Witam!
Jestem tzw. fotoamatorem, obecnie będącym szczęśliwym posiadaczem Nikona D5000, na którego "przesiadłem" się z Sony A100jednak od kilku już miesięcy biję się z myślami żeby zakupić coś z wyższej półki.
Do wyboru są używane FujiFilm S5Pro (około 2500pln) oraz Nikon D300 (około 3000pln) (ceny na dzień dzisiejszy najlepszych ofert z allegro), przy czym D5000 zostaje ze mną (aparat przywieziony ze Stanów, bez gwarancji - marne szanse na odsprzedaż). Aparat miałby służyć głównie do zdjęć krajobrazu i portretów. Lubię też pobawić się przy marnym oświetleniu zew. lampami i zdjęcia samolotów.
Od razu mówię, że mimo iż mam doświadczenie z lustrzankami FX (co prawda ze stajni Sony) i jestem świadomy olbrzymiej przewagi ich matryc, to moje fundusze zawężają wybór drugiego body tylko do tych dwóch wyżej wymienionych.
Może nietypowo napiszę jakie mam "problemy" z wyborem aparatu:
D300 - nie wiem czy jest sens posiadania dwóch aparatów z taką samą matrycą, tylko dla wygody "użytkowania", poza wygodą, jak dla mnie istotną przewagę D300 nad D5000 jest ilość punktów pomiaru ostrości, szczególnie czujników krzyżowych
S5Pro - głównie cena. Aparaty używane są obecnie droższe niż ostatnie NOWE egzemplarze dostępne kiedyś w MM. Szybkostrzelność nie jest dla mnie gigantycznym problemem, może poza eventami typu pokazy lotnicze, gdzie szybkostrzelność daje lepszą szansę na dobry kadr.
Dodatkowo zostałem poproszony o zrobienie zdjec dla salonu kosmetycznego / wizażu, jestem czasem proszony do "obfotografowania" różnych eventów - głównie koncertów (do tej pory wszystko "amatorsko"), i w tym roku pewnie będę na kilku ślubach/weselach. Stąd przyspieszenie decyzji o zakupie drugiego body (2 body - brak konieczności żąglowania obiektywami) i wysokie poczucie posiadania takowego
Aha, lubię zdjęcia lekko niedoświetlone i uwielbiam wyciągać szczegóły z nieba - aby niebo nabrało "dramaturgi"..
...
Tak sobię myślę że ostatecznie jest jeszcze 3 wyjście: Kupić S5Pro, sprzedać D5000, dołożyć kilka "milionów" i dokupić D300..
Proszę o pomoc, i sorry za delikatny chaos wypowiedzi ale naprawdę muszę dość szybko podjąć decyzję.. bo to że kupuje drugie body jest przesądzone już
...
http://shownd.com/adamberbec
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami