Zobacz pełną wersję : migawka Nikon D3000
Witam! Wczoraj koleżanka pokazała mi świetny sposób na zrobienie zdjęcia z wykorzystaniem latarki. Nie jestem w stanie dokładnie powtórzyć co zrobiła, więc z góry przepraszam za język, którym się za chwilę posłużę do opisania tego. Miała ona lustrzankę Sony. Wydaje mi się, że ustawiła migawkę na kilka sekund (powiedzmy 4 sek.), wcisnęła przycisk tak jak do zrobienia zdjęcia, wszystko zadziałało tak, jakby właśnie zostało zrobione zdjęcie i wtedy moja druga koleżanka stojąc w miejscu zaczęła rysować coś w powietrzu światłem latarki i po upływie tych 4 sekund znowu było błyśnięcie lampy i tak jakby zrobiło się zdjęcie. Efekt był rodem z PhotoShopa. W tle było widać moją koleżankę a przed nią serduszko, które narysowała światłem latarki. I tu następuje sedno mojej wypowiedzi, a mianowicie: jak nazywa się to, co ona zrobiła (opóźnienie migawki?) oraz czy w Nikonie D3000 jest też taka możliwość? Z góry dziękuję za pomoc.
To coś nazywało się ustawieniem czasu otwarcia migawki na 4 sekundy (podpowiedź: ustaw aparat w tryb S z ujemną korektą ekspozycji). Dodatkowo, jakbyś chciała sama wcisnąć przycisk i być na zdjęciu, to drugie coś nazywa się samowyzwalaczem. Tak, D3000 też pozwoli na takie cuda.
Hej :)
Długi czas ekspozycji ;-)
Najbardziej polecam poczytać poradniki w sieci o podstawach fotografii, np. tutaj: http://www.szerokikadr.pl/ .
Na szybko przepis na zdjęcie:
Potrzebne:
- statyw,
- aparat (nawet kompaktowy),
- latarka/telefon/źródło światła[zapalniczka],
- ciemne pomieszczenie (wieczorem zgaś światło w pokoju),
Wykonanie:
1. Ustaw aparat na statyw
2. W przypadku D3000 ustaw tryb M, ISO 100, f/11, 4-8 s, af ustaw na tą osobę, wyłącz VR na obiektywie (jeżeli jest),
2a.(opcjonalny) Otwórz lampę błyskową i ustaw na synchronizację z tylna kurtyną. Punkt opcjonalny, popróbuj zdjęć zarówno z lampą jak i bez - efekt może być ciekawy.
3. Przestaw aparat w tryb wyzwalania migawki pilotem, bądź samowyzwalaczem na 2/5 s (aby zniwelować drgania),
Pozdrawiam!
przem426
03-01-2012, 18:09
a ja polecam poogląać:
http://www.freezelight.ru/
i w ogóle:
light painting w guglach (http://www.google.com/search?q=light+painting&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&hl=en&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=NSgDT6_2N4XMtAaUvvzlDw&biw=1920&bih=1037&sei=OSgDT9HMI4iRswbh5-EB)
dziękuję bardzo wszystkim za odpowiedzi :) jestem amatorem póki co, więc z przepisu y0ddh4 niestety nie wiele rozumiem :D ale i tak bardzo dziękuję :)
a odnosząc się do pierwszej odpowiedzi Ebeb: "ustaw aparat w tryb S z ujemną korektą ekspozycji" - czy w tym trybie S jest już ustawiona ta ujemna korekta czy muszę ustawić to sama?
Korekcję EV musisz ustawić sama.
Na prawdę, instrukcja aparatu i poradniki dla początkujących w sieci dużo dają ;-)
Co do mojego postu, czego nie rozumiesz? :-)
umiem ustawić tryb M, ISO 100 również, VR też wiem i af domyślam się, ale nie wiem co to f/11 oraz gdzie ustawić 4-8s. i "synchronizację z tylna kurtyną" :P właściwie aparat mam od prawie 2 lat, ale nadal nie łapie pewnych rzeczy ;/
To po co Ci lustrzanka? Prościej byłoby ustawić kompakt w tryb sztucznych ogni i tak zrobić takie zdjęcie :-P
f - przesłona - musisz nacisnąć ten przycisk z symbolem przesłony przy włączniku i zmienić wartość f, która pokazuje się na wyświetlaczu.
4-8 s to czas ekspozycji, w trybie M ustawiasz pokrętłem sterującym przy kciuku.
Synchronizacja z tylną kurtyną - w ustawieniach fotografowania gdzieś powinien być tryb lampy błyskowej.
Po to, że dostałam ją za bardzo dobrze zdaną maturę od rodziców, bo myślałam, że na studiach będę miała więcej czasu, który mogłabym przeznaczyć na coś co lubię, a mianowicie robienie zdjęć. Okazało się niestety inaczej, czasu brakuje czasami nawet w weekendy, a jak już jest to przeznaczam go na coś innego. Jedynie kiedy mam kilka dni pod rząd wolnych (tak jak teraz) mogę sobie pozwolić na dogłębniejsze poznanie możliwości tego aparatu. W związku z małą ilością czasu, o której wspomniałam wyżej, poprosiłam drogich użytkowników tegoż oto forum o pomoc (za którą bardzo dziękuję) w tej konkretniej sprawie, gdyż nie znalazłam tego w instrukcjach :) zaraz będę próbować wszystko co tu zostało mi przekazane ;)
a jeśli chodzi o pokrętło przy kciuku w trybie M to służy ono u mnie do ustawiania ostrości, natomiast do czasu migawki i ustawienia F służy w trybie A i w tym trybie ustawiłam to, co kazałeś/kazałaś (:P) i teraz działa jak należy :)
(...) myślałam, że na studiach będę miała więcej czasu, który mogłabym przeznaczyć na coś co lubię (...)
:D :D :D :D
a jeśli chodzi o pokrętło przy kciuku w trybie M to służy ono u mnie do ustawiania ostrości)
Dam sobie rękę uciąć, że tak nie jest.
To pokrętło służy do wybierania wartości czasu i przesłony - 100% Zajrzyj do instrukcji, tam będzie wszystko wyjaśnione.
co do pierwszego cytatu.. są studenci, którzy uczą się dopiero przed sesją, a więc w roku akademickim mają wcale nie mało czasu ;]
a co do drugiego, nie potrafię nazwać tego "fachowo", ale jeśli ustawię tryb M, to w zależności od tego jak to przekręce, nie zmienia się czas migawki tylko zdjęcie wychodzi bardziej naświetlone lub mniej. natomiast w trybie A faktycznie służy do czasu migawki i już działa tak jak chciałam
Chwilka chwilka, może Ty masz uszkodzony aparat? Tryb A - Aperature - jest to tryb preselekcji przesłony, czyli Ty ustawiasz przesłonę, a aparat dobiera czas.
W trybie M - Manual - Ty wybierasz zarówno wartość przesłony jak i czasu. W aparatach, gdzie są dwa pokrętła to przednie (pod palcem wskazującym, z przodu aparatu) nastawia wartość przesłony, natomiast tylne (pod kciukiem) reguluje czas ekspozycji. W Twoim aparacie (przynajmniej na ustawieniach fabrycznych) tylne (jedyne) pokrętło powinno zmieniać wartość czasu naświetlania.
nooo to pewnie jest uszkodzony ;P
Ale na razie przywróć ustawienia fabryczne - może przez przypadek coś przełączyłaś?
Matthew180
03-01-2012, 20:52
Może on sobie z nas robi po prostu jaja?...
Tak na serio, nie ma sensu tutaj tego tłumaczyć skoro Alexis nie zna podstaw. Zapraszam do lektury, bądz filmu instruktażowego/poradznika na Youtube
W trybie A aparat dostosowuje czas do wybranej przysłony, a alexis myśli, że bezpośrednio zmienia czas. D3000 ma tylko jedno pokrętło, które w trybie M wybiera przysłonę (do zmiany czasu trzeba nacisnąć dodatkowy klawisz?), dlatego alexis myśli, że ma popsuty aparat.
Ustawianie s i f jest opisane w instrukcji.
Odwrotnie - do zmiany wartości przesłony trzeba nacisnąć przycisk.
po 1 - tam, gdzie zgodziłam się, że mam popsuty aparat - to była ironia/żart moi drodzy :]
po 2 - "Może on sobie z nas robi po prostu jaja?..." - jak już to onA a nie on
po 3 - "skoro Alexis nie zna podstaw" - takie robienie zdjęć i "fachowe" nazwy nie były mi akurat znane w ten sposób :) wiadomo, że czasami jak się bawiłam i zmieniałam ustawienia to na pewno robiłam to, o czym mówicie, ale raczej zwracałam wtedy uwagę na wygląd zdjęcia a nie na parametry. i to, że jestem typem człowieka, któremu trzeba wytłumaczyć coś innym językiem niż jest w takiej instrukcji, nie oznacza, że jestem tępa. Wyobraź sobie, że jestem pojętnym uczniem i już ogarnęłam dzięki poprzednim postom. Dziękuję bardzo za cierpliwość szczególnie y0ddh4 i mam nadzieję, że będę mogła kiedyś pomóc również. Link, który podałeś w swoim pierwszym poście, na pewno mi się przyda. Nie widzę sensu ciągnąć dalej tematu
Matthew180
08-01-2012, 18:59
Przepraszam, przeoczyłem, że jesteś kobietą. To zmienia całą postać rzeczy :]
Przekręć pokrętło na M (tryb manualny ) chcąc zmienić przesłonę (np -> F7.1) musisz przycisnąć przycisk który znajduje się tuż nad przyciskiem którym robisz zdjęcia (spust migawki) a obok (po prawej stronie) przycisku info (narysowany znaczek + -) i JEDNOCZEŚNIE przesuwać pokrętłem (tzw pokrętło sterowania) który znajduje się obok przycisku gdzie masz narysowany kluczyk a na przycisku pisze (AE-L a pod spodem AF-L) w ten sposób zmienisz przesłonę, jeżeli chcesz zmienić czas (np 1/100 to kręcisz tylko tym pokrętłem sterownia.
Genialne! Kolejny odkop tematu sprzed 1.5 roku ;)
a chciałam pomóc "koleżance" :P
adolfik9501
08-06-2013, 13:35
Genialne! Kolejny odkop tematu sprzed 1.5 roku ;)
a chciałam pomóc "koleżance" :P
Widzę, że koleżanka Janet jest nowa w Archeo i nie wie, że po takim czasie koleżanka z Genesis na pewno wpadła na rozwiązanie. ;)
zgadza się, nowa.!
nie zwróciłam uwagi na datę.
domyślam się również że po takim czasie koleżanka znalazła rozwiązanie,
następnym razem, obiecuję, że nie będę odkopywać tematów :D