PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa do Nikon D3100

dirttrack
19-01-2012, 19:31
Witam,

Myślę nad zakupem lampy błyskowej od Nikona z regulacja błysku.
Głównie moja uwaga skoncentrowana jest na SB-600. Co wy na to?

Lampa do portretów ( ze stałka 50mm/1.8G )

Czym kierować się głównie przy wyborze i zakupie lampy,na co zwracać uwagę ?

Czy warto zainteresować się lampami z niższej póki innych marek nie Nikona?

Lukdz
19-01-2012, 20:29
Było wiele razy na forum w tym dziale.

Anion
19-01-2012, 21:55
Witam,
Witaj

Myślę nad zakupem lampy błyskowej od Nikona z regulacja błysku.
Głównie moja uwaga skoncentrowana jest na SB-600. Co wy na to?
wg mnie 600-ka ma lekko badziewną ergonomię. Wolałbym używaną 800-kę lub 700-kę (nową lub używaną). Wygoda użytkowania tych 2 ostatnich jest znacznie lepsza. No i mocniejsze.

Czym kierować się głównie przy wyborze i zakupie lampy,na co zwracać uwagę ?
moc lampy, wspomniana ergonomia użytkowania, jeśli sprzęt używany to jego stan (głównie palnika),

Czy warto zainteresować się lampami z niższej póki innych marek nie Nikona?[/QUOTE]
wg mnie nie. Osobiście boję się, w perspektywie kilku lat i ewentualnej zmiany puszki, braku kompatybilności z następcami obecnych modeli body. Ale jeśli cena jest priorytetem to być może będziesz zdany tylko na producentów niezależnych.

Jacek Q
19-01-2012, 22:56
Witam,

(...)Czy warto zainteresować się lampami z niższej póki innych marek nie Nikona?
wg mnie nie. Osobiście boję się, w perspektywie kilku lat i ewentualnej zmiany puszki, braku kompatybilności z następcami obecnych modeli body. Ale jeśli cena jest priorytetem to być może będziesz zdany tylko na producentów niezależnych. [/QUOTE]

Braku kompatybliności to akurat nie bałbym się jakoś szczególnie, bo jak nowa puszka nie bedzie kompatyblina w dół to znaczy, że bedą nowe lampy systemowe a stare można będzie sobie w .... włożyć.
Przyjrzyj się na
- Nissin Di622 mk II ok 500 zł
- Metz 44 za ok 750 zł
- Nissn Di866 mk II ( wszystkie profesjonalne funkcje) 860 zł
- SB-700 za 1200 zł
- Yongnuo YN-565EX for Nikon za ok 160 USD na ebay

Lukdz
19-01-2012, 23:12
Polecałbym nowe np. Nissin Di622 mk II.

Co do kompatybilności to pamiętajmy, że Canon zrobił taki numer, że obiektywy (i lampy?) sigmy wariowały z nowszymi puszkami, a oryginalny sprzęt Canona dalej działał. W przypadku tych pierwszych trzeba było wymieniać chipy w serwisie Sigmy.

zyrafal
19-01-2012, 23:31
Bierz SB-600 i się nie zastanawiaj. Kiedyś temat przerabiałem - ostatecznie kupiłem SB-900 - super extra, wielkie możliwości i wielkie gabaryty. Później od kolegi pożyczyłem SB-600 i ... okazało się, że praktycznie w każdej sytuacji w której do tej pory pstrykałem, SB-600 wystarcza w zupełności, a komfort pracy niewyobrażalnie lepszy (wielkość, ciężar).

dirttrack
19-01-2012, 23:52
A jak wygląda sytuacja pomiędzy Nissin Di622 mk II a Nikonem SB-600 , Są w podobnej cenie, lecz Nissin Di622 mk II można kupic za 550 nową,zaś Nikon SB600 używany.

Jacek Q
20-01-2012, 00:34
A jak wygląda sytuacja pomiędzy Nissin Di622 mk II a Nikonem SB-600 , Są w podobnej cenie, lecz Nissin Di622 mk II można kupic za 550 nową,zaś Nikon SB600 używany.

