Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Morze w B&W
Witam
Przeglądałem ostatnio zdjęcia Joela Tjintjelaara i przyszło mi do głowy, żeby spróbować czegoś podobnego. Zrobione w Orłowie tuż przed zmierzchem. Nie wiem, czy wybrałem dobrą porę dnia i pogodę (tuż przed zmierzchem w pochmurny, szary dzień), ekspozycja wyszła też trochę za ciemna. 10mm, 42s, f/22, ISO 100 (teraz zszedłby do f/16 albo wydłużył dwukrotnie ekspozycję, bo musiałem sporo w LR rozjaśnić). Wszystkie komentarze i rady mile widziane :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img829.imageshack.us/img829/3272/1112305.jpg)
Szczęśliwego nowego roku!
Witam
Przeglądałem ostatnio zdjęcia Joela Tjintjelaara i przyszło mi do głowy, żeby spróbować czegoś podobnego.
Czyli postanowiłeś co nieco podpatrzeć :D ale w efekcie wyszło niechlujnie, z paprochami, szumem na niebie, okropną dystorsją, czernią bez detalu na molo, brakiem ostrości. Ale początki bywają trudne :) .
ps
jak widac jego początki też były kiepskie:
http://www.flickr.com/photos/tjintjelaar/2964181236/in/photostream by nie rzec koszmarne.
Ooo i mam nawet lepsze:
http://www.flickr.com/photos/tjintjelaar/3064643598/in/photostream
Ależ mam paskudny charakter :D .
Czyli postanowiłeś co nieco podpatrzeć :D ale w efekcie wyszło niechlujnie, z paprochami, szumem na niebie, okropną dystorsją, czernią bez detalu na molo, brakiem ostrości. Ale początki bywają trudne :) .
ps
jak widac jego początki też były kiepskie:
http://www.flickr.com/photos/tjintjelaar/2964181236/in/photostream by nie rzec koszmarne.
Ooo i mam nawet lepsze:
http://www.flickr.com/photos/tjintjelaar/3064643598/in/photostream
Ależ mam paskudny charakter :D .
Dziękuję za opinię :) Z większością uwag chyba muszę się zgodzić - zdjęcie wymaga jeszcze sporo dłubania przy obróbce, ale dopóki nie będę miał kopii CS-a, to moje możliwości są mocno ograniczone.
Formy Pana wypowiedzi nie skomentuję - zrobił Pan to sam.
Dziękuję za opinię :) Z większością uwag chyba muszę się zgodzić - zdjęcie wymaga jeszcze sporo dłubania przy obróbce, ale dopóki nie będę miał kopii CS-a, to moje możliwości są mocno ograniczone.
Formy Pana wypowiedzi nie skomentuję - zrobił Pan to sam.
Raczej należałoby podejść do miejsca na nowo miast dłubać w sofcie.
A co do zaś formy..., sądzę, że lepiej w taki sposób niż słodzić, cackać się i bawić "w naokoło".
Raczej należałoby podejść do miejsca na nowo miast dłubać w sofcie.
A co do zaś formy..., sądzę, że lepiej w taki sposób niż słodzić, cackać się i bawić "w naokoło".
Z całą pewnością, przede wszystkim po wyczyszczeniu matrycy, bo dopiero wczoraj zorientowałem się, jak źle już z nią jest. Szkoda, że w swojej wypowiedzi ograniczył się Pan do krytyki obróbki, a nie skrytykował merytorycznie innych aspektów zdjęcia. Bo domyślam się, że pozytywnych aspektów Pan nie dostrzega.
Co do formy - nie zamierzam komentować manier osoby sporo ode mnie starszej, chociaż wydaje mi się, że forma przekazu i jej treść nie mają ze sobą żadnego związku. Jeśli jedynym sposobem przekazania swojej opinii jest wg Pana zrobienie tego w sposób mało przyjemny i zniechęcający do jakiejkolwiek dyskusji - nie mi to oceniać.
Z całą pewnością, przede wszystkim po wyczyszczeniu matrycy, bo dopiero wczoraj zorientowałem się, jak źle już z nią jest. Szkoda, że w swojej wypowiedzi ograniczył się Pan do krytyki obróbki, a nie skrytykował merytorycznie innych aspektów zdjęcia. Bo domyślam się, że pozytywnych aspektów Pan nie dostrzega.
Co do formy - nie zamierzam komentować manier osoby sporo ode mnie starszej, chociaż wydaje mi się, że forma przekazu i jej treść nie mają ze sobą żadnego związku. Jeśli jedynym sposobem przekazania swojej opinii jest wg Pana zrobienie tego w sposób mało przyjemny i zniechęcający do jakiejkolwiek dyskusji - nie mi to oceniać.
Matryca w moim aparacie również woła o pomstę do nieba zwłaszcza zważywszy na potężną rysę jaką osobiście sobie zafundowałem ale mniejsza o to :), rzecz w tym by po ukończeniu procesu obróbki dokładnie przyjrzeć się jeszcze raz zdjęciu i usunąć wszystkie niepokojące elementy począwszy od paprochów poprzez bliki i na martwych pikselach kończąc.
Co do obranej formy, wieku czy zawoalowanej formy przekazu jak jest źle to..., jest to forum fotograficzne i co zeń wyniesiemy to już nasz zysk a i koszt osoby pomagającej, która tu raczej mało zyskuje. Więc trzeba się liczyć z humorem tejże, charakterem itp, ot nieduża to cena z potencjalnie odniesionych korzyści.
A czy ja tu coś dostrzegam pozytywnego? Sądzę, że jednak będą z Ciebie ludzie, czyt. przynajmniej poprawnie fotografujący fotograf.
