Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw do D90?
Mam pytanie. Jestem tu nowa i nie za bardzo wiem gdzie je skierować. Jaki obiektyw polecacie do Nikona D90, w cenie ok. 2000 pln? Chodzi mi o obiektyw w miarę jasny, głównie w celu małych głębi ostrości, portrety i martwe. Z góry dzięki za odpowiedź :)
Jak jasny i o portretu i martwej natury do 2tys. to Nikkor 85 1.8D idealny.
Antonioo
19-01-2012, 19:12
85 1,8D jak najpardziej . . .
no ale jest też np. 50-150 sigmy np . . .używka powinna się spokojnie znaleźć
kowalmen
19-01-2012, 19:33
ja mam 35 1,8d i też jest fajny choć kontrowersyjny :D
Antonioo
19-01-2012, 19:37
ja mam 35 1,8d i też jest fajny choć kontrowersyjny :D
to zrób ciasny portret 35-tką bez cropa
50 lub 85 mm do tego celu. Będzie problem z całą sylwetką w pomieszczeniach oraz z kilkoma osobami w kadrze. By to zrobić potrzeba sporo się odsunąć od celu. Generalnie idealną parą do portretu są ogniskowe 85 oraz 35 mm. Jednak znam osoby, które z powodzeniem kokrzystają z 50-ki, gdyż na 85 mm zarówno w małym studio, jak i w domu często jest za ciasno.
50 mm latwo kupic uzywke lub nowe. Latwo tez odsprzedac. Poniewaz jest bardzo popularna. Ja stawiam wlasnie na 50mm jesli zaczynasz swoja przygode z fotigrafia. Tak na prawde kupujac 50 mm dostajesz 75mm, wiec spokojnie portrety nawet ciasne tym oblecisz. Za stara manualna dasz grosze...a stare pieknie rysuja... :)
Do obu wskazanych zastosowan czyli portret oraz martwa natura, nawet AF nie jest ci potrzebny...
Dzięki bardzo, za naprawdę szybką i profesjonalną odpowiedź.
A skoro już piszę, to może polecilibyście mi też jakiś szerokokątny? Też możliwie jak najjaśniejszy :)
Tak tylko żeby był? Tamron 17-50/2.8 lub Tamron 17-35, który da lepszą jakość ale ciut ciemniejszy. A jak za drogo to najtańszy kit, czyli 18-55, no powiedzmy z VR.
Nie tylko, żeby był. Taki który robi w miarę dobre zdjęcia w okolicach 2000- 2500 zł :)
Sigma 10-20 lub Tokina 11-16.
nie wiem co u koleżanki zawiera się w zwrocie "martwa". Bo jeśli kwiatuszki (któraż kobieta ich nie lubi) + portret (nie wiem, może dzieciata i pragnie uwiecznić maleństwo :)) to niech zastanowi się nad nikkorem 60 micro. Tak, wiem że do portretu może być za ostry, ale cenowo się mieści i można nim robić udane foty. Uzupełnić to nawet kitem 18-105.
Jeśli ta "martwa" to nie kwiatuszki czy zegarki ale coś większego to na początek proponowałbym jednak albo 50/1.4 albo 85/1.8
Portret 85/1.8 a do "okazyjnego" pstrykania 35 1.8.
Herr Mec
19-01-2012, 23:41
Mam pytanie. Jestem tu nowa i nie za bardzo wiem gdzie je skierować. Jaki obiektyw polecacie do Nikona D90, w cenie ok. 2000 pln? Chodzi mi o obiektyw w miarę jasny, głównie w celu małych głębi ostrości, portrety i martwe. Z góry dzięki za odpowiedź :)
Polecam 50mm 1.4D. Mam go od wczoraj i nie mogę wyjść z zachwytu na tym, co mój D90 wypluwa z siebie mając podpiety ten obiektyw. Kupiłem go w FJ za 1300 zł. Idealny do portretów (na cropie to krótkie tele - 75mm), papierowa głębia ostrości.
