Zobacz pełną wersję : korpus manualny niekoniecznie nikon
Do nauki dla ambitnego dzieciaka. Wizjer jak telewizor, mile widziany spot. Bagnet M42 mile widziany, ew dostępność przejściówki. Niekoniecznie nikon czy canon (raz że drogie, dwa, że łatwiej je stracić razem z komórką i portmonetką przy okazji). Korpusy typowo amatorskie odpadają, chodzi o coś z ligi FM2. Coś z pentaxa? Olympus OM?
Jeśli nie ten dział, to proszę o przeniesienie.
Z góry dzięki i pozdrowionka
ma być z AF ?? - jeśli tak - to proponuje F90x (n90s) - 200-300 zł
jesli bez AF - to bardzo prosto i tanio Practice Tl ze światłomierzem - bardzo tani myślę ze z obiektywem do 100 zł max a robi np. tak:
http://www.wojteh.com/wp-content/gallery/fuji-superia-200/r001-033.jpg
wielu chwali Canona A1
zobacz porst compact reflex sp:
-m42
-wielki wizjer
-spot i cw
ma być z AF
full manual, bez AF
pastwisko
15-01-2012, 20:56
przeciez obecność AF nie obliguje do uzywania go - jak podczepisz szkło bez AF to go nie bedzie, to nie AX ;)
a gdybym miał kasy to kupiłbym to:
http://allegro.pl/leica-m4-p-i2033660082.html
Leica m4
to musi być lustrzanka czy może być dalmierz
OM1
pentax ME super
wizjery jak stodoła
brak spota
pastwisko
15-01-2012, 21:03
a gdybym miał kasy to kupiłbym to:
http://allegro.pl/leica-m4-p-i2033660082.html
Leica m4
-->
raz że drogie, dwa, że łatwiej je stracić razem z komórką i portmonetką przy okazji
om1 - także polecam jest akurat na portalu aukcyjnym w fajnej cenie om1n z obiektywem Zuiko 50/1,4
-->
mały zart .... ale to nie nikon ani canon :)
lustro
Pentax: Spotmatic, KX, MX.
Olympus OM-1.
Minolta SRT-101/303.
Nikon F, F2.
Konica Autoreflex T3/T3N.
Canon F-1.
wszystko to w pełni mechaniczne korpusy, najwyższe modele w ich czasach. Jest jeszcze Olympus OM-3(Ti), Leica R6(.2) oraz Contax S2(b) ale to poza budżetem.
A jak z optyką Olympus vs Pentax? I co z przejściem na M42? Przejściówka załatwia sprawę?
darowałbym sobie pleśniaki M42, co lepsze poszły nieziemsko w górę z cenami bo to ludzie podpinają pod swoje syfróweczki. Olympus ma swoje perełki, 21/2 czy 24/2, ale w średniej półce jest porównywalny z Pentaxem, nawet gabarytowo. MX+50/1.4 będzie podobny do OM-1+50/1.4, kwestia gustu.
osobiście polecam Minoltę SRT-303, duża (ze sprytnym tłumieniem lustra, dzięki czemu szło 1/4 sekundy z ręki utrzymać), pancerna, z pełną informacją w wizjerze (czas/przysłona), do tego Rokkory nadal mają śmieszne ceny bo niespecjalnie idzie je adaptować do syfry. swego czasu miałem taką z 58/1.4, absolutnie piękne szkło, potrafi rysować np. tak:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img155.imageshack.us/img155/1448/img778.jpg)
przeciez obecność AF nie obliguje do uzywania go - jak podczepisz szkło bez AF to go nie bedzie, to nie AX ;)
Pamiętaj, że body z AF były optymalizowane pod AF... a korzystanie wtedy z MF może być frustrujące. Ale nie bawiłem się za długo F90x więc nie powiem jak jest z tym modelem.
minolta x500/700 albo XG-7 plus fajne i przyzwoite jeszcze cenowo szkła [ bo canon i nikon i pentax wykorzystywane są w cyfrze to i drogie bardzo ]
tutaj masz link który ci ułatwi poszukiwania http://www.rokkorfiles.com/equipment.htm
Pamiętaj, że body z AF były optymalizowane pod AF... a korzystanie wtedy z MF może być frustrujące. Ale nie bawiłem się za długo F90x więc nie powiem jak jest z tym modelem.
