PDA

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Łabędzie

pardwadwa
17-01-2012, 01:29
Trochę inaczej... :)

Mówiłem, że ptaki nie leżą w kręgu moich zainteresowań, ale w streecie nikt mnie chce podsumować to spróbuję tutaj :)
A poważnie mam zagwozdkę - od jakichś dwóch tygodni mam duży, skalibrowany monitor, ale... Raz, że sam kalibrowałem i nie mam pojęcia czy w ogóle mam pojęcie... ;) Nie jestem też pewien czy dobrze konwwertuję to wszystko do sRGB i czy w ogóle u Was coś widać?

No to łabędzie na Wiśle... :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img85.imageshack.us/img85/9655/labedzie.jpg)

jchyra
21-01-2012, 15:27
Na kalibrację Ci nie odpowiem, bo jak? Każdy widzi to co widzi. Gdybyś wysłał mi odbitkę, którą mógłbym porównać z tym co widzę na stronie forum, to też bym niewiele mógł powiedzieć mimo porównania. No... na oko to bym mógł powiedzieć. Jeśli zależy Ci na dobrze skalibrowanym monitorze - zgłoś się do specjalisty, który idealnie skalibruje ci cały zestaw. Innej rady nie ma. Inna sprawa - czy jest Ci potrzebny dobrze skalibrowany monitor?

Natomiast co do samej fotografii. To jest doskonała. Magiczne "czarne łabędzie" w rytmie rudych pasów światła na wodzie. Zestawienie barw jest bardzo... energetyczne. Nieostrość tajemnicza a jednocześnie pozwalająca rozpoznać sylwetki. Ciemny dół dobrze osadza kompozycję. "Lecąca" plama (z lewej) równoważy dwie bardziej statyczne. Nawet linia wzroku łabędzia biegnie zgrabnie, podbijając trójkąt kompozycji zawieszony na ramie z trzech jasnych plam. A do tego przy każdej złocistej smudze - jak na zawołanie malarza - najjaśniejszym światłem mieni się błękit. Magia.

Zen
21-01-2012, 15:41
... Magiczne "czarne łabędzie" w rytmie rudych pasów światła na wodzie. Zestawienie barw jest bardzo... energetyczne. Nieostrość tajemnicza a jednocześnie pozwalająca rozpoznać sylwetki. Ciemny dół dobrze osadza kompozycję. "Lecąca" plama (z lewej) równoważy dwie bardziej statyczne. Nawet linia wzroku łabędzia biegnie zgrabnie, podbijając trójkąt kompozycji zawieszony na ramie z trzech jasnych plam. A do tego przy każdej złocistej smudze - jak na zawołanie malarza - najjaśniejszym światłem mieni się błękit. Magia.

.................:shock:

timi
21-01-2012, 15:43
Nie obraz się ale mi to zdjęcie się nie podoba. No szukam panie i szukam jakiegoś przesłania i nic.

pardwadwa
21-01-2012, 19:24
@timi - nie ma konkretnego przesłania :) i oczywiste jest, że się nie obrażę, po to tu cokolwiek wrzucam, żeby uzyskać odpowiedzi. Odpowiedzi odbiorcy z poza kręgu rodziny i przyjaciół, bo są dla mnie mało wiarygodni ;). Robię zdjęcia już z 10 lat i na razie wszystko na dysku leży... Uznałem, że chyba czas wyjść do ludzi, sprawdzić czy to co robię, ma jakikowiek sens. Dzięki za opinię.
@jchyra - trafione idealnie, chodziło mi wyłącznie o nastrój, o magię światła i kolorów - indygo i złoto :) Jakaś melancholia mnie wtedy dopadła, Wisła ładnie się mieniła światłami, więc strzeliłem parę fotek. Tego łabędzia po lewej to mimo wszystko wolałbym nie mieć, skoro już jest - trudno. Odbitek jeszcze nie robiłem po zakupach... Czyli muszę zobaczyć jak będzie :) Pokłony dla Ciebie za próbę odpowiedzenia laikowi na bzdurne pytanie :)

W sumie to w złe miejsce te łabędzie wrzuciłem, czego innego tu oczekujecie :) Ale jak już się stało, to jeszcze malowane światłem kaczki dorzucam, może się komuś spodobają. Następnym razem, jak ogarnie mnie podobny nastrój, poszukam już bardziej odpowiedniego działu, obiecuję. Pozdrawiam.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img849.imageshack.us/img849/7594/kaczki2.jpg)

misiobudrysio
21-01-2012, 19:31
czy w ogóle u Was coś widać?

coś widac ale co do zdjecia drugiego to nie mam pojecia co

pozdrawiam

pardwadwa
22-01-2012, 02:48
Tego łabędzia po lewej to mimo wszystko wolałbym nie mieć, skoro już jest - trudno.

Przez przypadek z innego wątku dowiedziałem się kto mnie wyżej pochwalił (uff :)) więc wyjaśnię mój niby bzdurny zarzut w stosunku do łabędzia po lewej ;) Ta fotka miała być "czysta". Dwa łabędzie. Jak się przyjrzeć, to na dole kręcił się jeszcze jeden :) Nie mogłem się ich pozbyć (wrr ;)) więc zrobiłem tak jak jest. Chociaż jak teraz patrzę jeszcze uważniej :) to widzę ten cień PG(S)-LS, bez łabędzia mógłby być problem. ;)

Powiem jeszcze, że gdyby ich nie było, to również byłoby trudno wybrać - czy szukać symetrii i ciąć tą ostatnią plamę światła po lewej, bo jakoś dziwnie, ale chyba jednak fajnie kontrastuje z "pasiastym" światłem po prawej.

Jeszcze jeden edit: uff... ;) A nie wiedzieć czemu mi się unhappy włączyło... musi być dobry omen ;)

Cieszę się, że właśnie tu usłyszałem taką pochwałę... Takich to nikt nigdy nie rozumiał ;)

Jędrula
23-01-2012, 15:32
Cieszę się, że właśnie tu usłyszałem taką pochwałę... Takich to nikt nigdy nie rozumiał ;)
Ech... Aż Ci zazdroszczę. To ja prawie 4 lata walczę tu o jakąkolwiek pozytywną recenzję mej TFURCZOŚCI, a ty w 2 miesiące od zarejestrowania podbijasz to forum.
:sad:

borregaard
23-01-2012, 19:02
Ja ,może nie tak całym ciałem za....jak Jarek....;),ale to nie wygląda żle,piszę o jedynce...Jest,naprawdę ciekawie;):)