Zobacz pełną wersję : Problem z Nikkorem 70-200 f2,8 VRII...
Nie jestem pewna czy to jest problem czy ten typ tak ma ...
mam wrażenie porównując fotki tego samego "kadru "robione obiektywem Nikkor 17-55 f2,8 a obiektywem 70-200...
,że w przypadku obiektywu 70-200 na zdjęciach jest coś w rodzaju "jaśniejszej poświaty"
zdaję sobie sprawę ,że najlepiej byłoby porównać dwa te same obiektywy bo inaczej zbudowany i inny obraz daje 17-55 a inaczej jest w 70-200
ale mnie to martwi bo w programie graficznym tą warstwę "poświaty , mgły " mogę usunąć
jak można sprawdzić obiektyw ??
z góry bardzo przepraszam za nieprofesjonalny język .
Jakieś zdjęcie ukazujące ów problem?
http://imageshack.us/photo/my-images/18/dsc7774e.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/820/dsc7776g.jpg/
fotki z marszu..
Witam,
Trudno wybrać, kiedy jest najlepszy moment do napisania pierwszego postu, dlatego padło na ten wątek.
W związku z tym, iż jest to moja pierwsza wypowiedź, chciałem wszystkich serdecznie przywitać.
Teraz do rzeczy:
http://imageshack.us/photo/my-images/18/dsc7774e.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/820/dsc7776g.jpg/
fotki z marszu..
Czy porównywane zdjęcia nie powinny mieć identycznych parametrów ekspozycji?
Tu widać, że zdjęcia maja różne czasy naświetlania.
darkmajin
14-12-2011, 19:38
Witam,
witam, koninianina ;)
jedno jest lepiej naświetlone to na pewno, chociaż myślałem że przy 70-200 kontrast będzie lepszy, ja tu problemu nie widzę idź ciesz się zacnym szkłem :)
witam, koninianina ;)
:) również
Tak sobie pomyślałem, że jednym z powodów może być inny czas naświetlania, ale między tymi fotkami różnica to tylko 1 działka więc nie wiem czy to jest powodem?
Zdjęcia są robione przy różnych ogniskowych zoomów, więc i pomiar światła mógł być różny. Poza tym z mojego doświadczenia wynika, że faktycznie 70-200 ma nieco gorszy mikrokontrast niż np. 24-70.
wolnyslimak
15-12-2011, 08:48
Zdjęcia są robione przy różnych ogniskowych zoomów, więc i pomiar światła mógł być różny. Poza tym z mojego doświadczenia wynika, że faktycznie 70-200 ma nieco gorszy mikrokontrast niż np. 24-70.
Proszę Cię nie pisz bzdur. Obydwa szkła to super liga i jeśli ktoś pisze, że któreś gorsze lub lepsze to chyba tylko o nich czytał. Dwa przytoczone przykłady pokazują, że sam autor wątku nie ma pojęcia o czym pisze. Przytoczone klatki maja różne czasy naświetlania, więc i różne wartości ekspozycji... Poprostu jedno z nich jest PRZEŚWIETLONE a nie z mityczna mgiełką:):)
Proszę Cię nie pisz bzdur. Obydwa szkła to super liga i jeśli ktoś pisze, że któreś gorsze lub lepsze to chyba tylko o nich czytał. Dwa przytoczone przykłady pokazują, że sam autor wątku nie ma pojęcia o czym pisze. Przytoczone klatki maja różne czasy naświetlania, więc i różne wartości ekspozycji... Poprostu jedno z nich jest PRZEŚWIETLONE a nie z mityczna mgiełką:):)
Mam oba szkła, o których pisałem w poście, od zarania ich dziejów i wiem co piszę. Nie pisałem także, które jest lepsze, a które gorsze, a jedynie o tym, że, przynajmniej w moich egzemplarzach, widzę różnicę w mikrokontraście. Proszę czytać uważnie. Wystarczy także sprawdzić exif, żeby ujrzeć, że jedno zdjęcie jest zrobione przy 48 mm (17-55) , a drugie przy ponad 100 mm; i stąd może wynikać niewielka różnica w ekspozycji.
Dwa przytoczone przykłady pokazują, że sam autor wątku nie ma pojęcia o czym pisze. Przytoczone klatki maja różne czasy naświetlania, więc i różne wartości ekspozycji... Poprostu jedno z nich jest PRZEŚWIETLONE a nie z mityczna mgiełką:):)
Jestem amatorem , szkła dostałam ...darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby ;)
nie wszystko daję radę nauczyć się z książek stąd moje pytania
zdjęcia robiłam w trybie preselekcji przesłony f2,8 czas dobrał się sam i zdaję sobie sprawę ,że różnią się ekspozycją , ogniskową
dlatego też spytałam jak prawidłowo powinno się sprawdzać obiektyw.