To zależy czy:
- chcesz mieć lampę nową z gwarancją czy używaną bez gwarancji,
- musisz mieć napis Nikon na lampie,
- lampa ma zastąpić lampę wbudowaną (większa moc )
- myślisz o strobingu,
- priorytetem jest cena
itd.

Jeżeli będziesz używał lampy typowo amatorskiej fotografii (wakacje, uroczystości rodzinne) dla siebie to obojętne jaką kupisz lampę to będzie i tak ogromny postęp w stosunku do wbudowanego błyskadełka.

Albert44
20-01-2012, 12:29
Osobiście boję się, w perspektywie kilku lat i ewentualnej zmiany puszki, braku kompatybilności z następcami obecnych modeli body
Tak..kocham takie banialuki.. Sprawdź zgodność Metza w dół i w górę (upragrade softu ze strony Metza) i porównaj SB.. ;)
Z talibskim pozdrowieniem..

Emhyrion
20-01-2012, 14:01
Zwróć jeszcze uwagę na masę takiej lampy. Kolega ma D3100 - założyłem na chwilę swoją SB900 i zestaw był KOSZMARNIE wyważony. Da się robić zdjęcia, wszystko działa, ale komfortu pracy próżno szukać

Jacek Q
20-01-2012, 14:48
Zwróć jeszcze uwagę na masę takiej lampy. Kolega ma D3100 - założyłem na chwilę swoją SB900 i zestaw był KOSZMARNIE wyważony. Da się robić zdjęcia, wszystko działa, ale komfortu pracy próżno szukać

To prawda, używam Di866 mkII z D300s i jest ok. Zakładałem też parę razy do D40 i muszę przyznać, że to nie jest wygodne połaczenie. Lampa przeważa aparat i ciągnie obiektywem w dół. Może to niezbyt zgrabnie napisałem ale oddaje odczucia przy fotografowaniu. Poza tym lampa super!

dirttrack
21-01-2012, 01:00
To prawda, używam Di866 mkII z D300s i jest ok. Zakładałem też parę razy do D40 i muszę przyznać, że to nie jest wygodne połaczenie. Lampa przeważa aparat i ciągnie obiektywem w dół. Może to niezbyt zgrabnie napisałem ale oddaje odczucia przy fotografowaniu. Poza tym lampa super!

D3100 jest jest niewiele cięższy od D40,nie mam gripu. Kolego jak myslisz Di866 mkII będzie dawała z nim rade? Nie przejmie nad nim kontroli i nie będzie przeważała ?

dirttrack
21-01-2012, 01:18
To zależy czy:
- chcesz mieć lampę nową z gwarancją czy używaną bez gwarancji,
- musisz mieć napis Nikon na lampie,
- lampa ma zastąpić lampę wbudowaną (większa moc )
- myślisz o strobingu,
- priorytetem jest cena
itd.

Jeżeli będziesz używał lampy typowo amatorskiej fotografii (wakacje, uroczystości rodzinne) dla siebie to obojętne jaką kupisz lampę to będzie i tak ogromny postęp w stosunku do wbudowanego błyskadełka.

*niekoniecznie musi być to lampa nowa
*nie musi miec napisu nikona-nie kupuje lampy dla ludzi,tylko dla siebie
*tak,myśle o zastąpieniu lampy wbudowanej,szczególnie przy użyciu do portretów by lepiej doświetlić,wbudowana nie ma regulacji kierunku błysku
*nie myślę o strobingu,głównie porterety, czasami zdjecia rodzinne i jakieś wieksze imprezy
* co do ceny to do 600zł myślałem o takiej.

Jakie jest wasze zdanie Np o Sigmie? Czy wyświetlacz jest ważnym elementem? Czy po prostu by miała regulacje palnika,a ustawienia wyświetlane za pomocą diody np.

Z lamp wymienionych która wypada najkorzystniej?

Jak długo wytrzymuje palnik i jakie sa ewentualne koszty jego regeneracji bądź wymiany?

