Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Łabędzie

Domyślnie Łabędzie

Trochę inaczej...

Mówiłem, że ptaki nie leżą w kręgu moich zainteresowań, ale w streecie nikt mnie chce podsumować to spróbuję tutaj
    A poważnie mam zagwozdkę - od jakichś dwóch tygodni mam duży, skalibrowany monitor, ale... Raz, że sam kalibrowałem i nie mam pojęcia czy w ogóle mam pojęcie... Nie jestem też pewien czy dobrze konwwertuję to wszystko do sRGB i czy w ogóle u Was coś widać?

No to łabędzie na Wiśle...

Domyślnie

Na kalibrację Ci nie odpowiem, bo jak? Każdy widzi to co widzi. Gdybyś wysłał mi odbitkę, którą mógłbym porównać z tym co widzę na stronie forum, to też bym niewiele mógł powiedzieć mimo porównania. No... na oko to bym mógł powiedzieć. Jeśli zależy Ci na dobrze skalibrowanym monitorze - zgłoś się do specjalisty, który idealnie skalibruje ci cały zestaw. Innej rady nie ma. Inna sprawa - czy jest Ci potrzebny dobrze skalibrowany monitor?

Natomiast co do samej fotografii. To jest doskonała. Magiczne "czarne łabędzie" w rytmie rudych pasów światła na wodzie. Zestawienie barw jest bardzo... energetyczne. Nieostrość tajemnicza a jednocześnie pozwalająca rozpoznać sylwetki. Ciemny dół dobrze osadza kompozycję. "Lecąca" plama (z lewej) równoważy dwie bardziej statyczne. Nawet linia wzroku łabędzia biegnie zgrabnie, podbijając trójkąt kompozycji zawieszony na ramie z trzech jasnych plam. A do tego przy każdej złocistej smudze - jak na zawołanie malarza - najjaśniejszym światłem mieni się błękit. Magia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jchyra Zobacz posta
    ... Magiczne "czarne łabędzie" w rytmie rudych pasów światła na wodzie. Zestawienie barw jest bardzo... energetyczne. Nieostrość tajemnicza a jednocześnie pozwalająca rozpoznać sylwetki. Ciemny dół dobrze osadza kompozycję. "Lecąca" plama (z lewej) równoważy dwie bardziej statyczne. Nawet linia wzroku łabędzia biegnie zgrabnie, podbijając trójkąt kompozycji zawieszony na ramie z trzech jasnych plam. A do tego przy każdej złocistej smudze - jak na zawołanie malarza - najjaśniejszym światłem mieni się błękit. Magia.
    .................

Gaduła Awatar timi
    Miasto
    Golub-Dobrzyń
    Wpisów
    3

Domyślnie

Nie obraz się ale mi to zdjęcie się nie podoba. No szukam panie i szukam jakiegoś przesłania i nic.

Domyślnie

@timi - nie ma konkretnego przesłania i oczywiste jest, że się nie obrażę, po to tu cokolwiek wrzucam, żeby uzyskać odpowiedzi. Odpowiedzi odbiorcy z poza kręgu rodziny i przyjaciół, bo są dla mnie mało wiarygodni . Robię zdjęcia już z 10 lat i na razie wszystko na dysku leży... Uznałem, że chyba czas wyjść do ludzi, sprawdzić czy to co robię, ma jakikowiek sens. Dzięki za opinię.
    @jchyra - trafione idealnie, chodziło mi wyłącznie o nastrój, o magię światła i kolorów - indygo i złoto Jakaś melancholia mnie wtedy dopadła, Wisła ładnie się mieniła światłami, więc strzeliłem parę fotek. Tego łabędzia po lewej to mimo wszystko wolałbym nie mieć, skoro już jest - trudno. Odbitek jeszcze nie robiłem po zakupach... Czyli muszę zobaczyć jak będzie Pokłony dla Ciebie za próbę odpowiedzenia laikowi na bzdurne pytanie

W sumie to w złe miejsce te łabędzie wrzuciłem, czego innego tu oczekujecie Ale jak już się stało, to jeszcze malowane światłem kaczki dorzucam, może się komuś spodobają. Następnym razem, jak ogarnie mnie podobny nastrój, poszukam już bardziej odpowiedniego działu, obiecuję. Pozdrawiam.

Domyślnie

czy w ogóle u Was coś widać?
    coś widac ale co do zdjecia drugiego to nie mam pojecia co

pozdrawiam
    nikony dwa i jakies szkła

Unhappy

Cytat Zamieszczone przez pardwadwa Zobacz posta
    Tego łabędzia po lewej to mimo wszystko wolałbym nie mieć, skoro już jest - trudno.
    Przez przypadek z innego wątku dowiedziałem się kto mnie wyżej pochwalił (uff ) więc wyjaśnię mój niby bzdurny zarzut w stosunku do łabędzia po lewej Ta fotka miała być "czysta". Dwa łabędzie. Jak się przyjrzeć, to na dole kręcił się jeszcze jeden Nie mogłem się ich pozbyć (wrr ) więc zrobiłem tak jak jest. Chociaż jak teraz patrzę jeszcze uważniej to widzę ten cień PG(S)-LS, bez łabędzia mógłby być problem.

Powiem jeszcze, że gdyby ich nie było, to również byłoby trudno wybrać - czy szukać symetrii i ciąć tą ostatnią plamę światła po lewej, bo jakoś dziwnie, ale chyba jednak fajnie kontrastuje z "pasiastym" światłem po prawej.

Jeszcze jeden edit: uff... A nie wiedzieć czemu mi się unhappy włączyło... musi być dobry omen

Cieszę się, że właśnie tu usłyszałem taką pochwałę... Takich to nikt nigdy nie rozumiał
    Ostatnio edytowane przez swider ; 28-01-2012 o 21:45 Powód: Nie mnożymy postów!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pardwadwa Zobacz posta
    Cieszę się, że właśnie tu usłyszałem taką pochwałę... Takich to nikt nigdy nie rozumiał
    Ech... Aż Ci zazdroszczę. To ja prawie 4 lata walczę tu o jakąkolwiek pozytywną recenzję mej TFURCZOŚCI, a ty w 2 miesiące od zarejestrowania podbijasz to forum.
    sprzęt: fotografuję sercem

Domyślnie

Ja ,może nie tak całym ciałem za....jak Jarek....,ale to nie wygląda żle,piszę o jedynce...Jest,naprawdę ciekawie
    Pozdrawiam
    Andrzej.

Uprawnienia umieszczania postów