W F100 i w F801s nie jest pod względem obsługi szkieł manualnych źle. Nie trzeba nawet ostrzyć na kropkę, matówka pozwala na wygodne ręczne ostrzenie. Nie sądzę, żeby w F90 było jakoś inaczej.
n90s (f90x) spokojnie ostrze 35, 50 na oko - widząc wszystko nawet jak jest ciemno - gdy ustawiam na czasówkę AF w szarosciach potrafi sie zgubić wiec ustawiam manualnie - wciskam czasówkę i jest
to na 100% było ostrzone manualnie nikkor 35/2
http://www.wojteh.com/wp-content/gallery/fomapan-400-action-135-xtol-11/img0182.jpg
Fajna tonalność Ci wyszła na tym zdjęciu. W nocy? Jakiego rzędu czasy?
W F100 i w F801s nie jest pod względem obsługi szkieł manualnych źle.
Ale nie jest też znowu rewelacyjnie. Jest dobrze.
pastwisko
17-01-2012, 13:54
Zawsze mozna się posiłkować kropką
miron19j
17-01-2012, 14:04
albo dokupić muszlę ze szkłem powiększającym. :-)
Ale nie jest też znowu rewelacyjnie. Jest dobrze.
W porównaniu do FM2n czyli czysto manualnego korpusu jest lepiej. Równoważnie z F3, bo ten wygrywa ilością matówek. Z dowolną małoobrazkową cyfrą ze stajni N, też wygrywa. Nie wiem jak z D4, ale podejrzewam, że też będzie lepiej. W każdym razie z D700 wyraźnie widać różnicę na korzyść F100.
Najlepszą matówką przeznaczoną do ręcznego ostrzenia z jaką się zetknąłem jest K3 z FM3a, staram się taką kupić do swojego FM2n.
W każdym razie z D700 wyraźnie widać różnicę na korzyść F100.
Zgadza się. Wiem coś o tym. Z tym, że jeśli miałbym kupować body tylko do manuala to szukałbym czegoś innego. Ale to ja ;)
pastwisko
17-01-2012, 14:55
Znowu mi zerwaliście tamę wspomnień na zaporze C645... :P
pastwisko
17-01-2012, 14:59
nie znam ani jednej nazwy analogowego Canona, coś mi kołącze ale pewnie pomyliłbym się :)
Canon chyba nawet nie robił nigdy średniego. :-)
pastwisko
17-01-2012, 15:14
Ale ja o matowce jako takiej ;)
I wyszło że to mi po głowie Contax chodzi. ;-)
Zgadza się. Wiem coś o tym. Z tym, że jeśli miałbym kupować body tylko do manuala to szukałbym czegoś innego. Ale to ja ;)
Kiedyś też miałem takie podejście. Jak MF, to klin i basta. Jednakże robiąc trochę więcej zdjęć F100, zauważyłem, że przy całej "fajności" jaką oferuje ten aparat w ogóle, a wizjer w szczególe, posiada tylko jedną wadę. Brakuje mu klina, który nie jest wcale konieczny do efektywnego ostrzenia nawet w małym obrazku. Poza tym klin posiada też wady.
Dlatego się nieco zmieniło i body AF, takoż można wykorzystać jako body MF.
A jaką matówką Wam się najwygodniej i najszybciej ostrzyło manualnie?
Mnie osobiście tą z F100, ale w zasadzie równoważnie bym postawił standardową matówkę z F3. Po prostu nieco inna filozofia. W F100 nie szukam klina i ostrzę na matówce. Jeśli punkt ostrości pokrywa się z polem ostrości, to potwierdzam czasem kropką. W F3 w zasadzie tak samo, ale niemal zawsze sprawdzam klinem.
pastwisko
17-01-2012, 15:43
A jaką matówką Wam się najwygodniej i najszybciej ostrzyło manualnie?
ale ogólnie, czy tylko w małym, czy tylko w nikonie? :)
Ogólnie, zarówno o rodzaj (klin, raster?) jak i maszynkę :) Format dowolny (wiadomo że ze średniego są większe niż z małego), najlepiej z małego i średniego po jednym przykładzie :)
pastwisko
17-01-2012, 16:32
Chyba nie zaskoczę nikogo jak powiem ze dla mnie numero uno to C645? Gładka bez klina i rastra, ale tak rewelacyjna i przyjemna w pracy ze nie korzystałem w ogóle z AF.
Ja jestem bardzo zadowolony z matowki z m645 z rastrem i klinem ...
Fajna tonalność Ci wyszła na tym zdjęciu. W nocy? Jakiego rzędu czasy?
Tak około 20 ale za plecami miałem lampy uliczne lekko ten dworek oswietlaly - czasy to chyba 4 s przy f5,6
Film Foma 400 w xtol 1+1
Dlatego się nieco zmieniło i body AF, takoż można wykorzystać jako body MF.
No zgadnij dlaczego mam F100 :D