35/1.8 DX - najbardziej uniwersalny. A "mądrali", którzy twierdzą, że nie da się zrobić portretu 35mm (na DX zwłaszcza), odsyłaj na drzewo :-)
Ewentualnie przed zakupem sprawdź sobie inne ogniskowe, pożycz od kogoś zooma (albo masz swojego), ustaw na daną ogniskową, porób zdjęcia, wyrób sobie zdanie...
Oprócz 35/1.8 DX masz oczywiście do wyboru 50 i 85 mm różne wersje, wszystkie dobre... jest w czym wybierać.
to zrób ciasny portret 35-tką bez cropa
Obejrzyj exify zdjęć z subiektywnych 2011 w kategorii portretu.
Antonioo
20-01-2012, 11:22
Mówię ciasny Koledzy i Koleżanki. . . na dx ,bo o aparacie z tą matrycą rozmawiamy,35 G daje takie zniekształcenia , że szkoda gadać. . . (powtarzam -ciasny portret) nie cała sylwetka, czy od pasa w górę. . . bo w tym przypadku co do jej możliwości i tego jaki daje obrazek nie mam zastrzeżeń. Sam miałem 35-tkę i doskonale wiem jak się z nią pracuje.
Kolego Umbra - we Wrocławiu jest nasz salon ABFOTO - weź aparat, podejdź tam z jakimś modelem poproś, żeby Ci dali 35-tkę i zrób zdjęcie samej twarzy. Model, to Cię chyba zabije, bo tak zniekształci twarz ;)
a co do twierdzenia, czy się nadaje, owszem nadaje się, ale pod warunkiem, że przestrzega się pewnych zasad, i w razie czego dysponujemy jeszcze jakimś innym szkiełkiem portretowym (50,85 itp. . . )
Mam 35, mam 50. Moim zdaniem od biedy 35 mm się nadaje. Mnie zniekształcenia nie przeszkadzają (przynajmniej nie te z 35mm, bo z 20mm to już co innego).
Link do zdjęć z wątku Subiektywnie 2011:
http://img27.imageshack.us/img27/3193/dscf4899ka.jpg
http://1.bp.blogspot.com/-4NxKzFudoYg/TibDdVDZBjI/AAAAAAAAAe8/ttFyCtcSMJ8/s1600/BW+portret.jpg
Naprawdę dziękuję :) Teraz idę szukać miejsca gdzie będę je mogła sobie "zmacać".
Z 35mm przy portrecie jest tylko taki problem, że trzeba blisko podchodzić (jeśli chcemy mieć wąski portret), co nie jest zbyt fajne. :P
co nie jest zbyt fajne. :P
zarówno dla fotografa jak i modelki/a :D
50 nikona naprawdę swietne szklo , używalem 2-3 lata i nie miałem problemów, miałem 1,8 i prawdę mówiąc w zupełnosci mi wystarczała do amatorskiego zastosowania.
jeżeli chodzi o szeroki kąt to sigma 10-20 dla mnie jest chyba najciekawszym rozwiązaniem do architektury , do krajobrazów w sumie nawet samyang 14mm by stykał kwestia czy komus przeszkadzają zniekształcenia ( do architektury za to nie nadaje się zwłąszcza jak jest dużo lini równoległych np. cegła , szyby w biurowcach)
za 2 do 2,5 to idealny zestaw 35 i 85:)
maciejclk
10-02-2012, 16:17
Ja bym wolal dozbierac troszke wiecej kasy i zakupic Sigme 18-50 2.8 i do tego Nikkor 50 1.8. Mamy uniwersalne szklo z szerokim kątem i fajna, atracyjna cenowo portretowke.
dirttrack
10-02-2012, 17:03
Ja mam 50mm 1.8G jestem zadowolony, 35mm nie znajduje u mnie takiego zastosowania przy portretach jak 50mm
Ja mam 35 i 50. Do portretu używam 50.
Gdybym jednak chciał mieć typowo portretowy zestaw to jednak olałbym 50.
Proponuję 85 + 35 do szerszego zastosowania.
Co do szerokiego to zachwycony jestem Tokiną, używam w pomieszczeniach i przydaje mi się jej światło 2,8.
pavlov91
10-02-2012, 17:59
35tką całe postacie i szerze kadry..