Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Ola - portretowo
Sapphiron
15-01-2012, 10:42
Zapraszam do komentowania:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.makarski.eu/wymiana/gruee.jpg)
Sapphiron
15-01-2012, 14:09
nie ma nikogo odważnego?
jackrabbit
15-01-2012, 14:19
no jest zajefajnie, do oka w sumie mozna sie przyczepic
pmsphotography
15-01-2012, 14:20
Moim zdaniem usta nieco przeostrzone, wyglądają trochę jak doklejone ;-)
Sapphiron
15-01-2012, 14:26
ust nie doostrzałem. Taki obraz daje FX z 85tką na f9 ;)
a z okiem co tam?
darkmajin
15-01-2012, 15:14
podobne do twoich w awatarze.. ;)
zasłoniłeś makijaż włosami i optycznie oko wydaje się mniejsze.. usta też dziwne za dużo cackane krawędzie
Sapphiron
15-01-2012, 15:17
cackanie z krawędziami to raczej "wina" wizażystki która w swoim perfekcjonizmie dopieszczała jak najlepiej się dało :)
Mi osobiście najbardziej przeszkadza przymrużenie prawego oka - spowodowało to, że jedno oko ma białko podzielone tęczówką, a drugie nie i nieciekawie to wygląda.
Oprócz tego mam wrażenie, że usuwałeś "odstające włosy" i trochę przesadziłeś - wygląda to nienaturalnie (chodzi mi o zarys włosów na białym tle)
E: jeszcze tak na wyjściu zwróciłem uwagę na włoski na lewym policzku, można je było trochę przymaskować
Taki kadr moim zdaniem powinien się charakteryzować idealnie centralnym ustawieniem. Niestety tak nie jest. Nie stałeś idealnie na wprost i moim zdaniem to psuje odbiór.
Dodatkowo odblaski mocnego oświetlenia z prawej strony na ramieniu i włosach również trochę psują całą kompozycję.
Sapphiron
15-01-2012, 19:13
tu się nie zgodzę :) stałem na wprost, modelka była lekko pochylona. A że nie jest to idealnie centralnie, no cóż ;)
Mi w tym zdjęciu nie podoba się kilka rzeczy:
1. Dziwnie wyglądające, niesymetryczne źrenice, odnoszę też wrażenie, że mniej ostre niż reszta.
2. Zbyt ostra granica między wargami a resztą ciała.
3. Włosy przy głowie są zbyt mocno pociągnięte jakimś woskiem czy czymś tam do włosów - kontrastuje to z większą puszystością niżej.
4. Skóra ciut mocno wypudrowana.
No to tyle :)
Sapphiron
15-01-2012, 22:18
1. źrenice nierówne bo jej prawe oko było w cieniu i zareagowało mniej niż lewe dlatego różnica ;) szczerze nie zauważyłem tego dopóki nie wytknąłeś.
2. na to niestety nie poradzę ;)
3. włosy nie były majtane żadnym woskiem lakierem itp. Po prostu dziewczyna ma grube mocne włosy które same się automatycznie układają i przylizują ;) włosy były tylko potraktowane prostownicą i grzebieniem dla ułożenia :)
4. możliwe, nie znam się na wizażu żeby to stwierdzić ;)
Nie stałeś centralnie albo modelka skręciła głowę, ponieważ widac różnicę procentową między prawym a lewym płatkiem nosa :)
Sapphiron
15-01-2012, 22:57
hehe, a może po prostu modelka ma taki nos?
zaczynamy wchodzić w za przeproszeniem pierdoły chyba tylko dla samego czepiania się ;)
karolajn87
15-01-2012, 23:18
Mi sie ogolem podoba,ale niestety widac gdzie bylo stemplowane na wloskach ;-)
victoria81
16-01-2012, 03:22
Troszke to prawe oko,a poza tym to pieknie dla mnie centralnie :)
jacek.gold
16-01-2012, 03:25
włosy na górze w okolicy przedziałka wyglądają źle.
Karolina Żuk
16-01-2012, 09:42
dla mnie trochę zbyt czerwona skóra i makijaż mi się nie podoba. Nie jestem wizażystka ale wiem że w makijazu to albo akcent na oczy albo na usta. Tu jest na oczy i usta...do tego te włosy, kolczyki...przytłaczająco to wygląda...brak tu subtelności jak dla mnie