Zobacz pełną wersję : bateria nikon D5100
dziś zakupiłam nikona D5100. gdy nadszedł czas na ładowanie akumulatora dioda zaczęła migać. W instrukcji niby pisze, ze jeśli dioda pulsuje należy zgłosić usterkę do serwisu. a co z miganiem? to naturalny stan ładowania?
Witam.
Nie jestem do końca pewien o której diodzie Koleżanka pisze. Jeżeli chodzi o tą na ładowarce MH-24, to podczas ładowania powinna mrugać. Gdy akumulator jest już naładowany, to świeci światłem ciągłym.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://nokautimg1.pl/p-45-2b-452b77f6a18ec01e0e46ed9461095aa2500x500/ladowarka-nikon-mh-24.jpg)
Pozdrawiam.
tak, właśnie chodzi mi o tą na ładowarce. dziękuję za pomoc :)
A gdy jest problem z baterią/ładowarką to mruga bardzo szybko (można powiedzieć pulsuje). Mi raz się zdarzyło gdy dotknąłem baterii podczas ładowania, pewnie jakiś ładunek przeskoczył i urządzenie "zareagowało nerwowo". Należy wtedy przerwać ładowanie i spróbować raz jeszcze.
jeżeli bateria miga na ekranie należy wtedy ładować czy ma się sama wyłączyć? i taką baterię jakoś się 'ulepsza' dłuższym ładowaniem jak w komórce? te 3 dłuzsze pierwsze ładowania?
Jeżeli aparat zgłasza rozładowanie akumulatora (mruganie wskaźnika na ekranie połączone z zablokowaniem możliwości wykonywania dalszych zdjęć), to wtedy można spokojnie rozpocząć ładowanie. Nigdy się nie bawiłem w dłuższe niż potrzeba ładowanie akumulatorów, przed czym zresztą ostrzega instrukcja obsługi.
Dalsze ładowanie w pełni naładowanego akumulatora może doprowadzić do pogorszenia jego parametrów.
zajac1986kamil
03-02-2012, 10:01
Witam. Wczoraj kupiłem nikon d5100. wkładam kartę pamieci, formatuję. robię zjęcie a na ekraniku wyskakuje komunikat brak karty pamięci. wyciagam kartę, wkładam jeszcze raz, robie dwa zdjęcia, wchodzę na podgląd zdjęć są, potem robie następne zdjęcie i znowu wyskakuje komunikat brak karty pamęci. Według instrukcji karta jest odpowiednia. co może być nie tak??? bardzo proszę o pomoc. pozdrawiam
Rafał_Sz
03-02-2012, 10:07
Mamy dział o zasilaniach aparatów. ;)
Witam. Wczoraj kupiłem nikon d5100. wkładam kartę pamieci, formatuję. robię zjęcie a na ekraniku wyskakuje komunikat brak karty pamięci. wyciagam kartę, wkładam jeszcze raz, robie dwa zdjęcia, wchodzę na podgląd zdjęć są, potem robie następne zdjęcie i znowu wyskakuje komunikat brak karty pamęci. Według instrukcji karta jest odpowiednia. co może być nie tak??? bardzo proszę o pomoc. pozdrawiam
Co to za karta?
pioter m
03-02-2012, 10:18
jeżeli bateria miga na ekranie należy wtedy ładować czy ma się sama wyłączyć? i taką baterię jakoś się 'ulepsza' dłuższym ładowaniem jak w komórce? te 3 dłuzsze pierwsze ładowania?
Po naladowaniu baterii do pelna ladowarka przestaje ladowac i mozesz ja trzymac podlaczona nawet przez tydzien i nic ci to nie da. Tak robilo sie dawniej, kiedy akumulatory byly niklowe.
zajac1986kamil
03-02-2012, 10:36
rsz
Rafał Szalek
mam karte sandisk sdhc 4 gb
rsz
Rafał Szalek
mam karte sandisk sdhc 4 gb
Pewnie uszkodzona karta - u kolegi z dokładnie takim samym aparatem (i kartą?) było to samo -> reklamacja.
draco1234
13-02-2012, 17:00
A może karta zabezpieczona przed zapisem? Taki mały dynks z boku karty powinien być bliżej styków nie przy napisie lock...
A jak długo trzyma wam ta bateria w tym aparacie? Bo u mnie to około setka zdjęć (dwie godziny zabawy aparatem). Wydaje mi się, że to strasznie krótko.
100 zdjęć? Ja ostatnio zabrałem swój d5100 na mecz, przez około 3h strzeliłem 700fotek (jpg). W sumie nie używam LiveView, a zrobione zdjęcie pokazuje mi się przez około 4sekundy po zrobieniu. Stan baterii nadal był pokazywany jako w pełni naładowana.
Jak kupiłem aparat i w warunkach domowych bawiłem się nim, to bateria siadała po około 5godzinach intensywnej zabawy.
pioter m
20-02-2012, 07:59
A jak długo trzyma wam ta bateria w tym aparacie? Bo u mnie to około setka zdjęć (dwie godziny zabawy aparatem). Wydaje mi się, że to strasznie krótko.
A jak uzywasz? Filmowanie, LV, same foty?
Nowa, czy juz byla wczesniej oprozniona i naladowana?
Wysil sie, bo tak to nic ci nie powiemy sensownego.
zajac1986kamil
22-02-2012, 16:15
Niestety okazło sie że nie czytał żadnej karty. aparat musiałem oddać do serwisu :/ okazało sie również że po wyłączeniu aparatu gdy spojrzałem w wizjer tam cały czas podświetlały sie parametry.
Na szczęście aparat juz do mnie wrócił.
Mam jeszcze jedno pytanie:
Posiadam obiektyw kitowy 18-105 vr i gdy robie zdjcia jedne wychodzą ostre, drugie już mniej. Dodam jeszcze że przedmiot nie porusza się a mi rece raczej tez nie latają :)
Czy jest to urok tego obiektywu czy mam zacząć sie bać ?? :/
Pozdrawiam
a celujesz dobrze pkt AF w przedmiot?
Witam. Teraz już wiem, że to Lv tak szybko mi wyczerpuje baterię.
Dzięki za chęć pomocy.
arabicus
27-02-2012, 15:44
podobnie jest w kwestii filmowania, musisz mieć LifeView włączony a w tym czasie ekranik ssie prądu ile wlezie z akumulatorka....taki to urok tych bakteryjek..
Witam.. co do baterii trzeba formatować (ładować 24h razy 3)?
Witam.. co do baterii trzeba formatować (ładować 24h razy 3)?
Nie trzeba, ładować do pełna aż dioda ładowarki będzie świecić światłem ciągłym, cały proces ładowania trwa do 2 godzin.
Baterii nigdy się nie formatowało, formatuje się dyski, starsze typy baterii się formowało.
philpanselmo
13-02-2016, 15:42
najlepiej ładować do końca, pytanie czy jak ładujemy dłużej niż te +- 2h to może być jakiś problem po czasie z baterią ?
najlepiej ładować do końca, pytanie czy jak ładujemy dłużej niż te +- 2h to może być jakiś problem po czasie z baterią ?
Nie da się ładować dłużej.