PDA

Zobacz pełną wersję : migawka Nikon D3000

alexis
03-01-2012, 17:55
Witam! Wczoraj koleżanka pokazała mi świetny sposób na zrobienie zdjęcia z wykorzystaniem latarki. Nie jestem w stanie dokładnie powtórzyć co zrobiła, więc z góry przepraszam za język, którym się za chwilę posłużę do opisania tego. Miała ona lustrzankę Sony. Wydaje mi się, że ustawiła migawkę na kilka sekund (powiedzmy 4 sek.), wcisnęła przycisk tak jak do zrobienia zdjęcia, wszystko zadziałało tak, jakby właśnie zostało zrobione zdjęcie i wtedy moja druga koleżanka stojąc w miejscu zaczęła rysować coś w powietrzu światłem latarki i po upływie tych 4 sekund znowu było błyśnięcie lampy i tak jakby zrobiło się zdjęcie. Efekt był rodem z PhotoShopa. W tle było widać moją koleżankę a przed nią serduszko, które narysowała światłem latarki. I tu następuje sedno mojej wypowiedzi, a mianowicie: jak nazywa się to, co ona zrobiła (opóźnienie migawki?) oraz czy w Nikonie D3000 jest też taka możliwość? Z góry dziękuję za pomoc.

Ebeb
03-01-2012, 17:59
To coś nazywało się ustawieniem czasu otwarcia migawki na 4 sekundy (podpowiedź: ustaw aparat w tryb S z ujemną korektą ekspozycji). Dodatkowo, jakbyś chciała sama wcisnąć przycisk i być na zdjęciu, to drugie coś nazywa się samowyzwalaczem. Tak, D3000 też pozwoli na takie cuda.

y0ddh4
03-01-2012, 18:03
Hej :)
Długi czas ekspozycji ;-)
Najbardziej polecam poczytać poradniki w sieci o podstawach fotografii, np. tutaj: http://www.szerokikadr.pl/ .
Na szybko przepis na zdjęcie:

Potrzebne:
- statyw,
- aparat (nawet kompaktowy),
- latarka/telefon/źródło światła[zapalniczka],
- ciemne pomieszczenie (wieczorem zgaś światło w pokoju),

Wykonanie:
1. Ustaw aparat na statyw
2. W przypadku D3000 ustaw tryb M, ISO 100, f/11, 4-8 s, af ustaw na tą osobę, wyłącz VR na obiektywie (jeżeli jest),
2a.(opcjonalny) Otwórz lampę błyskową i ustaw na synchronizację z tylna kurtyną. Punkt opcjonalny, popróbuj zdjęć zarówno z lampą jak i bez - efekt może być ciekawy.
3. Przestaw aparat w tryb wyzwalania migawki pilotem, bądź samowyzwalaczem na 2/5 s (aby zniwelować drgania),

Pozdrawiam!

przem426
03-01-2012, 18:09
a ja polecam poogląać:

http://www.freezelight.ru/

i w ogóle:

light painting w guglach (http://www.google.com/search?q=light+painting&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&hl=en&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=NSgDT6_2N4XMtAaUvvzlDw&biw=1920&bih=1037&sei=OSgDT9HMI4iRswbh5-EB)

alexis
03-01-2012, 18:16
dziękuję bardzo wszystkim za odpowiedzi :) jestem amatorem póki co, więc z przepisu y0ddh4 niestety nie wiele rozumiem :D ale i tak bardzo dziękuję :)
a odnosząc się do pierwszej odpowiedzi Ebeb: "ustaw aparat w tryb S z ujemną korektą ekspozycji" - czy w tym trybie S jest już ustawiona ta ujemna korekta czy muszę ustawić to sama?

y0ddh4
03-01-2012, 18:19
Korekcję EV musisz ustawić sama.
Na prawdę, instrukcja aparatu i poradniki dla początkujących w sieci dużo dają ;-)

