Zobacz pełną wersję : [ Portret ] A...
Witam.
Zapadłem trochę w zimowy sen. Ale dziś pokazuje dwa zdjęcia z sesji ze zlecenia.
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img507.imageshack.us/img507/6579/65082312.jpg)
2.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img710.imageshack.us/img710/4913/s9mq.jpg)
arturmsi
23-12-2011, 10:37
Jedynka jak dla mnie zarąbista, fajny jesienny portret z łagodnym światłem i delikatnymi barwami ;)
Dwójka jakoś mnie nie zaciekawia.
Chętnie obejrzę foty podobne do 1 ;)
ps. Szkło z jedynki to 70-200 2.8? ?czy nikkor 135 2.8 ?
Jak nie lubię tego typu zdjęć - tak jedynka bardzo mi się podoba.
Jedyne co usunąłbym ze zdjęcia to małe kolce z drutu - jakoś nie pasują mi do "miłego" zdjęcia.
pietrobas
23-12-2011, 13:27
bardzo fajna 1, zwłaszcza kolorystycznie, 2 niestety nie, ani kadr, ani obróbka(ciut za jasno)
Szkło to zapewne tokina ;)
Bardzo przyjemna, malarska jedynka. Obiektyw charakterystyczny. Ładnie też ją ubarwiłeś (choć ja tradycyjnie już nie przepadam za niebieskimi cieniami). Zabrakło ciut ostrości na oczach, choć to może ni jest tu najważniejsze - ale wydaje się proste do poprawienia. Światło na twarzy - na granicy, ale ujdzie.
Dwójka to nie ten kadr przede wszystkim, jak na moje oko. W takim świetle dziewczyna powinna go wypełniać (czyli w pionie lub kwadrat), ponieważ jest to typowo glamourowy strzał. Szczególnie z tak mocnymi światłami. Im mniej tła, tym lepiej w tym wypadku, gdyż nie potrzeba tu chyba legitymacyjnego wrażenia.
Mnie się wydaje ze jest ostro na oczach na 1.To trzeba takich wypaśnych szkieł do takiego ujęcia(70-200,135/2).Ja obstawiam na 85mm(w exif nie zaglądałem).Ogólnie 1 bardzo na Tak.
Dziękuję za opinie.
Szkiełko to Tokina 55-135 2,8 na jedynce na 135 f2,8
Wesołych Świąt Wszystkim
Szkiełko to Tokina 55-135 2,8 na jedynce na 135 f2,8
rzeczywiście fajniutka ta 1.
naprawdę nic nie manipulowałeś z bokehem po lewej stronie kadru? ;)
rzeczywiście fajniutka ta 1.
naprawdę nic nie manipulowałeś z bokehem po lewej stronie kadru? ;)
z ręku na sercu nic nie robiłem z nim, bokeh jest ze szkła
z ręku na sercu nic nie robiłem z nim, bokeh jest ze szkła
to muszę się przyjrzeć temu szkiełku, bo mój 70-200 strasznie mnie drażni ;)
sorki za OT: a jak u niego z celnością i w ogóle pracą AF?
Napisz coś więcej o tej Tokinie jak możesz. To zdjęcie wygląda jak z jakiejś starej manualnej 135-ki, a nie z zooma.
Napisz coś więcej o tej Tokinie jak możesz.
widzę, nie tylko mnie zainteresował ;)
to zrobimy OT, może autor się nie obrazi.
no właśnie dlatego pytałem, bo aż "nieteraźniejszy" ten bokeh, co?
piter123789
23-12-2011, 23:19
To ja przyłączę się do pytań kolegów.;)
Co mogę wam o nim napisać.
Może tak AF – głośny i czasami mocno potrafi zakręcić, powolny, ale nie ma tragedii podczas sportów extremalnych się sprawdzał.
Przy d90
W portretach (blisko) szkło się sprawdza od 50 do 135 na f2,8 jest ostro i trafia.
W obiektach już dalej położonych gorzej, powyżej 70 na f2,8 mydli niestety. Szkiełko broni się tym bokehem fajnym, co robi. Zwiększając f jest coraz lepiej z ostrością, na 5,6 -8 żyleta, trafia idealnie.
Bywają momenty, że potrafi nie zamydlić zdjęcia na 135 f2,8 (ale to rzadko), czym to jest spowodowane nie wiem.
Co jeszcze zauważyłem bardzo dobrze sobie radzi z d60 na manualu. Testy z okna na 135 f 2,8 dalekich obiektów wyszły bardzo dobrze.
miałem to szkiełko, ale juz dawno na canonie
waga - taka jak 70-200, no czujesz, że masz szkło, a nie...
AF wolny, z 30D lubił mi czasem przelatywać cały zakres, głośny, kolorki dla mnie miał fajniejsze niż sigma 50-150, kontrast bardzo dobry, pod światło nie pamiętam,
od 50mm przez 2/3 zakresu w pełni używalne na 2,8 a na 135mm musiałem domknąna do f4 jeśli chiałem mieć ostro
dla kogoś kto bawi sie w portret na DX to jest super sprawa, zdecydowanie pewniejszy niż sigma i wg mnie firma bardzo nie doceniana, ma nie wiele szkieł, ale godne polecenia
szkło bardzo fanie pomyślane, ponieważ ma już mocowanie do statywu jak w dużym tele
wtedy byłem z niego bardzo zadowolony, generalnie polecam
wystarczy spojżeć jak wypada w teście na optyczne.pl