Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Domyślnie Drugie Body do D5000 - D300 czy S5Pro

Witam!
    Jestem tzw. fotoamatorem, obecnie będącym szczęśliwym posiadaczem Nikona D5000, na którego "przesiadłem" się z Sony A100 jednak od kilku już miesięcy biję się z myślami żeby zakupić coś z wyższej półki.
    Do wyboru są używane FujiFilm S5Pro (około 2500pln) oraz Nikon D300 (około 3000pln) (ceny na dzień dzisiejszy najlepszych ofert z allegro), przy czym D5000 zostaje ze mną (aparat przywieziony ze Stanów, bez gwarancji - marne szanse na odsprzedaż). Aparat miałby służyć głównie do zdjęć krajobrazu i portretów. Lubię też pobawić się przy marnym oświetleniu zew. lampami i zdjęcia samolotów.
    Od razu mówię, że mimo iż mam doświadczenie z lustrzankami FX (co prawda ze stajni Sony) i jestem świadomy olbrzymiej przewagi ich matryc, to moje fundusze zawężają wybór drugiego body tylko do tych dwóch wyżej wymienionych.

Może nietypowo napiszę jakie mam "problemy" z wyborem aparatu:
    D300 - nie wiem czy jest sens posiadania dwóch aparatów z taką samą matrycą, tylko dla wygody "użytkowania", poza wygodą, jak dla mnie istotną przewagę D300 nad D5000 jest ilość punktów pomiaru ostrości, szczególnie czujników krzyżowych
    S5Pro - głównie cena. Aparaty używane są obecnie droższe niż ostatnie NOWE egzemplarze dostępne kiedyś w MM. Szybkostrzelność nie jest dla mnie gigantycznym problemem, może poza eventami typu pokazy lotnicze, gdzie szybkostrzelność daje lepszą szansę na dobry kadr.

Dodatkowo zostałem poproszony o zrobienie zdjec dla salonu kosmetycznego / wizażu, jestem czasem proszony do "obfotografowania" różnych eventów - głównie koncertów (do tej pory wszystko "amatorsko"), i w tym roku pewnie będę na kilku ślubach/weselach. Stąd przyspieszenie decyzji o zakupie drugiego body (2 body - brak konieczności żąglowania obiektywami) i wysokie poczucie posiadania takowego

Aha, lubię zdjęcia lekko niedoświetlone i uwielbiam wyciągać szczegóły z nieba - aby niebo nabrało "dramaturgi"..

...

Tak sobię myślę że ostatecznie jest jeszcze 3 wyjście: Kupić S5Pro, sprzedać D5000, dołożyć kilka "milionów" i dokupić D300..

Proszę o pomoc, i sorry za delikatny chaos wypowiedzi ale naprawdę muszę dość szybko podjąć decyzję.. bo to że kupuje drugie body jest przesądzone już

...

http://shownd.com/adamberbec

Domyślnie

Niebo = Fuji. Ludzie to też Fuji. Też bym był za sprzedażą D5000. Może nie będzie tak źle cenowo? Lotnictwo - a tu przypadkiem AF na nieskończoność się nie sprawdzi? Hmm może nie. Serii może ciut zabraknąć, ale to szybko ocenisz po pierwszym pokazie.

PS. Ludzie trzymają Fuji lub D200 nawet razem z D700 ze względu na kolory. Mało kto je odsprzedaje chyba.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 19-01-2012 o 12:46

Domyślnie

I to trzecie wyjście chyba było by najlepsze. Gdyby nie samoloty do powiedział bym że S5 z D5000 to super połączenie. A tak to D300 gdy trzeba szybkiego AF i FPSow.

PS Rzeczywiście świetne zdjęcia na stronie.

Tapatalk
    Fuji: X100, X-Pro1, X-T2

Domyślnie

S5pro jest fantastycznym aparatem.
    Zastąpił u mnie d90.
    Doskonale uzupełnia d700.
    Moim zdaniem kup s5pro.

Domyślnie

Z ostrzeniem na nieskonczoność w przypadku zdjęć na pokazach lotniczych jest taki problem (posiadam Nikkora 70-300mm f./4,5-5,6 - notabene dla tego obiektywu "przeskoczylem" z systemu Alpha na Nikona) że pierścień ostrości chodzi bardzo lekko, jest przed pierścieniem ogniskowej i "machając" zoom'em bardzo łatwo poruszyć pierścień ostrości.

Moje największe obawy co do S5Pro są takie czy w 2012 roku matryca deFacto 6mpx z 2004roku (s3pro) może choć trochę konkurować z nowszymi konstrukcjami i czy pozwolii na ewentualne uzyskanie dużych odbitek. Czy większy zakres tonalny zrekompensuje "brak" większej ilości "klasycznych" pikseli. Co prawda czytałem że w fuji uzyskanie 12mpx nie odbywa się na zasadzie prostej interpolacji a "skomplikowanych obliczeń", ale nie wiem jak to będzie wyglądać w praktyce.
    I niby wiem że z matrycy 6mpx da się uzyskać świetne obrazy (mój ojciec do dnia dzisiejszego trzyma i używa Konice-Minolte D7D, mimo posiadania też pełnoklatkowej alphy a850 i alphy A700 (swoją drogą też ten sam przetwornik co w D5000 i D300)), ale obawy pozostają..
    Brak większej ilości punków pomiaru ostrości też mnie trochę niepokoii. Prawie nigdy nie ostrzę na środkowy punkt, zazwyczaj skrajne - dlatego przydałby mi się aparat z większą możliwością wyboru gdzie w kadrze złapie ostrość..

Heh... chyba faktycznie najlepszym rozwiązaniem będzie kupienie S5Pro, jak się uda odsprzedaż D5000 i dokupienie szybkostrzelnego D300.

Dziękuje za miłe słowa co do galerii Wrzuciłem link do niej co by pokazać jakie zdjęcia mnie interesują, tylko w wczorajszym zmęczeniu zapomniałem napisać po co ten odnośnik..
    Ostatnio edytowane przez volvox ; 19-01-2012 o 13:57

Domyślnie

EDIT: Stało się! Właśnie na alledrogo zamówiłem S5Pro z przebiegiem 4000 "kłapnięć" (według sprzedającego), dodatkowo dokupiłem Tamrona 17-50 f./2.8 aby zastąpił najczęściej przezemnie używanego Kita 18-55mm. Także się uzbroiłem "po zęby" na 2012 rok
    Jak już sprzęt dojdzie chętnie podzielę się przemyśleniami na jego temat.
    Obiektywy z którymi przyjdzie fuji współpracować to: wspomniane wcześniej Nikkor 70-300VR, zakupiony Tamron 17-50 2.8 i stałoogniskowy Nikkor 35mm f./1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez volvox Zobacz posta
    EDIT: Stało się! Właśnie na alledrogo zamówiłem S5Pro z przebiegiem 4000 "kłapnięć" (według sprzedającego), dodatkowo dokupiłem Tamrona 17-50 f./2.8 aby zastąpił najczęściej przezemnie używanego Kita 18-55mm. Także się uzbroiłem "po zęby" na 2012 rok
    Obiektywy z którymi przyjdzie fuji współpracować to: wspomniane wcześniej Nikkor 70-300VR, zakupiony Tamron 17-50 2.8 i stałoogniskowy Nikkor 35mm f./1.8
    S5 Miłego focenia
    طالب مع S5Pro Metze Stronka* MyPort

Domyślnie

Po przeglądnięciu Twojej galerii (naprawdę super fotki) myślę,że będziesz baaardzo zadowolony z Fuji.
    Światła życzę

Domyślnie

Z ostrzeniem na nieskonczoność w przypadku zdjęć na pokazach lotniczych jest taki problem (posiadam Nikkora 70-300mm f./4,5-5,6 - notabene dla tego obiektywu "przeskoczylem" z systemu Alpha na Nikona) że pierścień ostrości chodzi bardzo lekko, jest przed pierścieniem ogniskowej i "machając" zoom'em bardzo łatwo poruszyć pierścień ostrości.

Moje największe obawy co do S5Pro są takie czy w 2012 roku matryca deFacto 6mpx z 2004roku (s3pro) może choć trochę konkurować z nowszymi konstrukcjami i czy pozwolii na ewentualne uzyskanie dużych odbitek. Czy większy zakres tonalny zrekompensuje "brak" większej ilości "klasycznych" pikseli. Co prawda czytałem że w fuji uzyskanie 12mpx nie odbywa się na zasadzie prostej interpolacji a "skomplikowanych obliczeń", ale nie wiem jak to będzie wyglądać w praktyce.
    I niby wiem że z matrycy 6mpx da się uzyskać świetne obrazy (mój ojciec do dnia dzisiejszego trzyma i używa Konice-Minolte D7D, mimo posiadania też pełnoklatkowej alphy a850 i alphy A700 (swoją drogą też ten sam przetwornik co w D5000 i D300)), ale obawy pozostają..
    Brak większej ilości punków pomiaru ostrości też mnie trochę niepokoii. Prawie nigdy nie ostrzę na środkowy punkt, zazwyczaj skrajne - dlatego przydałby mi się aparat z większą możliwością wyboru gdzie w kadrze złapie ostrość..

Heh... chyba faktycznie najlepszym rozwiązaniem będzie kupienie S5Pro, jak się uda odsprzedaż D5000 i dokupienie szybkostrzelnego D300.

Dziękuje za miłe słowa co do galerii Wrzuciłem link do niej co by pokazać jakie zdjęcia mnie interesują, tylko w wczorajszym zmęczeniu zapomniałem napisać po co ten odnośnik..

Też jestem byłym alfiarzem i mogę jedno stwierdzić : 70-300G Sonego jest szybszy i lepszy optycznie niż 70-300 Nikorra, więc dziwny ten powód zmiany systemu.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów