Zobacz pełną wersję : Nieostrosc d80
Witam
d80, tamron 17-50/2.8 na pelnej dziurze zdjecia zawsze nieostre. Poniewaz dwa inne tamrony (duzo gorsze) na pelnej dziurze tez daja nieostry obraz podejrzewam, ze cos jest z body(nowe). Po przymknieciu przyslony ostrosc pojawia sie i przy 7.1 to juz zyleta. Moze tak ma byc? A jesli to rzeczywiscie body, to czy serwis nikona w w-wie moze to wyregulowac? Moze jakis inny autoryzowany serwis?
Pzdr
MaciekB
moze byc ze puszka zle ostrzy za lub przed FB/FF lub tez szkla wadliwe, u tamrona czesto zdazaja sie tego typu problemy
Ciekawe, słyszałem, że serwis CANONA robi "justowanie" (nie wiem czy dobrze zapamiętałem) matrycy, czy obiektywu. Najwięcej problemów jest podobno z 30D i coś tam regulują do konkretnego obiektywu, tylko co jeśli obiektyw się zmiania. Nie wiem, tak słyszałem, może serwis NIKONA też coś poobnego robi. Może ktoś wie coś więkcej na ten temat. :):):)
Ehh chlopaki... Nigdy nie slyszeliscie o tej regule, ze czym bardziej otwarta przyslona, tym mniej ostry obraz??
Dajno sample, bo wróżymy z fusów ;)
Pewnie BF/FF . Kupowac f 2.8 zeby byc zadowolonym z f 7,1 to nieporozumienie. Ja juz przestałem liczyc na cos koło 17-70 bo nie ma pewniaków , na nikkora mnie nie stac, a i w niego tez nie wierzę.
Witam ponownie
Oto dwie fotki: www.achta.ibh.pl/DSC_0005.JPG
www.achta.ibh.pl/DSC_0006.JPG
Pierwsza z pelna dziura, druga z przymknieta przyslona do 5.6
Obie prosto z aparatu. Sa ciezkie 3.40 i 4.35 MB
Pzdr
MaciekB
BugsBunny
22-02-2007, 21:56
chętnie bym zobaczył bo myślę o Tamronie ale wybrałeś jakiś dramatycznie wolny serwer
Ehh chlopaki... Nigdy nie slyszeliscie o tej regule, ze czym bardziej otwarta przyslona, tym mniej ostry obraz??
powaznie? nie wiedzialem
moj tamron jest ostry w calym zakresie przy kazdej przyslonie, to ile m/cm ma byc ostre to juz inna sprawa...
kolega pisze ze problem znika dopiero przy prawie f8, a tamron juz przy f4, f5,6 nawet walniety powinien byc zyletka...
moj tamron jest ostry w calym zakresie przy kazdej przyslonie,Troszke Ci sie wydaje. :)
to ile m/cm ma byc ostre to juz inna sprawa...Ale ja tez nie mowie o glebii ostrosci... :)
Zbigniew
22-02-2007, 23:21
Dobra, bardzo chciałem pomóc, ale po pół godzinie pobierania zdjęć zwątpiłem. Serwer jest mega super wolny - przesłona w okolicach 30 :)
Z tego co mi się dociągnęło, to powiem tak - tablica testowa jest chyba nie do końca dobrze pstryknięta (zły kąt - chyba, że nie fociłeś dla testu, ale podajesz fotkę jako przykład owej słabej ostrości), poza tym widać z niej, że nie ostrzy w punkt. Jeżeli natomiast chodzi o ostrość na drugiej fotce, to dobrze, gdybyś napisał na co ostrzyłeś. Generalnie super żyletka to nie jest, ale nie jest jakoś bardzo nieostro.
Rzeczywiscie serwer nie grzeszy predkoscia, sorry. Jesli chodzi o pierwsze zdjecie staralem sie zachowac 45 stopni, ale bez katomierza..-:). Co to znaczy nie ostrzy w punkt? No to gdzie ostrzy, albo raczej gdzie nie ostrzy?
Na drugiej fotce ostrosc lapalem na gornych owocach
MaciekB
Zbigniew
23-02-2007, 10:56
Z tym punktem - rozumiem, że ostrzyłeś na kartkę tam, gdzie jest miejsce na które powinna być złapana ostrość. Z tego co widzę, to łapana jest ona przed obiektem.
Michal Puchacz
23-02-2007, 11:10
Ja również nie doczekałem się wyświetlenia zdjęć.
Rzeczywiście, może to być problem FB/FF. Autor wątku ma porządny obiektyw więc ostrość powinna być zadawalająca.
