PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Chwile po burzy...

krzysztofz24
29-12-2011, 17:18
...i chwile przed zachodem.

Jak widac, glownym tematem zdjecia jest burzowe niebo podswietlone ostatnimi promieniami zachodzacego slonca...
Uwielbiam takie warunki, kiedy po burzy wychodzi slonce i zaczyna malowac swiatlem i kolorem po sklebionych chmurach.

Zapraszam, wszelkie wpisy jak zawsze mile widziane.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img576.imageshack.us/img576/1569/dsc3278forum17vivid.jpg)

PABLOOK
29-12-2011, 17:36
Krzysztof pozwolisz, że ja cosik skrobnę ;).
Jak zwykle szczerze, tak jak myślę :).
Warunki zastane, zarówno te dotyczące spektaklu na niebie, jak i w temacie światła bardzo atrakcyjne.
Tak jak sam napisałeś tematem jest to fajowe niebo, ale i podłoga nie wygląda najgorzej. Bo jak to mawiają mądrzy fotografowie: I krowie ł.... podświetlone miękkim światłem spektakularnie wyglądać może ;):mrgreen:.
Wiem jak to bywa, gdy czasu brakuje, aby jakiś ciekawy motyw wynaleźć. Niebo i światło nie bardzo chcą czekać ;).
Także trawiasta podłoga + miłe światełko = całkiem przyjemne oku rozwiązanie dają :).
A teraz to, co trochę kuleje mz.
Przede wszystkim zbyt ciemny mz pas lasu. Jednak tego światła jeszcze trochę było. Może akurat nie w lesie, jednak wygląda on tak, jakby ze dwie godziny później był ustrzelony. Myślę, że warto z nim trochę powalczyć, bo zbyt mocno zwraca na siebie uwagę ;).
Co do podłogi, to można pozbyć się małych końcówek traw wciskających się od dołu do kadru (pierdoła taka, ale kadr mniej zamknięty jest w ich obecności).
I uwaga co do nieba, ładnego w swej kolorystyce i światłach, ale jednak chyba trochę pomęczonego. Zaszumiało troszeczkę, szczególnie po lewej stronie w ciemnych partiach ;).
Moje uwagi, to może czepialstwo i szukanie dziury w całym, ale ja lubię szczerze, a Ty prosiłeś, więc... :).

Greg77
29-12-2011, 19:18
Ppawel wyczerpal temat, ja dodam tylko, ze zdjecie jest przeostrzone, ale kolory masz swietne!

żółty
29-12-2011, 19:50
Uwagi trafne, poza tym mnie się podoba.

przemo1978
29-12-2011, 19:52

Się podpisze pod tym

Nikonozaur
29-12-2011, 21:40
Pawel wyczerpal temat, ja dodam tylko, ze zdjecie jest przeostrzone, ale kolory masz swietne!
Z lenistwa zacytuję Grześka całkowicie się z nim godząc. ;)

hubik
29-12-2011, 21:56
Nie chcąc odstawać od mejnstrimu, również napiszę, że poprzednicy mają rację. ;-)

Do mnie zdjęcie "mówi".

Kulten
30-12-2011, 00:01
Paweł słusznie wytknął stronę techniczną ale ja jeszcze będę kopał leżącego wołając, że kadrowo to jest baaaardzo słabo by nie rzec lipnie.

moshica
30-12-2011, 00:51
Nie ma to jak twój "impresjonizm" gradientem pociągnięty ;-)

przemek29
30-12-2011, 03:27
no to już nie ma co pisać ale niebo było fajne

PABLOOK
30-12-2011, 10:48
A żeby było bardziej sympatycznie i radośnie to:
SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU dla Ciebie Krzysztofie!
Oby przyniósł wiele pięknych chwil dla oka, duszy i ciała :).
I aby owe chwile pozwoliły czasami na zatrzymanie w kadrze sprawiając jeszcze większą radość Autorowi i oglądającym :).

