Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Domyślnie Lampa do Nikon D3100

Witam,

Myślę nad zakupem lampy błyskowej od Nikona z regulacja błysku.
    Głównie moja uwaga skoncentrowana jest na SB-600. Co wy na to?

Lampa do portretów ( ze stałka 50mm/1.8G )

Czym kierować się głównie przy wyborze i zakupie lampy,na co zwracać uwagę ?

Czy warto zainteresować się lampami z niższej póki innych marek nie Nikona?
    D3100 | N18-105VR | N35 1,8G | NIKON SB-800

Domyślnie

Było wiele razy na forum w tym dziale.
    Nikon D90, 18-105, 35, 70-300, SB-900, kilka manualnych szkieł, mieszek, pierścienie pośrednie i statyw

Domyślnie

Witam,
    Witaj

Myślę nad zakupem lampy błyskowej od Nikona z regulacja błysku.
    Głównie moja uwaga skoncentrowana jest na SB-600. Co wy na to?
    wg mnie 600-ka ma lekko badziewną ergonomię. Wolałbym używaną 800-kę lub 700-kę (nową lub używaną). Wygoda użytkowania tych 2 ostatnich jest znacznie lepsza. No i mocniejsze.

Czym kierować się głównie przy wyborze i zakupie lampy,na co zwracać uwagę ?
    moc lampy, wspomniana ergonomia użytkowania, jeśli sprzęt używany to jego stan (głównie palnika),

Czy warto zainteresować się lampami z niższej póki innych marek nie Nikona?[/QUOTE]
    wg mnie nie. Osobiście boję się, w perspektywie kilku lat i ewentualnej zmiany puszki, braku kompatybilności z następcami obecnych modeli body. Ale jeśli cena jest priorytetem to być może będziesz zdany tylko na producentów niezależnych.
    d7000 + N17-55/2.8 + N70-300VR + N35/2 + SB900 + frotka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anion Zobacz posta
    Witam,

(...)Czy warto zainteresować się lampami z niższej póki innych marek nie Nikona?
    wg mnie nie. Osobiście boję się, w perspektywie kilku lat i ewentualnej zmiany puszki, braku kompatybilności z następcami obecnych modeli body. Ale jeśli cena jest priorytetem to być może będziesz zdany tylko na producentów niezależnych. [/QUOTE]

Braku kompatybliności to akurat nie bałbym się jakoś szczególnie, bo jak nowa puszka nie bedzie kompatyblina w dół to znaczy, że bedą nowe lampy systemowe a stare można będzie sobie w .... włożyć.
    Przyjrzyj się na
    - Nissin Di622 mk II ok 500 zł
    - Metz 44 za ok 750 zł
    - Nissn Di866 mk II ( wszystkie profesjonalne funkcje) 860 zł
    - SB-700 za 1200 zł
    - Yongnuo YN-565EX for Nikon za ok 160 USD na ebay
    Ostatnio edytowane przez Jacek Q ; 19-01-2012 o 22:57 Powód: Literówka
    Festina lente!

Domyślnie

Polecałbym nowe np. Nissin Di622 mk II.

Co do kompatybilności to pamiętajmy, że Canon zrobił taki numer, że obiektywy (i lampy?) sigmy wariowały z nowszymi puszkami, a oryginalny sprzęt Canona dalej działał. W przypadku tych pierwszych trzeba było wymieniać chipy w serwisie Sigmy.
    Nikon D90, 18-105, 35, 70-300, SB-900, kilka manualnych szkieł, mieszek, pierścienie pośrednie i statyw

Domyślnie

Bierz SB-600 i się nie zastanawiaj. Kiedyś temat przerabiałem - ostatecznie kupiłem SB-900 - super extra, wielkie możliwości i wielkie gabaryty. Później od kolegi pożyczyłem SB-600 i ... okazało się, że praktycznie w każdej sytuacji w której do tej pory pstrykałem, SB-600 wystarcza w zupełności, a komfort pracy niewyobrażalnie lepszy (wielkość, ciężar).
    D7500 - 35/1.8 - 50-100/1.8 - BENRO A-2681m8

Domyślnie

A jak wygląda sytuacja pomiędzy Nissin Di622 mk II a Nikonem SB-600 , Są w podobnej cenie, lecz Nissin Di622 mk II można kupic za 550 nową,zaś Nikon SB600 używany.
    D3100 | N18-105VR | N35 1,8G | NIKON SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dirttrack Zobacz posta
    A jak wygląda sytuacja pomiędzy Nissin Di622 mk II a Nikonem SB-600 , Są w podobnej cenie, lecz Nissin Di622 mk II można kupic za 550 nową,zaś Nikon SB600 używany.
    To zależy czy:
    - chcesz mieć lampę nową z gwarancją czy używaną bez gwarancji,
    - musisz mieć napis Nikon na lampie,
    - lampa ma zastąpić lampę wbudowaną (większa moc )
    - myślisz o strobingu,
    - priorytetem jest cena
    itd.

Jeżeli będziesz używał lampy typowo amatorskiej fotografii (wakacje, uroczystości rodzinne) dla siebie to obojętne jaką kupisz lampę to będzie i tak ogromny postęp w stosunku do wbudowanego błyskadełka.
    Festina lente!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anion Zobacz posta
    Osobiście boję się, w perspektywie kilku lat i ewentualnej zmiany puszki, braku kompatybilności z następcami obecnych modeli body
    Tak..kocham takie banialuki.. Sprawdź zgodność Metza w dół i w górę (upragrade softu ze strony Metza) i porównaj SB..
    Z talibskim pozdrowieniem..
    طالب مع S5Pro Metze Stronka* MyPort

Domyślnie

Zwróć jeszcze uwagę na masę takiej lampy. Kolega ma D3100 - założyłem na chwilę swoją SB900 i zestaw był KOSZMARNIE wyważony. Da się robić zdjęcia, wszystko działa, ale komfortu pracy próżno szukać

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów