PDA

Zobacz pełną wersję : Kod PKD

justyna11
16-01-2012, 19:41
Jaki kod PKD ma działalność fotografia ślubna/okolicznościowa na dzień dzisiejszy, pomóżcie....

credka
16-01-2012, 19:44
74.20.Z Działalność fotograficzna ?????
Chcesz działać z jednym PKD?

przed otwarciem firmy lepiej zdobyć chociaż podstawy info... (http://lmgtfy.com/?q=dzia%C5%82alno%C5%9B%C4%87+fotograficzna+jaki+P KD)

elanek
16-01-2012, 20:45
a poza tym zapytasz w urzędzie

justyna11
17-01-2012, 13:40
Byłam w urzedzie, kazali mi sobie samemu szukać w książce z kodami PKD za 2007 r.

credka
17-01-2012, 15:03
To podobnie jak w moim urzędzie. Jak już wspomniałam, poradzisz sobie szukając wiedzy choćby w necie. Do tego książka, newsy biznesowe itd. Nie licz za bardzo na pomoc z urzędów, oni nie uważają, że są do doradztwa (chociaż nie tak to powinno wyglądać). Natomiast przygotuj się z tematu (jeśli pytasz o rzecz najbardziej podstawową, jaką jest PKD Twojej firmy, to rozumiem, że nie masz w ogóle pojęcia o prowadzeniu firmy, nie obraź się, tak to tylko wygląda), w razie kontroli musisz liczyć na siebie i wiedzieć jak wybrnąć z wiedzą z wyjaśniania ewentualnych zapytań urzędów.

Flores
17-01-2012, 15:11
Credka dobrze mówi. Ja też byłem zielony, nie miałem czasu na wczytywanie się bo roboty od cholery było. Poszedłem do znajomej księgowej i wszystko za mnie załatwiła łącznie z zaniesieniem papierów do US, ZUS i inne pieprzoty a wszystko to wyniosło mnie 150zł. Tobie też radzę coś takiego robić bo pół życia spędzisz w urzędach a drugie pół na pokonaniu drogi z i do :).

Erie
17-01-2012, 15:16
dodatkowo wpisz sobie trochę PKD na wyrost, bo przy zakładaniu firmy płacisz za to 100 zł, a potem (o ile się to nie zmieniło) za każdorazowe dodawanie znów stówka leci

czyli oprócz fotografii dodaj sobie np. reklamę, druk itp, itd, a wyszukiwarka pkd jest choćby tutaj http://www.pkd-24.pl/ bo ta na stronie GUSu działa tragicznie

Flores
17-01-2012, 15:26
pięć dyszek dokładniej za dodatkowy wpis PKD.

prz3mo
17-01-2012, 15:30

Nieprawda.
Obecnie nie płaci się za dodatkowe wpisy.

credka
17-01-2012, 15:36
dodatkowo wpisz sobie trochę PKD na wyrost, bo przy zakładaniu firmy płacisz za to 100 zł
Nie przypominam sobie, żebym płaciła coś przy zakładaniu firmy... Kilka lat temu faktycznie była opłata, a może znowu wrócili do płacania?

paparazzi89
17-01-2012, 15:36
Nieprawda.

i to chyba już od 2 albo 3 lat?

Flores
17-01-2012, 15:46
Chodziło o dodatkowe wpisy po założeniu firmy. Chyba że coś się zmieniło po nowym roku bo z tego co słyszałem to jeszcze w listopadzie się płaciło pięć dyszek.

paparazzi89
17-01-2012, 15:47
jak zakladalem firmę w grudniu 2010 to się nie płaciło za dopisanie PKD, może to zależy od urzędu?

credka
17-01-2012, 15:49
Nie wnikając - warto wcześniej zadbać o możliwie najlepsze przygotowanie się do prowadzenia firmy, zaczynając od podstaw jak wybranie odpowiednich PKD (jak wybierzesz ich 30 też będzie ok). Jaki sens ma późniejsze dodawanie kodów, jeśli można je wybrać od razu na zapas, uwzględniając interesujące nas tematy firmy.

Flores
17-01-2012, 15:52
Także do fotografii okolicznościowej warto dodać nawet pieczenie bułeczek jeżeli będziesz chciał później to sprzedawać ;).

Erie
17-01-2012, 15:55
Nieprawda.

zmienili to? chodzi o sytuację taką: masz firme powiedzmy już od roku, trafia Ci się fajne zlecenie i ups... nie zgadza się to z PKD, idziesz do urzedu dodać PKD i wówczas płacisz tą stówkę (tak jak swego czasu firma dla której pracowałem, czy też 5 dyszek jak inni tutaj wspominają)

jeżeli jest już inaczej to trochę to zmienia w sensie cenowym, ale nie zmienia upierdliwości dopisywania PKD osobiście lub przez pełnomocnika w urzędzie

Także do fotografii okolicznościowej warto dodać nawet pieczenie bułeczek jeżeli będziesz chciał później to sprzedawać ;).

i działalność rolniczą, bo te bułeczki z mąki są, a ją trzeba wyprodukować ze zboża i jeszcze na KRUS zamiast ZUS się załapać :p

sea21
17-01-2012, 16:05
Chodziło o dodatkowe wpisy po założeniu firmy. Chyba że coś się zmieniło po nowym roku bo z tego co słyszałem to jeszcze w listopadzie się płaciło pięć dyszek.

Dopisywałem PKD w maju 2011 i nic nie płaciłem. Działalność mam o 2009 roku.

prz3mo
17-01-2012, 16:33
zmienili to? chodzi o sytuację taką: masz firme powiedzmy już od roku, trafia Ci się fajne zlecenie i ups... nie zgadza się to z PKD, idziesz do urzedu dodać PKD i wówczas płacisz tą stówkę (tak jak swego czasu firma dla której pracowałem, czy też 5 dyszek jak inni tutaj wspominają)

No więc mówię Ci po raz drugi - nie płaci się już :)

Erie
17-01-2012, 16:44
No więc mówię Ci po raz drugi - nie płaci się już :)

to miło pod względem ceny, ale upierdliwość stania w kolejkach w urzędach pozostała taka sama niestety

prz3mo
17-01-2012, 16:45
to miło pod względem ceny, ale upierdliwość stania w kolejkach w urzędach pozostała taka sama niestety

Eee taaam...stałem może z 10 minut w mojej wiosce :)

Erie
17-01-2012, 16:56
Eee taaam...stałem może z 10 minut w mojej wiosce :)

to masz milusio - ja przy rejestracji miałem 6 godzin stania w samym GUSie

sea21
17-01-2012, 16:59

To i tak dobrze. Ja rejestrowałem w jednym okienku i REGON dostałem po 3 tygodniach :mrgreen:

Erie
17-01-2012, 17:07
To i tak dobrze. Ja rejestrowałem w jednym okienku i REGON dostałem po 3 tygodniach :mrgreen:

uhm... ja 6 godzin stałem, aby to złożyć, a nie aby to otrzymać, ale fakt otrzymałem pepiery dużo szybciej niż Ty (po ok. tygodniu) - ot polska rzeczywistość urzędnicza - jak to mówią kraj dla emerytów - wszytko co chcesz załatwić to soisz w urzędach w godzinach 7-16, bo nikt nie wpadł na pomysł aby można to było np. wysyłać (chociaż przepraszam - PIT można już wysłać pocztą ;))

frajda
17-01-2012, 23:10
Potwierdzam wiadomość, że nie płaci się teraz za wpisy dodatkowych kodów PKD. Ale na prawdę warto od razu wpisać na zapas coś co może się przydać w przyszłości. U mnie w urzędzie na początku stycznia kolejka była, że ho ho.

credka
18-01-2012, 10:07
Bo w grudniu kończyło się rozdawanie dotacji z 2011 ;) Wysyp jak co roku ;)

Me_how
18-01-2012, 10:58
Polecam spojrzenie na CEIDG oraz ePUAP. Pozwala zaoszczędzić trochę czasu na łażenie po urzędach.

Jacek_Z
18-01-2012, 13:16
Nic nie płaciłem i to chyba już w 2010. Ostatnio dopisywałem coś do listy w zeszłym miesiącu. Bez opłat.

..może to zależy od urzędu?Może faktycznie to gmina decyduje o danych opłatach? Nie wiem.

A mi GUS sam przysłał info o nowym-starym numerze REGON po chyba kilku dniach od momentu dopisania zmiany, dodania kilku numerów PKD.
Urząd gminy wysyła info do GUS i US. Widac u nas idzie to bardzo sprawnie. Dziwne :)

arekkruk
18-01-2012, 13:19
Z tego co wiem, to powinna już być możliwość złożenia wniosku, jak i dopisania kodów, przez internet. Wtedy z urzędu dzwonią do Ciebie, że masz przyjść w danym terminie podpisać i odbierasz wszystko. Bez stania w kolejkach.
Jedyny problem pojawia się wtedy, jeśli wpiszemy jakiś kod PKD, do wykonywania której działalności jest potrzebne osobne pozwolenie (np. koncesja na sprzedaż alkoholu, licencja na transport itp.). Wtedy niekiedy trzeba pokazać takie pozwolenie (zależy na jakiego urzędasa się trafi).

No i jeszcze kody PKD nie z 2007 tylko 2010 (chyba) trzeba brać pod uwagę.

credka
18-01-2012, 13:57
No i jeszcze kody PKD nie z 2007 tylko 2010 (chyba) trzeba brać pod uwagę.
Kody PKD z 2004 już nie są wpisywane przy zakładaniu DG, wpisuje się kody PKD z 2007 roku.

piwkoo
18-01-2012, 15:05
Na Radzie Gminy czy też Miasta ustala się takie rzeczy, czy zmiany są płatne lub nie. Odgórnie jest tylko napisane, że Gmina/Miasto może pobrać opłatę do ...zł a czy to zrobią to już od nich zależy.

Ja jak zakładałem firmę to w jednym dniu miałem zrobiony wpis do ewidencji, dostałem regon do łapki i po 4h miałem wszystko załatwione, ale to od wioski zależy jaki mają ruch :)

arekkruk
20-01-2012, 12:06
Kody PKD z 2004 już nie są wpisywane przy zakładaniu DG, wpisuje się kody PKD z 2007 roku.

Mea culpa... Racja. lata mi się pomyliły.