Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] landscape (amator :)
victoria81
14-01-2012, 02:03
3.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/01/6141394178_e7955d7fd1_b-1.jpg
źródło (http://farm7.staticflickr.com/6085/6141394178_e7955d7fd1_b.jpg)
//EDIT
BRAK ZDJĘĆ, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.
Miejsca świetne, ale tak sobie pokazane. Kadrowanie niestety deczko kuleje, obróbka też. Jest krzywo i niedbale (1 i 2). Dużo tam przeszkadzajek, niedoświetlona prawa strona na 1. Nie wiem czy nie za ostre światło. 3 i 4 maja potencjał, tylko kompozycja znów leży, ale można trochę wykadrować, pomyśleć nad obróbka i może być całkiem ładny zachód.
Ogólnie jeśli to Twoje początki to uważam, że bardzo źle nie jest, ale musisz poczytać o kompozycji, ekspozycji i douczyć się trochę obróbki zdjęć.
Podpiszę się pod tym co powyżej,.. dodam tylko ,.. szukaj kadrów z mniej wymagającymi warunkami świetlnymi,..Powodzenia.
yarousseau
14-01-2012, 14:23
3 chyba najlepsza
Przemek W.
14-01-2012, 14:43
Piekne naturalne krajobrazy. Szczególnie to ze słoneczkiem mi się podoba. I kolory też takie aż bajkowe.
Tak trzymaj.
Pozdrawiam serdecznie.
1. fajny kadr! Warto żebyś kiedyś tam o innej godzinie wróciła i wtedy bardziej pokazać ten klif po prawej.
Co do 6. była by dobra gdyby nie te trawa w kadrze ;)
Piekne naturalne krajobrazy. Szczególnie to ze słoneczkiem mi się podoba. I kolory też takie aż bajkowe.
Tak trzymaj.
Tak nie trzymaj! Rozwijaj sie, ale nie trzymaj takiego kierunku!
A powiedz mi kolego co w nich jest naturalnego?
Najciekawiej prezentuja sie te zdjecia robione w południową lampe, dwa pierwsze, ale na obu woda sie leje na biurko;)
Pozostale, niestety niedoswietlone i takie, ze tak powiem o tresci "mam nowy aparat" co oczywiscie nie jest zle, bo od czegos sie zaczyna....ale do prezentacji sie nie nadaja.
Na poczatek moge powiedziec, zebys odpuscila sobie zdjecia pod slonce do czasu kiedy opanujesz troche ekspozycje i obrobke, pilnuj prostych horyzontow, bo tam gdzie jest horyzont w calosci na zdjeciu jest prosto a na tych dwoch pierwszych jest bardzo zle......
Masz zdjecia zachodow slonca a te zdjecia z klifem pokazujesz robione w porze polodniowej, te zachody wlasnie na to byly i wtedy trzeba bylo fotografowac ciekawe tematy....
Wodospadzik, ok, ale to takie treningowe raczej jest;)
Nie obrazaj sie, obserwuj, czytaj i rob zdjecia, musisz dazyc do takich zdjec jak sie Tobie podobaja u najlepszych;)
berta krakowianka
14-01-2012, 18:19
Przeczytałam wypowiedzi jak i tę oastatnią kolegi coś grzebiącym przy nosku :) i sama już nie wiem. Bo jak patrzę na te właśnie zdjęcia to mi się wydają być bardzo naturalne. Jak ja robię zdjęcia i patrzę na wyświetlacz to też tak widzę więc chyba jest ok. Ja tak to rozumiem. A poza tym te zdjęcia są bardzo ładne i takie egzotyczne. A zdjęcie numer trzy wyglądałoby pięknie nie tylko na ekranie komputera ale też w niejednej galerii.
Proszę czytać regulamin. Maksymalny rozmiar zdjęć 1000/800. Wątki z nadmiarowymi zdjęciami będę zamykał przy pierwszym wejściu, a później usuwał.
victoria81
15-01-2012, 17:50
dzieki wszystkim za komentarze za te dobre i za te pouczajace :)
victoria81
16-01-2012, 01:12
//EDIT
BRAK ZDJĘĆ, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.
9.
10.
11.
Przemek W.
16-01-2012, 01:32
Ależ piękne fotografie. Niestety jestem laikiem w tej dziedzinie ale z dawnych lat jeszcze pamiętam i właśnie te prace nasuwają mi skojarzenia ze świetną fotografią analogową i to wykonaną nie jakimiś małymi aparatami dostępnymi dla przeciętnego zjadacza chleba ale takimi dużymi drewnianymi skrzynkami, z których dawno temu konstruowano aparaty fotograficzne. Naprawdę jestem pod wrażeniem. Czy to jest Szkocja?
Pozdrawiam serdecznie.
victoria81
16-01-2012, 02:15
HEY Przemek dziekuje za ladny komentarz :) nie ,to nie Szkocja ,3 ostatnie to Walia ,Snowdonia park - Glyder Fach (994m ) :)
velaskez
16-01-2012, 02:52
Jak dla mnie to jedynka, ale o innej porze dnia. Lepsza byłaby taka, gdzie światło jest takie mięciutkie :D Powiedzmy...4-5 rano :)
victoria81
16-01-2012, 12:27
Tylko jedynka? no coz ,4-5 rano moze kiedys o tym pomysle ale jak na razie dziele sie tym co uchwycilam w normalnej porze dnia po to aby sie podzielic !
Niestety, nie każda pora dnia nadaje się do tego typu fotografii. Najlepiej robić zdjęcia o wschodzie słońca lub o zachodzie w czasie tzw złotej godziny. Czyli kto rano wstanie ten może mieć bdb zdjęcia ;)
A co takiego interesującego jest w jedenastce?
victoria81
16-01-2012, 20:50
A co takiego interesującego jest w jedenastce?
W sumie masz racje jedenastka jest do bani ..mam ja zrobiona podobna w innym kadrze troche lepsza ale rzeczywiscie moglam sobie darowac ;-) dzieki za komentarze