Plastek01
21-01-2012, 11:22
Sigmę to ja bym na Twoim miejscu od razu sobie odpuścił. Obiektywy i owszem, ale lampy Sigmy to już inna bajka. Kiedyś miałem podobny dylemat przy zakupie lampy i brałem pod uwagę SB600, jakąć Sigmę (teraz nie pamiętam modelu) i Metza 48 AF-1. Stanęło na tym ostatnim i jestem z niego bardzo zadowolony. Cena (mówimy o nowym) niższa od Sabiny. Lampa mocniejsza, błysk powtarzalny, ładuje się dość szybko. Może tylko sprawia trochę wrażenie, jakby blokada uniesienia palnika była zbyt delikatna, ale to jakoś nie przeszkadza. Tak że możesz zastanowić się nad tą lampą.

adolfik9501
21-01-2012, 11:28
Kup Nissina Di622 II

*niekoniecznie musi być to lampa nowa

Będzie nowa.

*nie musi miec napisu nikona-nie kupuje lampy dla ludzi,tylko dla siebie

Będzie napis Nissin ;)

*tak,myśle o zastąpieniu lampy wbudowanej,szczególnie przy użyciu do portretów by lepiej doświetlić,wbudowana nie ma regulacji kierunku błysku

Bardzo dobrze się nada.

*nie myślę o strobingu,głównie porterety, czasami zdjecia rodzinne i jakieś wieksze imprezy

Mocna lampa, jak znalazł. W razie zainteresowania strobingiem będziesz miał do dyspozycji fotocelę, CLS/AWL - lecz nie z Twoim korpsuem, oraz możliwość śmigania na wyzwalaczach, po uprzednim zaopatrzeniu się w nie.

* co do ceny to do 600zł myślałem o takiej.

Zmieścisz się.

Jakie jest wasze zdanie Np o Sigmie? Czy wyświetlacz jest ważnym elementem? Czy po prostu by miała regulacje palnika,a ustawienia wyświetlane za pomocą diody np.

Zapewne masz na myśli Sigmę w wersji ST. Powiem tak: jeśli Sigma to tylko w wersji Super. Wersja ST powinna kosztować co najwyżej 350 PLN.

Z lamp wymienionych która wypada najkorzystniej?

Najkorzystniej wypada Di866 II (przynajmniej na papierze);
Najkorzystniej w praktyce (z wymienionych wyżej): SB700 (przynajmniej do momentu w którym nie okaże się, że Di866 II faktycznie jest taki jak w prospektach ;) )
Możesz także wziąć pod uwagę M50AF1 choć to już spora lampka.

Jak długo wytrzymuje palnik i jakie sa ewentualne koszty jego regeneracji bądź wymiany?

Palnik wytrzymuje olbrzymią ilość błysków. Im błyski są słabsze tym palnik mniej dostaje w tyłek. Zawodowiec korzystający z lampy na co dzień jest w stanie lampę zajechać. Amator nie, chyba że przejdzie na zawodowstwo. Wymiana kosztuje w zależności od modelu i serwisu. Na dzień dzisiejszy nie masz się czym przejmować.

foto4deg
21-01-2012, 14:03
Zgadzam się z kolegą adolfik - kup nissina. Sam przy wyborze lampy miałem ogromny problem, czy kupić używkę nikona, czy nową nissina. Zdecydowałem się nie ryzykować i zakupiłem model 622 mk II. Lampa sprawdza się zarówno założona na sanki na body, jak i z bezprzewodowymi wyzwalaczami. Za tę cenę naprawdę warto. Na youtube jak wpiszesz nissin di622 mark II, to wyskoczy Tobie parę filmików z testami tej lampy.

Jacek Q
21-01-2012, 14:39
Zgadzam się z kolegą adolfik - kup nissina. Sam przy wyborze lampy miałem ogromny problem, czy kupić używkę nikona, czy nową nissina. Zdecydowałem się nie ryzykować i zakupiłem model 622 mk II. Lampa sprawdza się zarówno założona na sanki na body, jak i z bezprzewodowymi wyzwalaczami. Za tę cenę naprawdę warto. Na youtube jak wpiszesz nissin di622 mark II, to wyskoczy Tobie parę filmików z testami tej lampy.

