PDA

Zobacz pełną wersję : strony flash, a pozycjonowanie?

GrzesiekM
20-12-2011, 21:14
Dokonało się stronka zrobiona, rozpoczęła życie w sieci i warto by ją spozycjonować, a tu zonk :(

Czy rzeczywiście jest tak trudno zmusić przeglądarki do "czytania" flashowych plików.
Ponoć Google i Yahoo już z tym nie mają problemów, a Adobe zastanawia sie nad uwolnieniem specyfikacji *.swf...

Czy Ktoś z Szanownych czynił/czyni takowe cuda?

Michał Jędrak
20-12-2011, 21:47
Adobe być może uwolni swf, bo sama technologia staje się mało atrakcyjna, gdyż coraz więcej użytkowników korzysta z tabletów. Poza tym jest silna promocja HTML5, więc od flasha się po prostu odchodzi. Ja bym się nie spodziewał udogodnień i implementowania czegokolwiek pod flasha. Reasumując, bardzo trudno jest taką stronę wypozycjonować.

credka
20-12-2011, 22:23
Reasumując, bardzo trudno jest taką stronę wypozycjonować.
Dla wielu także przeglądanie jest trudne (przeglądarka, opcje, sprzęt). Ja nie rozumiem tej fascynacji flashem...

sidek
21-12-2011, 02:00
No to teraz masz przejściową stronkę... a wręcz bardzo przejściową. I polecam zrobić szybko normalną stronę. Pomimo, że stronka we flashu to można ją wypozycjonować. Pytanie tylko: po co?
Człowiek z iPadem znajdzie ją w Googlach i wejdzie... a tu zonk.. nic nie ma.
Lepiej od razu zrobić normalną stronę, taką, która będzie działała na wszystkich urządzeniach. Flash nie nadaje się i nigdy nie nadawał do robienia stron. Na szczęście jego koniec jest już bliski.

Michał Jędrak
22-12-2011, 03:28
Dla wielu także przeglądanie jest trudne (przeglądarka, opcje, sprzęt). Ja nie rozumiem tej fascynacji flashem...

Dla mnie jest to wada flasha nr1, ale nie wspomniałem o niej, bo podobno o gustach się nie dyskutuje, no ale skoro zrobiłaś ten wstęp za mnie, to....

Przeglądanie stron we flashu to koszmar. Brak możliwości otwierania w nowej zakładce, gdy się zechce, wnerwiające czekanie aż się strona załaduje. Często flash się sypie i nie można przewijać stron itd... Ogólnie masakra. Gdy widzę stronę we flashu to mnie skręca. Flash jako dodatek, banner czy animacja się sprawdza, ale nie jako cała strona internetowa. Nie polecam :-)

credka
22-12-2011, 10:12
Wiesz, osoba która sobie robi taką stronkę zazwyczaj ma dobry komputer (sprzęt jakikolwiek) do jej przeglądania, natomiast sporo ludzi (moi klienci i znajomi) miewają słabiutkie parametry do oglądania takiej strony i zdarza się, że zamiast obejrzeć fajne zdjęcia, poirytowani wychodzą ze strony bez zamiaru wracania (długo by opowiadać)... Czy flash ma urok? Pewnie tak, jeśli spełnia masę wymogów sprzętowych, programowych itp... ale dla wielu ludzi jest koszmarem w oglądaniu zdjęć.

JarekJaszczyk
22-12-2011, 10:27
Przepraszam za post nieco off-topic, ale czy macie jakies linki do stron XHTML/CSS z galeriami?
Interesuje mnie tylko XHTML/CSS (bez js, php itd.), jak np. niektore projekty z http://www.cssplay.co.uk/

Pozdrowienia,

Sendilkelm
22-12-2011, 10:29
Dla mnie jest to wada flasha nr1, ale nie wspomniałem o niej, bo podobno o gustach się nie dyskutuje, no ale skoro zrobiłaś ten wstęp za mnie, to....

Jak wadą flasha może być to, że coś go nie obsługuje? :) Wadą jest to, że nie jest obsługiwany, owszem, ale na pewno nie jest to wina flasha. :P

Kurtz
22-12-2011, 10:51
Czesto kipeska wydajnosc stron we flashu jest wina programisty. Widzialem bardzo wiele stron ktore zazynaly moj procesor, a do najslabszych nie nalezy. Fascynacja flashem wynika z tego ze jest ladniejszy, ze mozna zrobic rozne ciekawe animacje, etc, etc. Czy sprawdza sie to w przypadku stron internetowych? Jak widac przez dlugi okres czasu sprawdzalo i projektanci flash zarabiali niezla kase ( znam kilku :P ). Decydujac sie na wlasna strone we flashu trzeba po prostu dokladnie wiedziec czego sie chce i wiedziec ze flash spelni nasze potrzeby.

GrzesiekM
29-12-2011, 00:19
zasięgnąłem rady i opinii u firm zajmujących się pozycjonowaniem i nijakiego problemu nie widzą w promowaniu flash`owej strony. Oferta cenowa za 1-5 miejsce niczym się nie różni od stron php, czy html.
Mam jednak pytanie, czy pozycjonowanie jest obowiązujące stale, czy mozna dokonywać je okresowo (np. co drugi, trzeci miesiąc)? Czy brak pozycjonowania "continuum" zrzuca stronę w dół?

credka
29-12-2011, 10:00
Stałe (regularne/ aktywne, ale w ramach limitów) działa lepiej, niż dorywcze, czyli co kilka miesięcy jakiś ruch.