krzysztofz24
30-12-2011, 10:50
Krzysztof pozwolisz, że ja cosik skrobnę ;).
Jak zwykle szczerze, tak jak myślę :).
Warunki zastane, zarówno te dotyczące spektaklu na niebie, jak i w temacie światła bardzo atrakcyjne.
Tak jak sam napisałeś tematem jest to fajowe niebo, ale i podłoga nie wygląda najgorzej. Bo jak to mawiają mądrzy fotografowie: I krowie ł.... podświetlone miękkim światłem spektakularnie wyglądać może ;):mrgreen:.
Wiem jak to bywa, gdy czasu brakuje, aby jakiś ciekawy motyw wynaleźć. Niebo i światło nie bardzo chcą czekać ;).
Także trawiasta podłoga + miłe światełko = całkiem przyjemne oku rozwiązanie dają :).
A teraz to, co trochę kuleje mz.
Przede wszystkim zbyt ciemny mz pas lasu. Jednak tego światła jeszcze trochę było. Może akurat nie w lesie, jednak wygląda on tak, jakby ze dwie godziny później był ustrzelony. Myślę, że warto z nim trochę powalczyć, bo zbyt mocno zwraca na siebie uwagę ;).
Co do podłogi, to można pozbyć się małych końcówek traw wciskających się od dołu do kadru (pierdoła taka, ale kadr mniej zamknięty jest w ich obecności).
I uwaga co do nieba, ładnego w swej kolorystyce i światłach, ale jednak chyba trochę pomęczonego. Zaszumiało troszeczkę, szczególnie po lewej stronie w ciemnych partiach ;).
Moje uwagi, to może czepialstwo i szukanie dziury w całym, ale ja lubię szczerze, a Ty prosiłeś, więc... :).

Dzieki takim obszernym wpisom, to az sie chce wystawiac zdjecia:-). Dzieki za mile slowa, za uwagi rowniez.
Wtrace jednak pare groszy, tytulem wyjasnienia. Ten ciemny las jest powodem, dla ktorego zdjecie tak dlugo lezalo w szufladzie. Biorac pod uwage ile juz byl wyciagany ze smolistej czerni z EV na plus, to dalsze ciagniecie dawalo masakrycznie zaszumiona papke. Na wiekszym zdjeciu troche lepiej to wyglada. Ale ogolnie to ten las malo podatny na wyciaganie jest;-). Mam wersje zrobiona bez szarej polowki i tam jest lepiej...ale znowuz trzeba bardziej ciagnac trawiasta podloge i po prostu traci na jakosci. Takze z lasu juz nic znaczaco lepszego sie nie wystruga;-).
Co do wystemplowania niektorych traw na dole, masz absolutna racje. Niby drobiazg, ale byloby lepiej jakbym to zrobil.
I napewno nie odczytuje twoich uwag jako czepialstwa;-). I szczere wypowiedzi, jak najbardziej pozadane:-).

Ppawel wyczerpal temat, ja dodam tylko, ze zdjecie jest przeostrzone, ale kolory masz swietne!

Grzesiek, tak szczerze mowiac to poza lekkim przeostrzeniem traw na pierwszym planie, to dalej przeostrzenia na zdjeciu nie stwierdzam. Troche te trawy swiadomie przeciagnalem z ostroscia, bo sa troszke ruszone z racji czasu naswietlania i wiatru. Choc moze moglem precyzyjniej trafic w punkt z ostroscia...

Cieszy mnie, ze sie podoba:-).

Nie chcąc odstawać od mejnstrimu, również napiszę, że poprzednicy mają rację. ;-)

Do mnie zdjęcie "mówi".

A jak ktos pisze, ze zdjecie do niego gada, to juz bardzo mnie to cieszy:-)

Paweł słusznie wytknął stronę techniczną ale ja jeszcze będę kopał leżącego wołając, że kadrowo to jest baaaardzo słabo by nie rzec lipnie.

No hmm, nie wiem do konca jak to odczytac;-). Czy zarzuty co do kadru sa bardziej adresowane pod wzgledem miejscowki, czy fotografa? W kazdym razie nie czuje sie "lezaco";-)
Miejscowka, jak jest kazdy widzi. Czyli plasciutenka laka;-). Ale nad nia bylo piekne niebo i grzechem byloby nie wyjac aparatu. I tak ciesze sie, ze znalazlem te trawy na pierwszy plan coby zroznicowac troche podloge i ze sa obszary ciemniejsze i bardziej oswietlone, co troche urozmaica.
Ja tez bym wolal, zeby byl jakis dodatkowy motyw. Drzewo, pare stogow siana czy, nie wiem poletko makow;-).
Ale ich nie bylo;-). Mialem zrezygnowac ze zdjecia? Po prostu chcialem sfotografowac ten spektakl swiatla i koloru na niebie. Podloga ma tu tylko dawac lekki "rozbieg" dla wzroku i wprowadzac w burzowy klimat, ze swoim ciezkim swiatlem. Numerem jeden jest niebo. Jesli biorac pod uwage charakterystyke miejscowki ktora opisalem, masz jakies rady jak zrobic w takich warunkach atrakcyjniejszy kadr(pisze to bez cienia ironi czy zlosliowosci), to ja bardzo chetnie wyslucham.

