Zobacz pełną wersję : OM-D nowa linia w m43
Sebastian
04-06-2013, 19:31
Witek, piszac AF lezy, nie mialem na mysli tego ze nie dziala. Moze mi akurat w moich warunkach fotograficznych nie podpasowal. NIe twierdze tez ze fuji jest zle, jest dobre, ale jak dla mnie na ta chwile lepszy jest om-d, a wierz mi , jestem ostatnim ktory kruszy kopie o jakąś markę. Zawsze traktowalem sprzet jako narzedzie, canon, nikon, olympus, fuji, wszystko jedno, byle spełniał moje wymagania. Jest jeszcze cos, o czym warto wspomniec, osoby z Fuji kilkukrotnie obiecywaly mi mozliwosc przetestowania x-e1 na zleceniu, niestety nie doczekalem sie tego - kupilem x-e1 w ciemno. Kolega z Olympusa zorganizowal sprzet w kilka dni. Milem na zleceniu swojego x-e1 i uzyczonego om-d. W podobnych warunkach zdjeciowych zapadla decyzja na korzysc om-d. Jesli wyjdzie fuji xpro 2 - i okaze sie lepszy - zmienie na fuji, na tym etapie wole olympusa.
Ja mam i OM-D i X-E1 więc nie muszę przeciwstawiać jeden aparat drugiemu.:)
Sebastian, jesli twoja pierwsza wypowiedz bylaby w tym tonie, pewnie bym sie w tym watku nie wychylal :) Sam bralem pod uwage Olympusa i zdaje sobie sprawe, ze technika w nim zawarta przewyzsza rozwiazania na ktorych oparta jest oferta puszek Fuji. Co do szkiel, uwazam, ze Fuji nie musi sie nichego wstydzic, jest ich jeszcze niewiele, ale firma porusza sie w dobrym kierunku (ostatnie sample z nowego 55-200 i opinie o podobno swietnej stabilizacji robia wrazenie). W moim przypadku (nie mam wygorowanych potrzeb jesli chodzi o AF oraz potrafie sobie radzic gdy nie jest on zbyt zrywny) przewazyly trzy rzeczy: Wyglad Fuji, podoba mi sie duzo bardziej niz wszystkie puszki Olympusa i nie tylko. Format zdjecia (niestety nie trawie 4/3 a kadrowanie kazdego zdjecia w PP to dla mnie marnotrawstwo). No i sam obrazek, jak dla mnie obecnie nie do pobicia.
koniecpolska
07-06-2013, 14:07
W moim przypadku (nie mam wygorowanych potrzeb jesli chodzi o AF oraz potrafie sobie radzic gdy nie jest on zbyt zrywny) przewazyly trzy rzeczy:
Wyglad Fuji, podoba mi sie duzo bardziej niz wszystkie puszki Olympusa i nie tylko. Faktycznie, najważniejsza sprawa, każdy fachura wie, że wygląd aparatu ma największy wpływ na wykonanie zdjęcia :wink:
Format zdjecia (niestety nie trawie 4/3 a kadrowanie kazdego zdjecia w PP to dla mnie marnotrawstwo). No faktycznie, szkoda że w OMD (i wielu innych puszkach z matrycą 4:3) nie można zmienić proporcji zdjęcia na 3:2:wink: A poza tym, jak ktoś "suwakuje" w LR aby "poprawić" bezkonkurencyjny obrazek Fuji, to zmiana proporcji faktycznie jest bardzo ciężka do wykonania :wink:
No i sam obrazek, jak dla mnie obecnie nie do pobicia.Gdyby ktoś nie stwierdził, że uporczywie "suwakuje" w LR fujowe RAWy to może bym uwierzył :wink:
koniecpolska - a ty kur...de co sumienie narodów ?? w każdym wątku ???
Faktycznie, najważniejsza sprawa, każdy fachura wie, że wygląd aparatu ma największy wpływ na wykonanie zdjęcia :wink:
No faktycznie, szkoda że w OMD (i wielu innych puszkach z matrycą 4:3) nie można zmienić proporcji zdjęcia na 3:2:wink: A poza tym, jak ktoś "suwakuje" w LR aby "poprawić" bezkonkurencyjny obrazek Fuji, to zmiana proporcji faktycznie jest bardzo ciężka do wykonania :wink:
Gdyby ktoś nie stwierdził, że uporczywie "suwakuje" w LR fujowe RAWy to może bym uwierzył :wink:
No niestety, znow zobaczylem ten wzniosly post, tak to jest jak sie zaglada na forum bez logowania... Rece opadaja, chcialem juz odpisac tak aby ci poszlo w piety, ale nie bede sie znizal do twojego poziomu... Pomysl jedynie co da ci zmiana formatu w puszce z 4:3 na 3:2? Stacisz tak samo rozdzielczosc jak przy kadrowaniu w kompie, czy twoja matryca rozciaga sie w jakis cudowny sposob? Nim cos napiszesz zapytaj sie kogos madrzejszego. I jeszcze jedno twoja wiara w cokolwiek nie interysuje juz nikogo na tym forum.
Z powazaniem,
uzytkownik, ktory na codzien nie widzi twoich madrosci - na szczescie :)
koniec świata...
Znów to samo. Znów mu coś nie wyszło i się pastwi nad resztą świata...
Przeglądałem testy na dpreview i jak porównuję zdjęcia testowe z innych aparatów to te z OM-D wydają się być ostrzejsze i nie mają kolorowego szumu (np. w porównaniu do NEX'a). Też macie takie wrażenie?
Wiem o tym już od roku (tyle posiadam O-MD ) :)
Przeglądałem testy na dpreview i jak porównuję zdjęcia testowe z innych aparatów to te z OM-D wydają się być ostrzejsze i nie mają kolorowego szumu (np. w porównaniu do NEX'a). Też macie takie wrażenie?
Bo Olek domyślnie stosuje bardzo mocne wyostrzanie. Nawet ACR traktuje ulgowo olkowe rawy, podostrzając je dość mocno, nawet jeśli wyostrzanie zmniejszone jest do minimum (czyt. "wyłączone"). Testy ostrości na naprawdę surowych plikach pokazują jednak, że oba te aparaty praktycznie idą łeb w łeb. Różnica jest taka, że OM-D czasem straszy morą, a Fuji nie, ale w zamian za to produkuje czasem nieco więcej fałszywych detali.
..ale w zamian za to produkuje czasem nieco więcej fałszywych detali.
Zupełnie jak z fałszywym "haj ISO" w Fuji.. ;) Może niech w tym wątku zaczną się w końcu wypowiadać użytkownicy Olka a nie Fujika..
Zupełnie jak z fałszywym "haj ISO" w Fuji.. ;)
Akurat tak samo "fałszywym", jak w Olympusie.
Ja byłem użytkownikiem OM-D. Miałem go przez trzy tygodnie do testów, wypożyczonego bezpośrednio od Olympus Polska. Wcześniej przez pół roku miałem na własność inny aparat systemu Mikro 4/3. Mogę się więc tutaj wypowiadać, czy nie za bardzo?
meliszipak
14-06-2013, 10:21
Tak ogólnie to OM-D E-5 mi się podoba. Uszczelnienia, stabilizacja w body, dwa kółka, chyba dwa definiowalne guziory,
szybki af, uchylany telewizor... Można niedrogo kupić odpowiedniki 35mmm i 70 macro i pięknie działać.
Tanie, bardzo dobre 50-200, grip... niezła matryca.
Format 4/3 jest ok. Gdybym nie trafił używanego fuji x-e1, tylko olka to bym focił olympusem.
No byłeś testerem Epi, byłeś...
W akcji OMD +12-50
Kibice :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img694.imageshack.us/img694/6377/xwj8.jpg)
koniecpolska
14-06-2013, 14:19
No niestety, znow zobaczylem ten wzniosly post, tak to jest jak sie zaglada na forum bez logowania... Rece opadaja, chcialem juz odpisac tak aby ci poszlo w piety, ale nie bede sie znizal do twojego poziomu... Pomysl jedynie co da ci zmiana formatu w puszce z 4:3 na 3:2? Stacisz tak samo rozdzielczosc jak przy kadrowaniu w kompie, czy twoja matryca rozciaga sie w jakis cudowny sposob? Nim cos napiszesz zapytaj sie kogos madrzejszego. I jeszcze jedno twoja wiara w cokolwiek nie interysuje juz nikogo na tym forum.
Poczytaj sobie o matrycach typu "multiaspect" bo Ci wiedzy nie staje, niestety.
Poza tym z 16Mpix (czy nawet z 12, 10) można z 4:3 wyciąć i 2:3 i 6:7 i 1:1 tak, że na A4 (a nawet więcej) wystarczy rozdzielczości.
A klepanie wszystkiego jak leci w 2:3 (bo taką mam matrycę) jest szczytem ignoranctwa.
Tyle w temacie, co by nie przeciągać niepotrzebnie.
PS
Co do pięt, to za cienki w uszach jesteś (jak widać powyżej).
koniecpolska - a ty kur...de co sumienie narodów ?? w każdym wątku ???Bo widzisz ja jestem multisystemowcem, a nie tak jak Ty posiadaczem prawdziwego aparatu :wink: jedynie.
Bo widzisz ja jestem multisystemowcem, a nie tak jak Ty posiadaczem prawdziwego aparatu :wink: jedynie.
Multicropowcem czy multikompakciarzem?
koniecpolska
17-06-2013, 19:24
Multicropowcem czy multikompakciarzem?Najwyższy czas na zakup portretówki, bo tą pięćdzesiątkom straszne kalafiory z nosa robisz dziewczynom :wink:
Najwyższy czas na zakup portretówki, bo tą pięćdzesiątkom straszne kalafiory z nosa robisz dziewczynom :wink:
Nie odwracaj kota ogonem, to jak z tymi multi cropexami ?
Fujian 35mm F1.7 dojechał, i fajnie wykręca :)
źródło (http://img19.imageshack.us/img19/2526/wdz8.jpg)
źródło (http://img209.imageshack.us/img209/27/s8ex.jpg)
MariuszJ
09-07-2013, 09:28
Fujian 35mm F1.7 dojechał, i fajnie wykręca :)
Łelkam to Fuhśeń Klab! ;)
Łelkam to Fuhśeń Klab! ;)
FanKlab ;)
A szkiełko fajne i czuję że na dłużej u mnie zostanie.
No za takie pieniądze, to chyba powinien zostać na dłużej, choćby do zabawy...
I pojawiła się nowa super maszynka Olympusa OM-D E-M1. Zapowiada się bardzo ciekawie i potwierdzałoby to moje prognozy o pewnym odchodzeniu od luster. Bo jak dla mnie ta mechanika nie pasuje jakoś do dzisiejszych elektronicznie wypasionych zabawek.
z telefonu