Zobacz pełną wersję : D5100 - problem z manualem
Cześć wszystkim,
mam pytanie odnośnie D5100 i trybu manual. Kiedy ustawiam sobie wielkość przysłony i szybkość migawki to po zrobionym zdjęciu aparat sam zmienia mi te ustawienia. Np. wybieram 1.8 i 1/1000 a po zrobieniu zdjęcia ustawienia są już np. 2.2 i 1/500. Ten przykład jest oczywiście czysto zmyślony, tylko po to aby nakreślić o co mi chodzi.
Myślałem że skoro wybieram tryb manual to nie ważne czy robię zdjęcie 'poprawnie' czy nie - to ja się będę uczył na błędach a nie aparat będzie mi podpowiadał (od tego są przecież inne tryby).
Powiem szczerze że nie zauważyłem aby aparat mi tak robił wcześniej, mam go około pół roku. Raczej na 90% tego nie robił ale może coś w ustawieniach niechcący przestawiłem.
Jeśli to coś pomoże to używam dwóch obiektywów, 18-55 i 50 1.8 AF-S.
Z góry dziękuję za pomoc :) .
darkmajin
16-01-2012, 21:18
dla spokojności tryb manual czyli M?
A zdjęcie było z błyskiem czy bez błysku?
Na pewno przy zdjęciach bez błysku ale wydaje mi się że przy zdjęciach bez lampy również. Wkurza to strasznie bo kiedy mam pomysł na zdjęcie i już prawie mam te ustawienia które chce to po zdjęciu aparat ustawia inne...
jeśli ustawisz czas krótszy niż 1/250 (np. 1/1000), a następnie włączysz flesza, to automatycznie aparat zmieni ci czas na 1/250s nawet w trybie M - może to o to chodzi?
Art Erie
16-01-2012, 22:04
Cześć wszystkim,
mam pytanie odnośnie D5100 i trybu manual. Kiedy ustawiam sobie wielkość przysłony i szybkość migawki to po zrobionym zdjęciu aparat sam zmienia mi te ustawienia. Np. wybieram 1.8 i 1/1000 a po zrobieniu zdjęcia ustawienia są już np. 2.2 i 1/500. [...]
Normalnie jak Windows :mrgreen:
Wklej zdjęcie z exifem i podaj parametry jakie ustawiłeś.
A może masz włączony autobreacketing*??
*nigdy nie wiem jak to się pisze ;)
W obiektywie 50mm 1.8 masz oczywiście przesłonę ustawioną na 22 i zablokowaną przełącznikiem?
darkmajin
17-01-2012, 11:52
W obiektywie 50mm 1.8 masz oczywiście przesłonę ustawioną na 22 i zablokowaną przełącznikiem?
napisał af-s
Normalnie jak Windows :mrgreen:
Tak sie dzieje przy kazdym zdjeciu. Czy to normalne ze na manualu aparat sam sie przestawia? Wam tez sie to dzieje? Czy moze warto oddac aparat do serwisu...?
Cała frajda z bawienia sie manualem znika kiedy co chwile trzeba od poczatku ustawiac parametry...
Art Erie
20-01-2012, 11:50
Tak sie dzieje przy kazdym zdjeciu. Czy to normalne ze na manualu aparat sam sie przestawia? Wam tez sie to dzieje? Czy moze warto oddac aparat do serwisu...?
Cała frajda z bawienia sie manualem znika kiedy co chwile trzeba od poczatku ustawiac parametry...
Może jest włączona funkcja "Automatyczny dobór ISO" w menu fotografowania (instrukcja strona 155).
Dla przykładu:
robię zdjęcie na ustawieniach F1.8, 1/13:
http://img534.imageshack.us/img534/2216/dsc0653k.jpg
zdjęcie pojawia się w podglądzie, następnie pojawia się ekran z info i ustawienia same się zmieniają na: F1.8, 1/20:
http://img854.imageshack.us/img854/8151/dsc0654x.jpg
i znowu, zdjęcie pojawia się na podglądzie, ekran info a w nim znowu zmienione ustawienia na: F.1.8, 1/8:
http://img9.imageshack.us/img9/7562/dsc0655n.jpg
Obiektyw to: Nikon F1.8 50mm AF-S, aparat Nikon D5100
Tak jak pisałem, nie zauważyłem wcześniej aby aparat sam zmieniał ustawienia po zrobieniu zdjęcia...
P.S.
Zdjęcia robiłem na szybko więc warsztatem nie błyszczą.
Sprawa załatwiona, wyłączyłem autobracketing i już nie zmienia ;). Dzięki za podpowiedź :) .