Nie ma to jak twój "impresjonizm" gradientem pociągnięty ;-)

Eeee, ale o co chodzi:-). Moj impresjonizm? I jako wogole impresjonizm? A gradientu to na pewno nie dawalem;-).
Poprosilbym o lekkie rozwiniecie wypowiedzi.

no to już nie ma co pisać ale niebo było fajne

A bylo!:-). I jeszcze ma mam je na slajdzie nawet:-).

P.S
Pawel, dzieki bardzo za zyczenia:-). Z wzajemnoscia razy 100:-). Samych udanych kadrow i swiatla.

moshica
30-12-2011, 11:20
Napisał moshica
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/05/viewpost-1.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2660965#post2660965)
Nie ma to jak twój "impresjonizm" gradientem pociągnięty :wink:
Eeee, ale o co chodzi:smile:. Moj impresjonizm? I jako wogole impresjonizm? A gradientu to na pewno nie dawalem:wink:.

Słowa kierowałem do Kultena, który tnie jak "osa" i tylko zdawkowo pisze że prace kiepskie, złe i minimalistyczne (żeby nie było, wobec wielu). Mam nadzieję, że Kulten tym razem rzeczowo opisze co mu nie "biega" w Twojej jakby nei patrzeć dobrej pracy !

ART69
30-12-2011, 11:47
No niebo masz kapitalne :-) gdyby tak na dole chociaż jakiś malutki sztafażyk zagościł to byłoby świetnie :-) Wszystkiego najlepszego na Nowy Rok Krzysiu :-)

moshica
30-12-2011, 11:49
niestety często nie mamy wpływu na zastaną sytuację, pora dnia, brak czasu, etc....

Kulten
30-12-2011, 13:22
No hmm, nie wiem do konca jak to odczytac;-). Czy zarzuty co do kadru sa bardziej adresowane pod wzgledem miejscowki, czy fotografa? W kazdym razie nie czuje sie "lezaco";-)
Miejscowka, jak jest kazdy widzi. Czyli plasciutenka laka;-). Ale nad nia bylo piekne niebo i grzechem byloby nie wyjac aparatu. I tak ciesze sie, ze znalazlem te trawy na pierwszy plan coby zroznicowac troche podloge i ze sa obszary ciemniejsze i bardziej oswietlone, co troche urozmaica.
Ja tez bym wolal, zeby byl jakis dodatkowy motyw. Drzewo, pare stogow siana czy, nie wiem poletko makow;-).
Ale ich nie bylo;-). Mialem zrezygnowac ze zdjecia? Po prostu chcialem sfotografowac ten spektakl swiatla i koloru na niebie. Podloga ma tu tylko dawac lekki "rozbieg" dla wzroku i wprowadzac w burzowy klimat, ze swoim ciezkim swiatlem. Numerem jeden jest niebo. Jesli biorac pod uwage charakterystyke miejscowki ktora opisalem, masz jakies rady jak zrobic w takich warunkach atrakcyjniejszy kadr(pisze to bez cienia ironi czy zlosliowosci), to ja bardzo chetnie wyslucham.

Eeee, ale o co chodzi:-). Moj impresjonizm? I jako wogole impresjonizm? A gradientu to na pewno nie dawalem;-).

Ok. W miejscu, w którym żadne drzewo, strumień, rzeka, wiatrak, góry itd nam nie pomoże, panaceum należy szukać w fakturze pierwszego planu albo co niektórym może się wydać śmieszne w komponowaniu w kadr osoby fotografa :D . Zatem w tym wypadku mimo, że trawsko nisko rośnie ale i tak mogłeś zejść do żabiej pozycji coby wydobyć z niego coś więcej niż kolorowo pstrokate pole.

Samo niebo nie wystarczy choćby nie wiem jak było cudne czy spektakularne. Chyba, że zależy Ci by foto zginęło w tłumie jemu podobnych.

Mam nadzieję, że zdołałem zaspokoić oczekiwane rozwinięcie.

Ps
Nie lubię słowa gniot ale podobne zdjęcia były swego czasu w założonym przez Andrzeja wątku, swoją drogą poszedł w moje ślady by na długo zniknąć? :)

jarekf34
30-12-2011, 14:06
Choć jest bez drzewka, stogu siana czy poletka maków i tak się podoba :)