Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie D5100 - problem z manualem

Cześć wszystkim,

mam pytanie odnośnie D5100 i trybu manual. Kiedy ustawiam sobie wielkość przysłony i szybkość migawki to po zrobionym zdjęciu aparat sam zmienia mi te ustawienia. Np. wybieram 1.8 i 1/1000 a po zrobieniu zdjęcia ustawienia są już np. 2.2 i 1/500. Ten przykład jest oczywiście czysto zmyślony, tylko po to aby nakreślić o co mi chodzi.
    Myślałem że skoro wybieram tryb manual to nie ważne czy robię zdjęcie 'poprawnie' czy nie - to ja się będę uczył na błędach a nie aparat będzie mi podpowiadał (od tego są przecież inne tryby).
    Powiem szczerze że nie zauważyłem aby aparat mi tak robił wcześniej, mam go około pół roku. Raczej na 90% tego nie robił ale może coś w ustawieniach niechcący przestawiłem.

Jeśli to coś pomoże to używam dwóch obiektywów, 18-55 i 50 1.8 AF-S.

Z góry dziękuję za pomoc .

Domyślnie

dla spokojności tryb manual czyli M?

Domyślnie

M jak manual

Domyślnie

A zdjęcie było z błyskiem czy bez błysku?
    fotohobbysta

Domyślnie

Na pewno przy zdjęciach bez błysku ale wydaje mi się że przy zdjęciach bez lampy również. Wkurza to strasznie bo kiedy mam pomysł na zdjęcie i już prawie mam te ustawienia które chce to po zdjęciu aparat ustawia inne...

Domyślnie

jeśli ustawisz czas krótszy niż 1/250 (np. 1/1000), a następnie włączysz flesza, to automatycznie aparat zmieni ci czas na 1/250s nawet w trybie M - może to o to chodzi?
    fotohobbysta

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marco7 Zobacz posta
    Cześć wszystkim,

mam pytanie odnośnie D5100 i trybu manual. Kiedy ustawiam sobie wielkość przysłony i szybkość migawki to po zrobionym zdjęciu aparat sam zmienia mi te ustawienia. Np. wybieram 1.8 i 1/1000 a po zrobieniu zdjęcia ustawienia są już np. 2.2 i 1/500. [...]
    Normalnie jak Windows
    Wklej zdjęcie z exifem i podaj parametry jakie ustawiłeś.

Domyślnie

A może masz włączony autobreacketing*??

*nigdy nie wiem jak to się pisze

Domyślnie

W obiektywie 50mm 1.8 masz oczywiście przesłonę ustawioną na 22 i zablokowaną przełącznikiem?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puciek Zobacz posta
    W obiektywie 50mm 1.8 masz oczywiście przesłonę ustawioną na 22 i zablokowaną przełącznikiem?
    napisał af-s

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów