Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Kolumna Zygmunta
Robione z łapy, sam nie wiem, ale jakoś mi się podoba jednak, co myślicie? Kadr dość klasyczny chyba?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/703/dsc5831o.jpg/)
jak byleś np z dziewczyną, to zachowaj ku pamięci :-)
Ale jak robiłeś w celach artystycznych - to raczej wyrzuć do kosza.
OK, dzięki, I get the idea :mrgreen:
jackrabbit
09-01-2012, 14:53
ladne zdjecia ten nowy iPhone robi ;)
Inkognito
09-01-2012, 14:54
ale jakoś mi się podoba jednak,
Pytam zupełnie bez przekory: a co Ci się w tym zdjęciu właściwie podoba? :)
Pytam zupełnie bez przekory: a co Ci się w tym zdjęciu właściwie podoba? :)
Mam takie skojarzenia z pocztówkami jak na nie patrze, chyba tyle :)
Inkognito
09-01-2012, 16:30
Zaspokoiłeś moją ciekawość - dziękuję.
Wracając do zdjęcia - wpadam tu już któryś raz, żeby coś podpowiedzieć na przyszłość. I z przykrością muszę stwierdzić, że w tym zdjęciu jest na tyle dużo słabych punktów, że ciężko na tej bazie coś doradzić.
Po pierwsze - jeśli tylko masz możliwość, zadbaj o solidną podporę (najlepiej statyw), w tego typu zdjęciach (po zmroku, nocnych, o zachodzie itd.) jakość zdjęć (czysto techniczne parametry, szum, kolory, ostrość, ale prawdopodobnie też i kadr) gwałtownie się polepszy :) Co już będzie znacznie przyjemniejsze do oglądania. Osobiście nie przepadam za tą ogniskową w zdjęciach architektury (co nie znaczy, że takich zdjęć nie mam zupełnie), wydaje mi się, że jest trochę nijaka i ciężko jest skomponować dobry kadr. Zazwyczaj w tego typu ujęciach mam wrażenie, że mogłoby być albo szerzej albo bardziej wąsko. Widzę w stopce, że masz pokryty całkiem pokaźny zakres, może zacznij poszukiwań od względnych skrajności? (długie i bardzo krótkie ogniskowe). Kolejna sprawa, która bardzo rzuca się w oczy... to niezbyt szczęśliwe centralne kadrowanie. Nie mówię, że jest całkowicie fatalne (jako takie), bo jest masa zdjęć świetnej architektury skadrowanej centralnie. Jednak w przypadku chęci ekspozycji pewnego motywu (tak mniemam z tytułu) dużo ciekawiej byłoby w jakiś sposób rozdzielić ciemną kolumnę od jasnego tła - bo teraz jest trochę tak, że staram się patrząc na zdjęcie, wychylić w taki sposób aby kolumna nie zasłaniała widoku ;) Być może "przesunięcie" kolumny w inne miejsce, czyli zmiana perspektywy względem tych obiektów, zaowocuje bardziej pocztówkowym zdjęciem - takie ja mam w pamięci :)
A że zdjęcie Ci się podoba? Nie bój żaby - za kilka tygodni przestanie :)
Powodzenia!
Dzięki. Dodam, że nocne foty wiem jak robić, co chyba już pokazałem też na tym forum. Mając statyw i inne szkiełka ze sobą podszedłbym inaczej do zagadnienia. Fotka ta była robiona z łapy moją ulubioną stałką, poprostu jak na to popatrzyłem miałem takie skojarzenie z pocztówką i jakoś mi się to spodobało. Byłem ciekawy czy ktoś może ma podobne skojarzenie. Dzięki za odpowiedź, po to jest to forum. Pozdrawiam :)
P.S. Fakt, że ajfonem też dałoby rade takie :mrgreen:
Inkognito
09-01-2012, 18:39
A to przepraszam, jeśli wiesz jak robić - potraktuj post jako niebyły ;)
Dzięki i tak za komentarz. Uczymy się przecież całe życie.
A mnie się podoba. Możne nie do końca kadrowanie, ale ta miękkość z ziarenkiem ładnie współgra i faktycznie trochę przypomina stare pocztówki. Tnij prawą o 75%.
Czyli podobne skojarzenie.
Z exifu widzę ISO 3200, korekta ekspozycji -1,25, czas 1/100. Przecież tu by wystarczyło pewnie ISO 500 i wyszłoby nieporuszone zdjęcie z ręki bez koszmarnego ziarna. No, ale jeśli ziarno było celem...
Marta Baranowska
14-01-2012, 00:19
moim skromnym zdanie jest tragiczne.... jak chcesz robić zdjęcia noca to zabieraj statyw... o wiele lepiej Ci to wyjdzie....
Przyjrzycie się pocztówkom z przełomu XIX i XX wieku. Wyglądają jak to zdjęcie. Jeżeli efekt był zamierzony, to udało się go osiągnąć, jeżeli wyszedł przypadkowo, to teraz czas się nauczyć go osiągać :)
Moi drodzy, przepałki, ziarenka itp... Wam się główki plastikowe od tych Coli, barbie i innego szmelcu porobiły. Zdjęcie czasem musi być chropowate. Te wszystkie odszumiacze, wygładzacze uplastyczniacze i inne sracze zabijają prawdziwą fotografię. Jestem za tym żeby używanie psuja było karalne ;)
moim skromnym zdanie jest tragiczne.... jak chcesz robić zdjęcia noca to zabieraj statyw... o wiele lepiej Ci to wyjdzie....
Nawet nie wiedziałem, że dostałem taką światłą radę :mrgreen:
wasilewk
05-06-2012, 14:17
Jestem za tym żeby używanie psuja było karalne
To już jest nas dwóch...:mrgreen:
Czy ktoś jeszcze chętny ?