PS
z tym per panem to anonimowość co prawda wysoce względna w mojej ocenie nie nakazuje stosowanie tego typu form kolego :-P .
f22 to już dość sporo i jakość może siadać, spora dystorsja powyginała Ci lampy, szumy i syfy z matrycy można usunąć, jednak osobiście podszedł bym do tematu jeszcze raz. Masz podgląd, masz histogram więc możesz sobie kontrolować naświetlanie i warto dobrze naświetlić klatkę bo potem przy wyciąganiu wychodzi szum, jak widać zresztą.
Przymierzam się aby wyskoczyć któregoś popołudnia do Orłowa na wieczorne foty, możemy się razem podejść jak byś chciał.
Co do formy Pan/Pani to przyjeło się że na forum mówimy sobie na Ty
Matryca w moim aparacie również woła o pomstę do nieba zwłaszcza zważywszy na potężną rysę jaką osobiście sobie zafundowałem ale mniejsza o to :), rzecz w tym by po ukończeniu procesu obróbki dokładnie przyjrzeć się jeszcze raz zdjęciu i usunąć wszystkie niepokojące elementy począwszy od paprochów poprzez bliki i na martwych pikselach kończąc.
Co do obranej formy, wieku czy zawoalowanej formy przekazu jak jest źle to..., jest to forum fotograficzne i co zeń wyniesiemy to już nasz zysk a i koszt osoby pomagającej, która tu raczej mało zyskuje. Więc trzeba się liczyć z humorem tejże, charakterem itp, ot nieduża to cena z potencjalnie odniesionych korzyści.
A czy ja tu coś dostrzegam pozytywnego? Sądzę, że jednak będą z Ciebie ludzie, czyt. przynajmniej poprawnie fotografujący fotograf.
PS
z tym per panem to anonimowość co prawda wysoce względna w mojej ocenie nie nakazuje stosowanie tego typu form kolego :-P .
Tylko że na chwilę obecną już usunąłem lekko licząc ponad setkę różnego rodzaju kropek, a pozostało ich jeszcze mnóstwo. Po czyszczeniu i przy f/16 powinno być lepiej, ale to już przy następnej próbie. Kombinacja f/22 i 10mm jest bezlitosna dla matrycy. Dystorsja usunięta (nawet LR to potrafi), rzeczywiście głupie przeoczenie.
Czerń molo - chyba do wygrzebania na krzywych, mi się to jakoś mocno w oczy nie rzuciło przy zgrywaniu. Dziękuję za zwrócenie na to uwagi. Brak ostrości i szum na niebie - zdjęcie jest wyostrzone (podczas obróbki i przy zgrywaniu) i odszumione, nie wiem co innego można zrobić. Poza tym, że pewnie można lepiej.
darko - bardzo chętnie! Super byłoby porobić zdjęcia z kimś z większym doświadczeniem. Co prawda zaczynam niedługo sesję, ale gdybyś się wybierał - proszę o PW, na pewno jakoś się umówimy.
Wersja poprawiona pod względem dystorsji:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img7.imageshack.us/img7/3272/1112305.jpg)
Czy o to chodziło?
Jest lepiej.
Co do f22 to nie jest tak jak piszesz. Dam Ci przykład mojej starej foty też zrobionej na f22: link (http://images.ecwid.com/images/784163/22049684.jpg) i porównaj sobie jakość. Cały myk polega na tym by nie przeciążać zdjęcia obróbką.
Poza tym polecam oglądanie zdjęć innych i jednoczesne komentowanie, to również uczy uczących się, w tym wypadku Ciebie, pozwoli uniknąć błędów u siebie.
martinez
31-12-2011, 18:44
Poprawiona wersja zdecydowanie lepsza, i nie ma się co obrażać jak panowie zamiast słodzić, napiszą prawdę, wytkną błędy. Jak widać poskutkowało, bo przynajmniej dystorsję poprawiłeś! Co natomiast kuleje, to obróbka, ciągle jest sporo do poprawienia.
Wszystkiego najlepszego kolego ;)
Poprawiona wersja zdecydowanie lepsza, i nie ma się co obrażać jak panowie zamiast słodzić, napiszą prawdę, wytkną błędy. Jak widać poskutkowało, bo przynajmniej dystorsję poprawiłeś! Co natomiast kuleje, to obróbka, ciągle jest sporo do poprawienia.
Wszystkiego najlepszego kolego ;)
Ale gdzie ja napisałem, że mam coś przeciwko wytykaniu błędów? Wręcz przeciwnie, po to umieściłem tutaj moje zdjęcie i bardzo jestem za wszystkie sugestie wdzięczny :) Jedyne, co mnie zdziwiło, to forma, w jakiej pierwszego posta napisał Kulten. Natomiast na pewno się z tego powodu na nikogo nie obrażam.
I wzajemnie :)
Jedyne, co mnie zdziwiło, to forma, w jakiej pierwszego posta napisał Kulten.
Pan Kulten :-P
Pan Kulten :-P
No tak, zapomniałem.
Czy kadr w tej drugiej wersji (oprócz tego, że zapomniałem wyrównać horyzont) jest wg Ciebie akceptowalny? Chodzi mi bardziej o proporcje niż temat.
No tak, zapomniałem.
Czy kadr w tej drugiej wersji (oprócz tego, że zapomniałem wyrównać horyzont) jest wg Ciebie akceptowalny? Chodzi mi bardziej o proporcje niż temat.
:D
Lepiej by grał po przycięciu do 2:1 czyli ładniej do twarzy byłoby mu w ujęciu panoramicznym bez tego dołu, który za dużo dobrego do kadru nie wnosi.
Pierwsza wersja jak najbardziej naturalna jest - niejednokrotnie widziałem tak to miejsce, szczególnie po zabawie sylwestrowej ;-)
A tak na poważnie, po wyprostowaniu jest fajnie :-)