Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ciechocinek/Bydgoszcz

Red face migawka Nikon D3000

Witam! Wczoraj koleżanka pokazała mi świetny sposób na zrobienie zdjęcia z wykorzystaniem latarki. Nie jestem w stanie dokładnie powtórzyć co zrobiła, więc z góry przepraszam za język, którym się za chwilę posłużę do opisania tego. Miała ona lustrzankę Sony. Wydaje mi się, że ustawiła migawkę na kilka sekund (powiedzmy 4 sek.), wcisnęła przycisk tak jak do zrobienia zdjęcia, wszystko zadziałało tak, jakby właśnie zostało zrobione zdjęcie i wtedy moja druga koleżanka stojąc w miejscu zaczęła rysować coś w powietrzu światłem latarki i po upływie tych 4 sekund znowu było błyśnięcie lampy i tak jakby zrobiło się zdjęcie. Efekt był rodem z PhotoShopa. W tle było widać moją koleżankę a przed nią serduszko, które narysowała światłem latarki. I tu następuje sedno mojej wypowiedzi, a mianowicie: jak nazywa się to, co ona zrobiła (opóźnienie migawki?) oraz czy w Nikonie D3000 jest też taka możliwość? Z góry dziękuję za pomoc.

Domyślnie

To coś nazywało się ustawieniem czasu otwarcia migawki na 4 sekundy (podpowiedź: ustaw aparat w tryb S z ujemną korektą ekspozycji). Dodatkowo, jakbyś chciała sama wcisnąć przycisk i być na zdjęciu, to drugie coś nazywa się samowyzwalaczem. Tak, D3000 też pozwoli na takie cuda.
    Ostatnio edytowane przez Ebeb ; 03-01-2012 o 18:06

Domyślnie

Hej
    Długi czas ekspozycji
    Najbardziej polecam poczytać poradniki w sieci o podstawach fotografii, np. tutaj: http://www.szerokikadr.pl/ .
    Na szybko przepis na zdjęcie:

Potrzebne:
    - statyw,
    - aparat (nawet kompaktowy),
    - latarka/telefon/źródło światła[zapalniczka],
    - ciemne pomieszczenie (wieczorem zgaś światło w pokoju),

Wykonanie:
    1. Ustaw aparat na statyw
    2. W przypadku D3000 ustaw tryb M, ISO 100, f/11, 4-8 s, af ustaw na tą osobę, wyłącz VR na obiektywie (jeżeli jest),
    2a.(opcjonalny) Otwórz lampę błyskową i ustaw na synchronizację z tylna kurtyną. Punkt opcjonalny, popróbuj zdjęć zarówno z lampą jak i bez - efekt może być ciekawy.
    3. Przestaw aparat w tryb wyzwalania migawki pilotem, bądź samowyzwalaczem na 2/5 s (aby zniwelować drgania),

Pozdrawiam!

Domyślnie

a ja polecam poogląać:

http://www.freezelight.ru/

i w ogóle:

light painting w guglach
    grim&evil
    treli-freli, mam mnóstwo megapikseli

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ciechocinek/Bydgoszcz

Domyślnie

dziękuję bardzo wszystkim za odpowiedzi jestem amatorem póki co, więc z przepisu y0ddh4 niestety nie wiele rozumiem ale i tak bardzo dziękuję
    a odnosząc się do pierwszej odpowiedzi Ebeb: "ustaw aparat w tryb S z ujemną korektą ekspozycji" - czy w tym trybie S jest już ustawiona ta ujemna korekta czy muszę ustawić to sama?

Domyślnie

Korekcję EV musisz ustawić sama.
    Na prawdę, instrukcja aparatu i poradniki dla początkujących w sieci dużo dają

Co do mojego postu, czego nie rozumiesz?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ciechocinek/Bydgoszcz

Domyślnie

umiem ustawić tryb M, ISO 100 również, VR też wiem i af domyślam się, ale nie wiem co to f/11 oraz gdzie ustawić 4-8s. i "synchronizację z tylna kurtyną" :P właściwie aparat mam od prawie 2 lat, ale nadal nie łapie pewnych rzeczy ;/

Domyślnie

To po co Ci lustrzanka? Prościej byłoby ustawić kompakt w tryb sztucznych ogni i tak zrobić takie zdjęcie

f - przesłona - musisz nacisnąć ten przycisk z symbolem przesłony przy włączniku i zmienić wartość f, która pokazuje się na wyświetlaczu.
    4-8 s to czas ekspozycji, w trybie M ustawiasz pokrętłem sterującym przy kciuku.
    Synchronizacja z tylną kurtyną - w ustawieniach fotografowania gdzieś powinien być tryb lampy błyskowej.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ciechocinek/Bydgoszcz

Domyślnie

Po to, że dostałam ją za bardzo dobrze zdaną maturę od rodziców, bo myślałam, że na studiach będę miała więcej czasu, który mogłabym przeznaczyć na coś co lubię, a mianowicie robienie zdjęć. Okazało się niestety inaczej, czasu brakuje czasami nawet w weekendy, a jak już jest to przeznaczam go na coś innego. Jedynie kiedy mam kilka dni pod rząd wolnych (tak jak teraz) mogę sobie pozwolić na dogłębniejsze poznanie możliwości tego aparatu. W związku z małą ilością czasu, o której wspomniałam wyżej, poprosiłam drogich użytkowników tegoż oto forum o pomoc (za którą bardzo dziękuję) w tej konkretniej sprawie, gdyż nie znalazłam tego w instrukcjach zaraz będę próbować wszystko co tu zostało mi przekazane

a jeśli chodzi o pokrętło przy kciuku w trybie M to służy ono u mnie do ustawiania ostrości, natomiast do czasu migawki i ustawienia F służy w trybie A i w tym trybie ustawiłam to, co kazałeś/kazałaś (:P) i teraz działa jak należy
    Ostatnio edytowane przez alexis ; 03-01-2012 o 18:58

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alexis Zobacz posta
    (...) myślałam, że na studiach będę miała więcej czasu, który mogłabym przeznaczyć na coś co lubię (...)

Cytat Zamieszczone przez alexis Zobacz posta
    a jeśli chodzi o pokrętło przy kciuku w trybie M to służy ono u mnie do ustawiania ostrości)
    Dam sobie rękę uciąć, że tak nie jest.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów