Szukaj
jak byleś np z dziewczyną, to zachowaj ku pamięci
Ale jak robiłeś w celach artystycznych - to raczej wyrzuć do kosza.
I'm not always right, but I'm never wrong...
Zaspokoiłeś moją ciekawość - dziękuję.
Wracając do zdjęcia - wpadam tu już któryś raz, żeby coś podpowiedzieć na przyszłość. I z przykrością muszę stwierdzić, że w tym zdjęciu jest na tyle dużo słabych punktów, że ciężko na tej bazie coś doradzić.
Po pierwsze - jeśli tylko masz możliwość, zadbaj o solidną podporę (najlepiej statyw), w tego typu zdjęciach (po zmroku, nocnych, o zachodzie itd.) jakość zdjęć (czysto techniczne parametry, szum, kolory, ostrość, ale prawdopodobnie też i kadr) gwałtownie się polepszyCo już będzie znacznie przyjemniejsze do oglądania. Osobiście nie przepadam za tą ogniskową w zdjęciach architektury (co nie znaczy, że takich zdjęć nie mam zupełnie), wydaje mi się, że jest trochę nijaka i ciężko jest skomponować dobry kadr. Zazwyczaj w tego typu ujęciach mam wrażenie, że mogłoby być albo szerzej albo bardziej wąsko. Widzę w stopce, że masz pokryty całkiem pokaźny zakres, może zacznij poszukiwań od względnych skrajności? (długie i bardzo krótkie ogniskowe). Kolejna sprawa, która bardzo rzuca się w oczy... to niezbyt szczęśliwe centralne kadrowanie. Nie mówię, że jest całkowicie fatalne (jako takie), bo jest masa zdjęć świetnej architektury skadrowanej centralnie. Jednak w przypadku chęci ekspozycji pewnego motywu (tak mniemam z tytułu) dużo ciekawiej byłoby w jakiś sposób rozdzielić ciemną kolumnę od jasnego tła - bo teraz jest trochę tak, że staram się patrząc na zdjęcie, wychylić w taki sposób aby kolumna nie zasłaniała widoku
Być może "przesunięcie" kolumny w inne miejsce, czyli zmiana perspektywy względem tych obiektów, zaowocuje bardziej pocztówkowym zdjęciem - takie ja mam w pamięci
A że zdjęcie Ci się podoba? Nie bój żaby - za kilka tygodni przestanie
Powodzenia!
Dzięki. Dodam, że nocne foty wiem jak robić, co chyba już pokazałem też na tym forum. Mając statyw i inne szkiełka ze sobą podszedłbym inaczej do zagadnienia. Fotka ta była robiona z łapy moją ulubioną stałką, poprostu jak na to popatrzyłem miałem takie skojarzenie z pocztówką i jakoś mi się to spodobało. Byłem ciekawy czy ktoś może ma podobne skojarzenie. Dzięki za odpowiedź, po to jest to forum. Pozdrawiam
P.S. Fakt, że ajfonem też dałoby rade takie![]()
A to przepraszam, jeśli wiesz jak robić - potraktuj post jako niebyły![]()
Skontaktuj się z nami