Zobacz pełną wersję : Windows 7 + ICM
Czy ktos z Was spotkal sie z takim problemem:
jest sobie komp (lap) ma win 7 i prawidlowo (chyba) podlaczony profil monitora.
odpala sie, przy ladowaniu systemu laduje profil monitora. w momencie kiedy system zaladuje sie do konca profil sie sam wylacza.
drugie pytanie. w XP byl taki microsoftowy sofcik, dzieki ktoremu byly podlaczone dwa profile do 2 roznych monitorow. w zaleznosci od tego do ktorego byl podlaczany komp, mozna bylo szybko przelaczyc. Czy w tym fabrycznym CSM w win7 tez sie tak da?
Zacznę od końca - da się. Panel sterowania>Zarządzanie kolorami> z rozwijalnej listy wybierasz monitor i przypisujesz mu profil i "ptaszkujesz" opcję "Użyj moich ustawień dla tego urządzenia". Monitor musi być w tym momencie podpięty żeby system go widział. Po odpięciu/przypięciu monitora ustwiony profil jest pamiętany.
Co do pierwszego problemu - przypisałeś profil w zakładce urządzeń (j.w.) czy w Zarządzanie kolorami>zakładka Zaawansowane>Zmień ustawienia domyślne systemu>Zakładka Urządzenia i dalej j.w?
Jeszcze jedna możliwość - często w "paczce" oprogramowania producenci laptopów dołączają profile (w małżowinki Asusie takie coś miałem), może przy ładowaniu systemu ten dołączony jest używany zamiast przypisanego przez ciebie?
kiedy system zaladuje sie do konca profil sie sam wylacza.
A czasem nie ma w tym laptopie karty Nvidii?
nie nie, to jest dell z karta chyba intel... generalnie znalazlem w sieci sporo informacji na ten temat. nawet sam MS twierdzi ze jest srypane cos z tym CMS i podaje jakies dziwne rozwiazanie. Da sie ustawic, ale trzeba sie niezle naklikac. I tez bez gwarancji sukcesu.
To że zarządzanie barwą w Windows jest spierdzielone, wiadomo od zawsze. Nawet nie tyle że zrypane, bo nie było co zrypać. To nigdy jeszcze w historii nie działało. Najlepiej odpuścić Microsoftowy wynalazek i w oknie profili podpiąć tylko profil. Resztę trzeba załatwić normalniejszym oprogramowaniem.
Jaki Lutloader jest używany?
Jaki Lutloader jest używany?
no widzisz... i w tym momencie juz nie wiem o czym do mnie rozmawiasz. za krotki jestem.
no widzisz... i w tym momencie juz nie wiem o czym do mnie rozmawiasz. za krotki jestem.
Lutloader to program, który przy starcie systemu kopiuje korekcję zapisaną w rekordach profilu do tablicy koloru karty graficznej. Właśnie ten mechanizm jest odpowiedzialny za skokową zmianę wyświetlania przy starcie. Jest niezbędny przy większości kalibracji programowych. Proponuję wyzerować wszystko co ewentualne namieszał Pan w WCS Windows, zostawić tylko przypięty profil, a loader wziąć np stąd (http://monitory.mastiff.pl/temp/LUTLoader.zip).
Tom - czy takiego lutloadera mozna uzywac zamiast Spectra View? Dobrze kombinuje?
Jesli nie, to czy jest cos czym mozna zastapic SV?
Tom - czy takiego lutloadera mozna uzywac zamiast Spectra View? Dobrze kombinuje?
Jesli nie, to czy jest cos czym mozna zastapic SV?
Jeśli jest w systemie profiler to ma swój loader i nie ma potrzeby zamieniać.
Zakladajac, ze w systemie nie ma profilera... to ten lutloader moze byc uzywany ZAMIAST SV?
Zakladajac, ze w systemie nie ma profilera... to ten lutloader moze byc uzywany ZAMIAST SV?
Tak, jak najbardziej.
miron19j
16-01-2012, 14:40
to ja sie podepnę, żeby nie zakładać nowego wątku.
Laptop Asusa z nVidią na pokładzie. Podpięty jest monitor prostokątny, laptop ma ekran panoramiczny. Ustawiłem sobie ekran i tu zaczynają się schody. Muszę włączać monitor po starcie laptopa. Jeżeli monitor włączę wcześniej (lub równocześnie), laptop jakby nie wykrywał obecności zewnętrznego monitora i ustawia się pod swój wyświetlacz. Muszę zresetować monitor i wtedy jest OK.
Nie muszę pisać, jak mnie to wkurza.
Nie muszę pisać, jak mnie to wkurza.
Jedyne co można podpowiedzieć to eksperymenty z innymi sterownikami. Niekoniecznie najnowszymi.
miron19j
16-01-2012, 14:50
Jedyne co można podpowiedzieć to eksperymenty z innymi sterownikami. Niekoniecznie najnowszymi.
rozumiem, że z tymi od monitora?
rozumiem, że z tymi od monitora?
Nieeee, od karty graficznej rzecz jasna.
PS. Nie ma czegoś takiego jak "sterownik monitora". To wymysł Microsoftu. Plik INF jaki jest przedstawiany jako sterownik, to tylko nazwa, lista trybów w jakich może pracować i ewentualnie żądanie skopiowania profilu. Bez tego monitor również pracuje poprawnie, tylko może się nazywać np "Monitor Plug and Play" zamiast swojej właściwej nazwy.
miron19j
16-01-2012, 14:55
Nieeee, od karty graficznej rzecz jasna.
PS. Nie ma czegoś takiego jak "sterownik monitora". To wymysł Microsoftu. Plik INF jaki jest przedstawiany jako sterownik, to tylko nazwa, lista trybów w jakich może pracować i ewentualnie żądanie skopiowania profilu. Bez tego monitor również pracuje poprawnie, tylko może się nazywać np "Monitor Plug and Play" zamiast swojej właściwej nazwy.
aha, dzięki.
No właśnie mój monitor to "Monitor Plug and Play". Myślałem, że tu jest problem. Że system go nie rozpoznaje.
Jeszcze raz dzięki, powalczę z tym.
Podepnę się ponieważ mam podobny problem. Posiadam grafikę zintegrowaną z procesorem sandy bridge. W momencie startu systemu loader z programu DispcalGUI zmienia LUT i kolory są OK. Wszystko ulega zresetowaniu gdy monitor się wygasi lub odchodząc go wyłączę. Muszę po tym jeszcze raz ręcznie włączać loadera aby LUT został poprawiony. Czy da się to jakoś obejść, bo czasem się zapominam i pracuję na rozkalibrowanym kolorze.
Mam dokladnie to samo co kolega tomekzi, tyle ze z oprogramowaniem Pantone Huey.
Windows 7 z grafika intel HD3000. Podczas startu systemu uruchamia sie program Pantone Huey i dziala w tle ladujac profil. Niestety podczas np wlaczenia gry, zablogowania ekranu i powrotu ponownie do pulpitu, musze ten program otworzyc, zmienic wartosc z calibrated na defaut i z powrotem aby profil znowu byl "widoczny".
W przypadku Nvidii podobne efekty powoduje "rezydent", czyli jakiś program będący składnikiem sterownika uruchamiany ze startem systemu. Proponuję eksperymentalnie wyłączyć z elementów uruchamianych wszystko co jest związane z kartą. Do tego służy aplet: msconfig Proszę o sygnał czy to coś zmieni.
Witam, zmieniło - wyłączyłem wszystko co jest związane z grafiką intel i jest OK, natomiast mam jeszcze laptopa z Windows XP i tam powyższy loader nie działa, muszę używać lutloadera którego pobrałem z twojej strony. Nie mam raczej nic włączonego związanego z grafiką - co tu może być przyczyną nie działania loadera z DispcalGUI
co tu może być przyczyną nie działania loadera z DispcalGUI
Zielonego pojęcia. Proszę ewentualnie sprawdzić czy naprawdę loader argyllowy nie działa: http://monitory.mastiff.pl/temp/tester.zip