PDA

Zobacz pełną wersję : Drugie Body do D5000 - D300 czy S5Pro

volvox
18-01-2012, 23:49
Witam!
Jestem tzw. fotoamatorem, obecnie będącym szczęśliwym posiadaczem Nikona D5000, na którego "przesiadłem" się z Sony A100 ;) jednak od kilku już miesięcy biję się z myślami żeby zakupić coś z wyższej półki.
Do wyboru są używane FujiFilm S5Pro (około 2500pln) oraz Nikon D300 (około 3000pln) (ceny na dzień dzisiejszy najlepszych ofert z allegro), przy czym D5000 zostaje ze mną (aparat przywieziony ze Stanów, bez gwarancji - marne szanse na odsprzedaż). Aparat miałby służyć głównie do zdjęć krajobrazu i portretów. Lubię też pobawić się przy marnym oświetleniu zew. lampami i zdjęcia samolotów.
Od razu mówię, że mimo iż mam doświadczenie z lustrzankami FX (co prawda ze stajni Sony) i jestem świadomy olbrzymiej przewagi ich matryc, to moje fundusze zawężają wybór drugiego body tylko do tych dwóch wyżej wymienionych.

Może nietypowo napiszę jakie mam "problemy" z wyborem aparatu:
D300 - nie wiem czy jest sens posiadania dwóch aparatów z taką samą matrycą, tylko dla wygody "użytkowania", poza wygodą, jak dla mnie istotną przewagę D300 nad D5000 jest ilość punktów pomiaru ostrości, szczególnie czujników krzyżowych
S5Pro - głównie cena. Aparaty używane są obecnie droższe niż ostatnie NOWE egzemplarze dostępne kiedyś w MM. Szybkostrzelność nie jest dla mnie gigantycznym problemem, może poza eventami typu pokazy lotnicze, gdzie szybkostrzelność daje lepszą szansę na dobry kadr.

Dodatkowo zostałem poproszony o zrobienie zdjec dla salonu kosmetycznego / wizażu, jestem czasem proszony do "obfotografowania" różnych eventów - głównie koncertów (do tej pory wszystko "amatorsko"), i w tym roku pewnie będę na kilku ślubach/weselach. Stąd przyspieszenie decyzji o zakupie drugiego body (2 body - brak konieczności żąglowania obiektywami) i wysokie poczucie posiadania takowego ;)

Aha, lubię zdjęcia lekko niedoświetlone i uwielbiam wyciągać szczegóły z nieba - aby niebo nabrało "dramaturgi"..

...

Tak sobię myślę że ostatecznie jest jeszcze 3 wyjście: Kupić S5Pro, sprzedać D5000, dołożyć kilka "milionów" i dokupić D300..

Proszę o pomoc, i sorry za delikatny chaos wypowiedzi ale naprawdę muszę dość szybko podjąć decyzję.. bo to że kupuje drugie body jest przesądzone już:)

...

http://shownd.com/adamberbec

Umbra
19-01-2012, 00:46
Piękna galeria.

mOSAd
19-01-2012, 12:43
Niebo = Fuji. Ludzie to też Fuji. Też bym był za sprzedażą D5000. Może nie będzie tak źle cenowo? Lotnictwo - a tu przypadkiem AF na nieskończoność się nie sprawdzi? Hmm może nie. Serii może ciut zabraknąć, ale to szybko ocenisz po pierwszym pokazie.

PS. Ludzie trzymają Fuji lub D200 nawet razem z D700 ze względu na kolory. Mało kto je odsprzedaje chyba.

Yanluk
19-01-2012, 12:50
I to trzecie wyjście chyba było by najlepsze. Gdyby nie samoloty do powiedział bym że S5 z D5000 to super połączenie. A tak to D300 gdy trzeba szybkiego AF i FPSow.

PS Rzeczywiście świetne zdjęcia na stronie.

Tapatalk

cheyenne
19-01-2012, 13:04
S5pro jest fantastycznym aparatem.
Zastąpił u mnie d90.
Doskonale uzupełnia d700.
Moim zdaniem kup s5pro.

volvox
19-01-2012, 13:53
Z ostrzeniem na nieskonczoność w przypadku zdjęć na pokazach lotniczych jest taki problem (posiadam Nikkora 70-300mm f./4,5-5,6 - notabene dla tego obiektywu "przeskoczylem" z systemu Alpha na Nikona) że pierścień ostrości chodzi bardzo lekko, jest przed pierścieniem ogniskowej i "machając" zoom'em bardzo łatwo poruszyć pierścień ostrości.

Moje największe obawy co do S5Pro są takie czy w 2012 roku matryca deFacto 6mpx z 2004roku (s3pro) może choć trochę konkurować z nowszymi konstrukcjami i czy pozwolii na ewentualne uzyskanie dużych odbitek. Czy większy zakres tonalny zrekompensuje "brak" większej ilości "klasycznych" pikseli. Co prawda czytałem że w fuji uzyskanie 12mpx nie odbywa się na zasadzie prostej interpolacji a "skomplikowanych obliczeń", ale nie wiem jak to będzie wyglądać w praktyce.
I niby wiem że z matrycy 6mpx da się uzyskać świetne obrazy (mój ojciec do dnia dzisiejszego trzyma i używa Konice-Minolte D7D, mimo posiadania też pełnoklatkowej alphy a850 i alphy A700 (swoją drogą też ten sam przetwornik co w D5000 i D300)), ale obawy pozostają..
Brak większej ilości punków pomiaru ostrości też mnie trochę niepokoii. Prawie nigdy nie ostrzę na środkowy punkt, zazwyczaj skrajne - dlatego przydałby mi się aparat z większą możliwością wyboru gdzie w kadrze złapie ostrość..

Heh... chyba faktycznie najlepszym rozwiązaniem będzie kupienie S5Pro, jak się uda odsprzedaż D5000 i dokupienie szybkostrzelnego D300.

Dziękuje za miłe słowa co do galerii :) Wrzuciłem link do niej co by pokazać jakie zdjęcia mnie interesują, tylko w wczorajszym zmęczeniu zapomniałem napisać po co ten odnośnik..

volvox
19-01-2012, 15:01
EDIT: Stało się! Właśnie na alledrogo zamówiłem S5Pro z przebiegiem 4000 "kłapnięć" (według sprzedającego), dodatkowo dokupiłem Tamrona 17-50 f./2.8 aby zastąpił najczęściej przezemnie używanego Kita 18-55mm. Także się uzbroiłem "po zęby" na 2012 rok ;)
Jak już sprzęt dojdzie chętnie podzielę się przemyśleniami na jego temat.
Obiektywy z którymi przyjdzie fuji współpracować to: wspomniane wcześniej Nikkor 70-300VR, zakupiony Tamron 17-50 2.8 i stałoogniskowy Nikkor 35mm f./1.8

Albert44
20-01-2012, 12:31
EDIT: Stało się! Właśnie na alledrogo zamówiłem S5Pro z przebiegiem 4000 "kłapnięć" (według sprzedającego), dodatkowo dokupiłem Tamrona 17-50 f./2.8 aby zastąpił najczęściej przezemnie używanego Kita 18-55mm. Także się uzbroiłem "po zęby" na 2012 rok ;)
Obiektywy z którymi przyjdzie fuji współpracować to: wspomniane wcześniej Nikkor 70-300VR, zakupiony Tamron 17-50 2.8 i stałoogniskowy Nikkor 35mm f./1.8

S5 :) Miłego focenia ;)

Staff
20-01-2012, 12:42

Po przeglądnięciu Twojej galerii (naprawdę super fotki) myślę,że będziesz baaardzo zadowolony z Fuji.
Światła życzę

robert4you
29-01-2012, 17:41
Z ostrzeniem na nieskonczoność w przypadku zdjęć na pokazach lotniczych jest taki problem (posiadam Nikkora 70-300mm f./4,5-5,6 - notabene dla tego obiektywu "przeskoczylem" z systemu Alpha na Nikona) że pierścień ostrości chodzi bardzo lekko, jest przed pierścieniem ogniskowej i "machając" zoom'em bardzo łatwo poruszyć pierścień ostrości.

Moje największe obawy co do S5Pro są takie czy w 2012 roku matryca deFacto 6mpx z 2004roku (s3pro) może choć trochę konkurować z nowszymi konstrukcjami i czy pozwolii na ewentualne uzyskanie dużych odbitek. Czy większy zakres tonalny zrekompensuje "brak" większej ilości "klasycznych" pikseli. Co prawda czytałem że w fuji uzyskanie 12mpx nie odbywa się na zasadzie prostej interpolacji a "skomplikowanych obliczeń", ale nie wiem jak to będzie wyglądać w praktyce.
I niby wiem że z matrycy 6mpx da się uzyskać świetne obrazy (mój ojciec do dnia dzisiejszego trzyma i używa Konice-Minolte D7D, mimo posiadania też pełnoklatkowej alphy a850 i alphy A700 (swoją drogą też ten sam przetwornik co w D5000 i D300)), ale obawy pozostają..
Brak większej ilości punków pomiaru ostrości też mnie trochę niepokoii. Prawie nigdy nie ostrzę na środkowy punkt, zazwyczaj skrajne - dlatego przydałby mi się aparat z większą możliwością wyboru gdzie w kadrze złapie ostrość..

Heh... chyba faktycznie najlepszym rozwiązaniem będzie kupienie S5Pro, jak się uda odsprzedaż D5000 i dokupienie szybkostrzelnego D300.

Dziękuje za miłe słowa co do galerii :) Wrzuciłem link do niej co by pokazać jakie zdjęcia mnie interesują, tylko w wczorajszym zmęczeniu zapomniałem napisać po co ten odnośnik..

Też jestem byłym alfiarzem i mogę jedno stwierdzić : 70-300G Sonego jest szybszy i lepszy optycznie niż 70-300 Nikorra, więc dziwny ten powód zmiany systemu.

żeglarz
29-01-2012, 19:49
Też jestem byłym alfiarzem i mogę jedno stwierdzić : 70-300G Sonego jest szybszy i lepszy optycznie niż 70-300 Nikorra, więc dziwny ten powód zmiany systemu.
Są dwa nikkory 70-300 którego masz na myśli ?

Waldo11
29-01-2012, 23:09
70-300 to są nawet trzy.

Aha, lubię zdjęcia lekko niedoświetlone i uwielbiam wyciągać szczegóły z nieba - aby niebo nabrało "dramaturgi"..

Tak sobię myślę że ostatecznie jest jeszcze 3 wyjście: Kupić S5Pro, sprzedać D5000, dołożyć kilka "milionów" i dokupić D300..

Gratuluje zakupu S5 pro (mam, używam) do zastosowania nr1. Odkryjesz np. prostotę wykonywania zdjęć pod słońce i piękne kolory w JPEGach.
Mam nadzieję że wiesz co nieco o tym korpusie. W trudniejszych scenach trzeba pamiętać o włączeniu w menu DR400%, tylko wtedy działają podwójne pixele. Polecam przestudiowanie instrukcji.
A, i polecam dokupienie zapasowej baterii, ten korpus jest jednak prądożerny.

Do lotnictwa, przy zdjęciach dynamicznych, seryjnych, lepiej użyć D5000 (S5Pro ma max 3kl/s dla DR standardowej, i tylko 1,5kl/s dla DR 400%, przy czym wolno zapisuje pliki, a do zwolnienia bufora nie pozwala ich przeglądać, kasować, czy nawet zajrzeć do menu, pod tym względem to masakra).

Jeśli finanse pozwolą, do zdjęć dynamicznych polecałbym jednak D300: szybki, sprawny, z bardzo dobrym AF, z dużym buforem, i z podobną usługą korpusu co w S5Pro, co jest nie bez znaczenia jeśli wymiennie używa się dwóch aparatów.

Jacek_Z
30-01-2012, 00:48
Też jestem byłym alfiarzem i mogę jedno stwierdzić : 70-300G Sonego jest szybszy i lepszy optycznie niż 70-300 Nikorra, więc dziwny ten powód zmiany systemu.my masz na myśli chyba N 70-300 wersję D albo G. Natomiast VR jest świetny, w odróznieniu od poprzednich modeli.

wyrwiflak
01-02-2012, 13:33

Lepsza optycznie od Sonego 70-300G jest chyba jedynie ta nowa ciemna eLka canona, ale za to niewiele słabszy optycznie, nieco słabiej wykonany ale za to ze stabilizacją optyczną Nikkor 70-300VR kosztuje połowę tego co Sony. Kwestia działania AF to przeważnie leży po stronie puszki.

igg
01-02-2012, 21:16
Gratuluję i fotek i zakupu volvox!

Niby nowy user, a jaki bystry, nie wałkował, nie szukał dziury... Brawo!

volvox
01-02-2012, 22:04

SAL'a 70-300G nigdy nie miałem w rękach, więc niestety nic na temat tego obiektywu w porównaniu do N70-300 VR G nie jestem w stanie napisać. Mnie do zmiany systemu zmusiło zarażenie się fotografią "lotniczą" i chęć znalezienia możliwie najlepszego szkła w moim budżecie. Pamiętam że gdzieś trafiłem albo na blog, albo na stronę Sławka "Hesji" Krajniewskiego który to gorąco polecał właśnie obiektyw 70-300VR Nikkora, jako bezkonkurencyjny w swojej klasie cenowej. W testach, jedyna jego poważna wada to duże abberacje, ja zrobilem nim setki zdjęć, i nigdzie tych abberacji chromatycznych dostrzec nie mogę ;)
Druga sprawa, dlaczego zmiana na Nikona:
W stanach, kiedy dolar jest po 2 złote z lekkim okładem sprzęt foto jest tani. Mój ojciec akurat był chwilowo w USA, ja i tak się szykowałem do zmiany aparatu (a100 się poddało), a że niewiedzieć czego w popularnych sklepach fotograficznych w stanach najprościej dostać lustrzankę bądź Nikona, bądź Canona, a Sony trzeba zamiawiać, stałem się posiadaczem D5000, Kitu 18-50mm i N35mm f/1.8G

70-300 to są nawet trzy.

Gratuluje zakupu S5 pro (mam, używam) do zastosowania nr1. Odkryjesz np. prostotę wykonywania zdjęć pod słońce i piękne kolory w JPEGach.
Mam nadzieję że wiesz co nieco o tym korpusie. W trudniejszych scenach trzeba pamiętać o włączeniu w menu DR400%, tylko wtedy działają podwójne pixele. Polecam przestudiowanie instrukcji.
A, i polecam dokupienie zapasowej baterii, ten korpus jest jednak prądożerny.

Do lotnictwa, przy zdjęciach dynamicznych, seryjnych, lepiej użyć D5000 (S5Pro ma max 3kl/s dla DR standardowej, i tylko 1,5kl/s dla DR 400%, przy czym wolno zapisuje pliki, a do zwolnienia bufora nie pozwala ich przeglądać, kasować, czy nawet zajrzeć do menu, pod tym względem to masakra).

Jeśli finanse pozwolą, do zdjęć dynamicznych polecałbym jednak D300: szybki, sprawny, z bardzo dobrym AF, z dużym buforem, i z podobną usługą korpusu co w S5Pro, co jest nie bez znaczenia jeśli wymiennie używa się dwóch aparatów.

Oj, ja już jestem z S5Pro bardzo zadowolony :D Aparat Przyszedł w stanie można powiedzieć fabrycznym, na liczniku 4000 klatek, które na początku mnie martwiły bo stan ten nie chciał się zwiększać (dopiero potem okazalo się że pucha zlicza zdjęcia z dokładnością do 100). Body w rękach leży pewnie, jest słusznej wagi i budzi wrażenie solidności, i nawet mój Ojciec, Minolciarz zawziety, podotykał, postukał i stwierdził że lustrzanka jest taka, jakie robili za "starych dobrych czasów" ;) (Wiem że to akurat zasługa Nikonowego body :))
DR400 włączyłem od razu, prawie od razu włączyłem też zdjęcia w RAW'ach i faktycznie, to co jeszcze jest w "przepalonych" światłach potrafi zadziwić.
Co do prędkości aparatu też nikt nie kłamał. Jest to ustrojstwo wyjątkowo powolne, któremu nigdzie się nie spieszy ;)

S5pro połączę z tamronem 17-50mm będą sobie piękne krajobrazy i portrety robić razem ;) a D5000 z nikkorem 70-300VR będzie współpracować na pokazach ew. z N35mm.

Dzis udało mi się jeszcze zrobić kompletnie amatorskie porównanie S5pro z Konica-Minolta Dynax 7D, chciałem sprawdzić jak wygląda sprawa rozdzielczości i szczegółów w porównaniu z "normalną" matrycą 6mpx.

Dynax 7D współpracował z Tamronem 28-70 f/2.8 (dedykowany do FX)
S5pro z podobnym Tamronem 17-50 f/2.8

Zdjęcia z ręki, Pierwsze zdjęcia ISO 100, balans bieli światło żarowe, w S5pro kompensacja ekspozycji na +0,3EV, w D7D na 0. odszumianie w obydwu na min. Jakość najlepszy JPEG. Obydwa obiektywy na maksymalnym otworze, przy czym ten przy D5D działał na skrajnie krótkiej ogniskowej 28mm, ten w S5pro próbowałem ustawić mniej więcej też na 28mm.
Drugie zdjęcie te same warunki, tylko ISO 800.

S5Pro

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/332rok8-1.jpg
źródło (http://i43.tinypic.com/332rok8.jpg)

D7D

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/262vazq-1.jpg
źródło (http://i40.tinypic.com/262vazq.jpg)

ISO 800, S5Pro:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/fxavl-1.jpg
źródło (http://i44.tinypic.com/fxavl.jpg)

ISO 800, D7D:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/1z4jy4h-1.jpg
źródło (http://i40.tinypic.com/1z4jy4h.jpg)

Nie umiem robić cropa 200% takiego samego dla każdego zdjęcia, wieć wklejam croppy takie, żeby było widać różnice.
[EDIT] zaraz poprawie cropy dla D7D --> już poprawione, co prawda sztucznie zmieniony rozmiar obrazka, ale różnice i tak widać mniej więcej jak na orginałach u mnie na komputerze.

A tak wogóle to jutro S5Pro przejdzie "chrzest", (zresztą tak samo jak ja) robiąc zdjęcia w salonie manicure (zdjęcia paznoki etc.), jak ktoś ma jakieś podpowiedzi co i jak robić to każda będzie na wagę złota..
zdjęcia oczywiście będę robił za free, więc jak nic nie wyjdzie to może nikt się na mnie nie obrazi, ale jednak bardzo bym nie chciał dziewczyn zawieść..

igg
01-02-2012, 23:25
Dokup jeszcze jakiegoś starego nikkora AF a jeszcze lepiej AF D, albo AI-S bo te szkła co masz to fajne są ale same plasticzaki.