Co do mojego postu, czego nie rozumiesz? :-)

alexis
03-01-2012, 18:24
umiem ustawić tryb M, ISO 100 również, VR też wiem i af domyślam się, ale nie wiem co to f/11 oraz gdzie ustawić 4-8s. i "synchronizację z tylna kurtyną" :P właściwie aparat mam od prawie 2 lat, ale nadal nie łapie pewnych rzeczy ;/

y0ddh4
03-01-2012, 18:37
To po co Ci lustrzanka? Prościej byłoby ustawić kompakt w tryb sztucznych ogni i tak zrobić takie zdjęcie :-P

f - przesłona - musisz nacisnąć ten przycisk z symbolem przesłony przy włączniku i zmienić wartość f, która pokazuje się na wyświetlaczu.
4-8 s to czas ekspozycji, w trybie M ustawiasz pokrętłem sterującym przy kciuku.
Synchronizacja z tylną kurtyną - w ustawieniach fotografowania gdzieś powinien być tryb lampy błyskowej.

alexis
03-01-2012, 18:53
Po to, że dostałam ją za bardzo dobrze zdaną maturę od rodziców, bo myślałam, że na studiach będę miała więcej czasu, który mogłabym przeznaczyć na coś co lubię, a mianowicie robienie zdjęć. Okazało się niestety inaczej, czasu brakuje czasami nawet w weekendy, a jak już jest to przeznaczam go na coś innego. Jedynie kiedy mam kilka dni pod rząd wolnych (tak jak teraz) mogę sobie pozwolić na dogłębniejsze poznanie możliwości tego aparatu. W związku z małą ilością czasu, o której wspomniałam wyżej, poprosiłam drogich użytkowników tegoż oto forum o pomoc (za którą bardzo dziękuję) w tej konkretniej sprawie, gdyż nie znalazłam tego w instrukcjach :) zaraz będę próbować wszystko co tu zostało mi przekazane ;)

a jeśli chodzi o pokrętło przy kciuku w trybie M to służy ono u mnie do ustawiania ostrości, natomiast do czasu migawki i ustawienia F służy w trybie A i w tym trybie ustawiłam to, co kazałeś/kazałaś (:P) i teraz działa jak należy :)

Ebeb
03-01-2012, 19:07
(...) myślałam, że na studiach będę miała więcej czasu, który mogłabym przeznaczyć na coś co lubię (...)

:D :D :D :D

a jeśli chodzi o pokrętło przy kciuku w trybie M to służy ono u mnie do ustawiania ostrości)

Dam sobie rękę uciąć, że tak nie jest.

y0ddh4
03-01-2012, 19:11
To pokrętło służy do wybierania wartości czasu i przesłony - 100% Zajrzyj do instrukcji, tam będzie wszystko wyjaśnione.

alexis
03-01-2012, 19:11
co do pierwszego cytatu.. są studenci, którzy uczą się dopiero przed sesją, a więc w roku akademickim mają wcale nie mało czasu ;]
a co do drugiego, nie potrafię nazwać tego "fachowo", ale jeśli ustawię tryb M, to w zależności od tego jak to przekręce, nie zmienia się czas migawki tylko zdjęcie wychodzi bardziej naświetlone lub mniej. natomiast w trybie A faktycznie służy do czasu migawki i już działa tak jak chciałam

y0ddh4
03-01-2012, 19:17
Chwilka chwilka, może Ty masz uszkodzony aparat? Tryb A - Aperature - jest to tryb preselekcji przesłony, czyli Ty ustawiasz przesłonę, a aparat dobiera czas.

W trybie M - Manual - Ty wybierasz zarówno wartość przesłony jak i czasu. W aparatach, gdzie są dwa pokrętła to przednie (pod palcem wskazującym, z przodu aparatu) nastawia wartość przesłony, natomiast tylne (pod kciukiem) reguluje czas ekspozycji. W Twoim aparacie (przynajmniej na ustawieniach fabrycznych) tylne (jedyne) pokrętło powinno zmieniać wartość czasu naświetlania.

alexis
03-01-2012, 19:24
nooo to pewnie jest uszkodzony ;P

y0ddh4
03-01-2012, 19:32
Ale na razie przywróć ustawienia fabryczne - może przez przypadek coś przełączyłaś?

Matthew180
03-01-2012, 20:52
Może on sobie z nas robi po prostu jaja?...

Tak na serio, nie ma sensu tutaj tego tłumaczyć skoro Alexis nie zna podstaw. Zapraszam do lektury, bądz filmu instruktażowego/poradznika na Youtube

Lukdz
03-01-2012, 21:11
W trybie A aparat dostosowuje czas do wybranej przysłony, a alexis myśli, że bezpośrednio zmienia czas. D3000 ma tylko jedno pokrętło, które w trybie M wybiera przysłonę (do zmiany czasu trzeba nacisnąć dodatkowy klawisz?), dlatego alexis myśli, że ma popsuty aparat.
Ustawianie s i f jest opisane w instrukcji.

y0ddh4
03-01-2012, 21:29
Odwrotnie - do zmiany wartości przesłony trzeba nacisnąć przycisk.

alexis
04-01-2012, 00:06
po 1 - tam, gdzie zgodziłam się, że mam popsuty aparat - to była ironia/żart moi drodzy :]
po 2 - "Może on sobie z nas robi po prostu jaja?..." - jak już to onA a nie on
po 3 - "skoro Alexis nie zna podstaw" - takie robienie zdjęć i "fachowe" nazwy nie były mi akurat znane w ten sposób :) wiadomo, że czasami jak się bawiłam i zmieniałam ustawienia to na pewno robiłam to, o czym mówicie, ale raczej zwracałam wtedy uwagę na wygląd zdjęcia a nie na parametry. i to, że jestem typem człowieka, któremu trzeba wytłumaczyć coś innym językiem niż jest w takiej instrukcji, nie oznacza, że jestem tępa. Wyobraź sobie, że jestem pojętnym uczniem i już ogarnęłam dzięki poprzednim postom. Dziękuję bardzo za cierpliwość szczególnie y0ddh4 i mam nadzieję, że będę mogła kiedyś pomóc również. Link, który podałeś w swoim pierwszym poście, na pewno mi się przyda. Nie widzę sensu ciągnąć dalej tematu

Matthew180
08-01-2012, 18:59
Przepraszam, przeoczyłem, że jesteś kobietą. To zmienia całą postać rzeczy :]

Janet
07-06-2013, 16:04
Przekręć pokrętło na M (tryb manualny ) chcąc zmienić przesłonę (np -> F7.1) musisz przycisnąć przycisk który znajduje się tuż nad przyciskiem którym robisz zdjęcia (spust migawki) a obok (po prawej stronie) przycisku info (narysowany znaczek + -) i JEDNOCZEŚNIE przesuwać pokrętłem (tzw pokrętło sterowania) który znajduje się obok przycisku gdzie masz narysowany kluczyk a na przycisku pisze (AE-L a pod spodem AF-L) w ten sposób zmienisz przesłonę, jeżeli chcesz zmienić czas (np 1/100 to kręcisz tylko tym pokrętłem sterownia.

puciek
07-06-2013, 16:33
Genialne! Kolejny odkop tematu sprzed 1.5 roku ;)

Janet
07-06-2013, 21:30
a chciałam pomóc "koleżance" :P

adolfik9501
08-06-2013, 13:35
Genialne! Kolejny odkop tematu sprzed 1.5 roku ;)

a chciałam pomóc "koleżance" :P

Widzę, że koleżanka Janet jest nowa w Archeo i nie wie, że po takim czasie koleżanka z Genesis na pewno wpadła na rozwiązanie. ;)

Janet
10-06-2013, 12:23
zgadza się, nowa.!
nie zwróciłam uwagi na datę.
domyślam się również że po takim czasie koleżanka znalazła rozwiązanie,
następnym razem, obiecuję, że nie będę odkopywać tematów :D