Warto jednak zauważyć, że pliki JPG prosto z D80, nawet przy wyostrzaniu nastawionym w aparacie na +, nie charakteryzują się porażającą ostrością. Przy wykonaniu zdjęcia w formacie RAW i podstawowej obróbce w komputerze, można osiągnąć bardzo dobre rezultaty.
Pozdrawiam.
Czy rzeczywiscie lapana jest? Wydaje mi sie, ze jest ostrzej przed obiektem, ale nie jest ostre. Moze sie myle. Czy taka przypadlosc, a rozumiem, ze to wina obiektywu, jest do wyregulowania. Np przez sprzedawce w ramach gwarancji?
MaciekB
Dołoże od siebie dwa zdanka... tego tamronika przypinałem w sklepie do mojej 80-tki, bo też szukam:-D czegoś w zamian za kita 18-70 i takie samo mydlo mi wyszlo że strach. Być może FF lub BF z tym szkłem ale w porównaniu do "starego" kita to lipa i się zraziłem raczej do tego produktu.
I dalej pstrykam sobie wysłużonym 3 letnim 18-70 i raczej chwale go sobie..
pozdr z Krakowa
Grzegorz vs milk
Witam
podłącze się pod ten wątek, dotyczy nieostrości zdjęć. ale D70s z kitem 18-70, tytaj zamieściłem Nef-y, może w czymś mi pomożecie? nikona co dopiero zakupiłem i kurcze nie wiem w czym problem?
1. http://www.sendspace.com/file/u1rlif
2. http://www.sendspace.com/file/gl1aeg (2 zdjęcie ma złe rozszerzenie!)
3. http://www.sendspace.com/file/t6n7pt
pozdrawiam
Derwisz
Problem tkwi w tym z czego przesiadłeś się na D70, w plikach nef, w ich obróbce - przeżyłem taki sam problem - szok po jpg z Coolpixa 5700, gotowego, podanego na tacy.
Obrobiłem wstępnie Twoje zdjęcie - jest ostre! Nie przejmuj się - różnica jest jak z Brzydkim Kaczątkiem - na początku masz ochotę wyrzucić puszkę na śmietnik - pracuj nad plikiem a zobaczysz że wyrośnie z niego świetny kaczor.(-:
Pozdrawiam Grzegorz
..... różnica jest jak z Brzydkim Kaczątkiem ..... wyrośnie z niego świetny kaczor.
Bardzo przepraszam, że się wtrącę, ale chyba tam nie chodziło o kaczora. :wink:
Problem tkwi w tym z czego przesiadłeś się na D70, w plikach nef, w ich obróbce - przeżyłem taki sam problem - szok po jpg z Coolpixa 5700, gotowego, podanego na tacy.
Obrobiłem wstępnie Twoje zdjęcie - jest ostre! Nie przejmuj się - różnica jest jak z Brzydkim Kaczątkiem - na początku masz ochotę wyrzucić puszkę na śmietnik - pracuj nad plikiem a zobaczysz że wyrośnie z niego świetny kaczor.(-:
Pozdrawiam Grzegorz
Mnie nie chodzi o obróbkę zdjęć, tylko na przykładzie tych co zapodałem, mam wrażenie, że te zdjęcia są całkowicie nieostre.
andrzej_laskowski
25-02-2007, 14:57
Witam
podłącze się pod ten wątek, dotyczy nieostrości zdjęć. ale D70s z kitem 18-70, tytaj zamieściłem Nef-y, może w czymś mi pomożecie? nikona co dopiero zakupiłem i kurcze nie wiem w czym problem?
pozdrawiam
Derwisz
Zapewniam że wszystko jest OK z ostrością.
Ale raczej nie uzywaj ISO powyżej 400 a najlepiej 200.
BugsBunny
25-02-2007, 17:51
Witam
1. http://www.sendspace.com/file/u1rlif
2. http://www.sendspace.com/file/gl1aeg (2 zdjęcie ma złe rozszerzenie!)
3. http://www.sendspace.com/file/t6n7pt
pozdrawiam
Derwisz
Twoje zdjęcia po niewielkiej obróbce ( kontrast, kolor, d-lighting i wyostrzenie )w NC są całkiem ok - przynajmniej jak na możliwości D70s
robiłeś chyba przy pochmurnej pogodzie a wtedy wszystko wygląda nieostro - w słońcu kontrasty są większe i ma się wrażenie lepszej ostrości
niestety D70s tak ma że trzeba nad fotkami posiedzieć - ja dopiero jak zacząłem obrabiać NEFy to wyzbyłem się żalu że nie kupiłem 350D ;-)
Fakt, przeźroczystość powietrza była ograniczona, dzięki Wam za wskazowki, trzeba wprawy nabrać, fotki pstrykać i będzie dobrze.