Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Domyślnie Jaki obiektyw do D90?

Mam pytanie. Jestem tu nowa i nie za bardzo wiem gdzie je skierować. Jaki obiektyw polecacie do Nikona D90, w cenie ok. 2000 pln? Chodzi mi o obiektyw w miarę jasny, głównie w celu małych głębi ostrości, portrety i martwe. Z góry dzięki za odpowiedź

Domyślnie

Jak jasny i o portretu i martwej natury do 2tys. to Nikkor 85 1.8D idealny.
    FX User

Domyślnie

85 1,8D jak najpardziej . . .

no ale jest też np. 50-150 sigmy np . . .używka powinna się spokojnie znaleźć

Domyślnie

ja mam 35 1,8d i też jest fajny choć kontrowersyjny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kowalmen Zobacz posta
    ja mam 35 1,8d i też jest fajny choć kontrowersyjny

to zrób ciasny portret 35-tką bez cropa

Domyślnie

50 lub 85 mm do tego celu. Będzie problem z całą sylwetką w pomieszczeniach oraz z kilkoma osobami w kadrze. By to zrobić potrzeba sporo się odsunąć od celu. Generalnie idealną parą do portretu są ogniskowe 85 oraz 35 mm. Jednak znam osoby, które z powodzeniem kokrzystają z 50-ki, gdyż na 85 mm zarówno w małym studio, jak i w domu często jest za ciasno.

Domyślnie

50 mm latwo kupic uzywke lub nowe. Latwo tez odsprzedac. Poniewaz jest bardzo popularna. Ja stawiam wlasnie na 50mm jesli zaczynasz swoja przygode z fotigrafia. Tak na prawde kupujac 50 mm dostajesz 75mm, wiec spokojnie portrety nawet ciasne tym oblecisz. Za stara manualna dasz grosze...a stare pieknie rysuja...

Do obu wskazanych zastosowan czyli portret oraz martwa natura, nawet AF nie jest ci potrzebny...
    Ostatnio edytowane przez d90 ; 19-01-2012 o 20:31
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Dzięki bardzo, za naprawdę szybką i profesjonalną odpowiedź.

A skoro już piszę, to może polecilibyście mi też jakiś szerokokątny? Też możliwie jak najjaśniejszy

Domyślnie

Tak tylko żeby był? Tamron 17-50/2.8 lub Tamron 17-35, który da lepszą jakość ale ciut ciemniejszy. A jak za drogo to najtańszy kit, czyli 18-55, no powiedzmy z VR.

Domyślnie

Nie tylko, żeby był. Taki który robi w miarę dobre zdjęcia w okolicach 2000- 2500 zł

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów