PDA

Zobacz pełną wersję : Starzenie się sprzętu foto

Jendrek.gd
13-01-2012, 13:31
Ostatnio podczas rozmowy z kolegą, wynikł taki o to problem. Kolega twierdzi że jego powiedzmy około 10 letni aparat jakby zaczął mieć mniej czuła matrycę. Na ustawieniach auto nastawia, co raz wieksze dziury w przesłonie i dłuższe czasy. I tak sie zastanowiłem czy to możliwe. Patrząc na sprzęt RTV to tak, poszczególne elementy elektroniki się starzeją, wysychają kondensatory itp... Chyba więc tez możliwe sie staje takie zachowanie aparatu. Co o tym sądzicie. Umiesciłem to pytanie w tym dziale bo lepsze miejsce mi nie przyszło do głowy. Pozdrawiam

stachmuszel
13-01-2012, 14:03
Wg mnie, jeśli już to "nastawia, co raz większe dziury w przesłonie i dłuższe czasy" z powodu rozkalibrowania światłomierza. Innych przyczyn chyba nie ma.

Jendrek.gd
13-01-2012, 14:56
Rozkalibrowanie sie światłomierza spowodowane czym? ..... właśnie satrzeniem sie podzespołów, ostatnio miałem regulowany prąd spoczynku we wzmacniaczu. W układach elektronicznych zostawia sie bramki do takich poczynań (związanych z utratą parametrów podzespołów), są to nastawne potencjometry. Więc jak widać starość nikomu i niczemu nie służy. uważam że jednak podzespoły tracą swoje pierwotne właściwości.

zdyboo
13-01-2012, 16:09
Ale 10 lat, co to jest? Używam trzydziestoletnich aparatów z mniejszą bądź większą zawartością elektroniki i wszystko działa jak należy, a nie w każdym wypadku są to chuchane i dmuchane puszki z gablotki. Takie trzymanie w gablotce też nie jest podobno zdrowe ale głownie dla mechaniki.

amirez
13-01-2012, 18:26
Ale 10 lat, co to jest? Używam trzydziestoletnich aparatów...
A, no. Przed 30 laty elektronika stała o kilka stopni zaawansowania niżej niż dzisiaj. Natomiast jej wykonanie bazowało na dawnych zasadach solidności i "wymagalności" działania przez długi czas. Dzisiaj obowiązują inne zasady. Ma być szybko, nowocześnie, efektywnie - ale nie długowiecznie. Klient kupi - poużywa - ma się zepsuć ;) - klient kupi nowszy model - po...
I nie są to okresy obejmujące "lata".
Co do wywodu zawartego w temacie: to nie sądzę, ale pewny nie jestem ;)

ramzey
13-01-2012, 18:36
Słyszał ktoś o czernieniu matówki?
Postawiłem oczy w słup przy sprzedaży d700 kiedy człowiek zapytał czy aby matówka nie jest zaczerniona bo jakieś kółka się robią

"jesli chodzi o matówke to sie nie zużywa ale po jakimś czasie widać w okularze ciemne plamy - nie powodują one zmian na fotografii ale można odczuć wyraźny dyskomfort podczas "focenia".

Zolty
14-01-2012, 12:09
Kolega twierdzi że jego powiedzmy około 10 letni aparat jakby zaczął mieć mniej czuła matrycę. Na ustawieniach auto nastawia, co raz wieksze dziury w przesłonie i dłuższe czasy.

No przepraszam - jeśli aparat naświetla tak samo (tzn nie ma niedoświetleń/prześwietleń) to wynikałoby z tej myśli że nie dość że matryca ma mniejszą czułość to jeszcze automatyka aparatu to kompensuje.... A skąd automatyka wie o ile czułość matrycy spadła?

Gdyby to była kwestia tylko rozjechanego pomiaru ekspozycji to w przypadku twojego kolegi miałby piękne prześwietlenia.

A czy mógłbyś zapytać kolegi czy porównuje ekspozycje (czas/przysłona/ISO) w identycznych warunkach jak 10 lat temu? Może po prostu było ostatnio trochę ciemniej ? ;)