To prawda bedziesz miał dobrą, niezbyt dużą lampę za niewiele ponad 500 zł + akumuatory i ładowarka razem ok 600 zł.
Zmieścisz się w budżecie i bedziesz miał 2 lata gwarancji.

dirttrack
21-01-2012, 15:06
Zdecydowałem się na NISSIN Di622.
Czy warto kupić używaną ? Za te 350zł mało używana czy też nie ?

Albert44
21-01-2012, 15:09
Koledzy sugerują Nissin di622 mark II... pamiętaj..

dirttrack
21-01-2012, 15:41
Koledzy sugerują Nissin di622 mark II... pamiętaj..

Kolego wielkie dzięki, przez odrobiną nieuwagi machnąłbym sie...

foto4deg
21-01-2012, 15:42
za 350 to chyba nissin 622 ale wersja pierwsza, a my mówimy o wersji II. Kup nową, w RTV Euro jest za 513 pln.

sosnal
21-01-2012, 20:01
Witam

Mam Pytanko, a nie chce zakładać nowego tematu. Czy z zestawem korpus d3100, lampa Nissin i622 mk II będę mógł zdalnie wyzwolić lampę manualna dajmy na ten przykład YN 460 z odbiornikiem radiowym? Bo ten nowy nissin może chyba pracować jako master czy się mylę?

Dziękuje z góry

foto4deg
21-01-2012, 20:13
Nie, nissin nie może być masterem. Yn 460 jedynka czy dwójka?

sosnal
21-01-2012, 20:19
czyli może pracować tylko jako slave. A di866 może pracować już jako master i wtedy mogło by to działać? A ma to znaczenie czy YN I czy II? Bo chyba różnią się głownie LP?

foto4deg
21-01-2012, 20:29
866 Mark II pracuje w trybie master, więc powinno działać. Pytałem czy masz I czy II, bo jakby co mógłbyś 622 mark II zdjąć z sanek i zarówno nissina, jak i yn 460 wyzwolić poprzez wbudowaną lampę, jednakże ma to pewne ograniczenia

adolfik9501
23-01-2012, 16:22
Witam

Mam Pytanko, a nie chce zakładać nowego tematu. Czy z zestawem korpus d3100, lampa Nissin i622 mk II będę mógł zdalnie wyzwolić lampę manualna dajmy na ten przykład YN 460 z odbiornikiem radiowym? Bo ten nowy nissin może chyba pracować jako master czy się mylę?

Dziękuje z góry

1. Di622 II pracuje tylko jako Slave/Remote w CLS/AWL.
2. YN460 nie pracuje w CLS/AWL.
3. Twój korpus nie ma trybu Comander/Master więc nie może sterować lampami w CLS/AWL.
4. Tak Di622 II jak i YN460 możesz wyzwolić za pomocą wbudowanych w nie fotoceli. Obie lampy mają dwa tryby pracy tejże: S1/S2 - na pierwszy błysk/pomijający przedbłyski. Obie lampy możesz wyzwolić więc tak lampą wbudowaną w D3100 w trybie M/TTL, jak i nawzajem YN Nissinem, czy Nissina YN.
5. Rada: pracuj w M.

sosnal
23-01-2012, 17:48
ok, ale jeżeli di866 będzie na korpusie d3100 to chyba wyzwoli radiowo lampę YN z podłączonym odbiornikiem radiowym. Bo w tym przypadku chyba to w lampie ustawia się tryb jej pracy?

dzięki z góry

adolfik9501
23-01-2012, 17:54
ok, ale jeżeli di866 będzie na korpusie d3100 to chyba wyzwoli radiowo lampę YN z podłączonym odbiornikiem radiowym. Bo w tym przypadku chyba to w lampie ustawia się tryb jej pracy?

dzięki z góry

Odbiornik radiowy potrzebuje nadajnika, a takowym nie jest Di866 ani żadna inna lampa.