Wielkie dzięki za odpowiedzi i jeszcze raz sorry za braki w wiedzy
Wydaje mi się, że za brak wiedzy nie musisz przepraszać. Wszyscy uczymy się całe życie. Ważne jest, byś chciała się uczyć. Ja nie ukrywam, że jednym z powodów dla których tu jestem jest to, by uczyć się od bardziej doświadczonych "Nikoniarzy" :)
Jestem amatorem , szkła dostałam ...darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby ;)
nie wszystko daję radę nauczyć się z książek stąd moje pytania
zdjęcia robiłam w trybie preselekcji przesłony f2,8 czas dobrał się sam i zdaję sobie sprawę ,że różnią się ekspozycją , ogniskową
dlatego też spytałam jak prawidłowo powinno się sprawdzać obiektyw.
Wszystko jest ok. Po to tu jesteś, aby się uczyć - tak jak wszyscy tutaj.
Masz świetne szkła. 70-200VRII to najwyższa półka, podobnie jak 17-55 pod DX. Moim zdaniem nie ma co testować na upartego szkieł tylko robić zdjęcia. Z ciekawości spytam pod jakie body masz je podpięte?
Jeżeli już chcesz sprawdzić czy wszystko jest ok ustaw body na statywie, pomiar manualny i jak najbliższe ogniskowe (55 i 70). Oczywiście nie zmieniaj wartości. Ale nie szukaj dziury w całym tylko ciesz się robieniem zdjęć. Ten sprzęt bardzo Ci to ułatwi.
Z ciekawości spytam pod jakie body masz je podpięte?
Jeżeli już chcesz sprawdzić czy wszystko jest ok ustaw body na statywie, pomiar manualny i jak najbliższe ogniskowe (55 i 70). Oczywiście nie zmieniaj wartości. Ale nie szukaj dziury w całym tylko ciesz się robieniem zdjęć. Ten sprzęt bardzo Ci to ułatwi.
Wielkie dzięki !! :)
Nikon d300s
Dodam jeszcze do uwag Marka: przełącz aparat na pomiar punktowy i zdejmij pomiar z identycznego motywu. Wtedy możesz porównać oba obiektywy.
Dodam jeszcze do uwag Marka: przełącz aparat na pomiar punktowy i zdejmij pomiar z identycznego motywu. Wtedy możesz porównać oba obiektywy.
Albo w ogóle trachnąć fotki na manualu. Wtedy będzie pewność stuprocentowa identyczności parametrów.
wolnyslimak
17-12-2011, 14:03
... Moim zdaniem nie ma co testować na upartego szkieł tylko robić zdjęcia...
I to jest najważniejsza kwestia. Z tego też względu nie widzę najmniejszego sensu szukać dziury w całym. Tak dobre obiektywy powinny służyc do robienia zdjęć a nie testów. Wspomniana przez MarkB różnica w mikrokontraście jest na tyle mała i nieistotna, że wogóle nie powinna byc przytaczana. To jest superliga i robienie testów, w dodatku tak ułomnych jest BEZ SENSU. Ja tez jestem amatorem i wiem co to znaczy wiedza na tym forum. Świetne narzędzie do nauki i uczy pokory ale ja nie robie testów tylko zdjęcia...duuuużo zdjęć. Analizuje, oglądam innych ale testy to pozostawiam zawodowcom. Jeśli w zdjęciu coś jest nie tak to wiedz, że przy takim sprzęcie w 99,9% to Nasza wina. Nie ma już zwalania, że sprzęt niedomaga. To My nie potrafimy wykorzystac tego co mamy. Powodzenia i udanych kadrów.
Moim zdaniem nie ma co testować na upartego szkieł tylko robić zdjęcia.
Jak ja nie lubię takich komentarzy...
Przecież robienie wszelkiego rodzaju testów czemuś służy. Nie robi się ich dla zabicia czasu. Każdy opublikowany test pozwala nam - potencjalnym użytkownikom - dokonać wyboru, wyrobić sobie opinię. I nie chodzi mi o testy techniczne (które też są ważne), tylko o testy praktyczne, czyli pod kątem codziennego użytkowania.
Jeżeli chcę kupić np. N70-200 to czytam opinie i porównuję obie wersje. Cieszy mnie to, że ludzie znajdują czas na zrobienie testów, a najlepiej właśnie testów porównawczych. Na obrazkach testowych widzę, które szkło jak się zachowuje, jak winietuje, czy powstają bliki celując pod światło, różnicę ostrości, kontrastu itd...
A "dobre rady" typu: "idź robić zdjęcia" uważam za śmieszne. Wiadomo, że pójdzie robić zdjęcia i to w momencie kiedy będzie miała na to ochotę. Nie ma przymusu robienia non-stop zdjęć. Równie dobrze mógłbym do Ciebie napisać: "nie siedź na forum - idź robić zdjęcia".
Podsumowując: Jak macie ochotę to róbcie testy, a wszyscy na tym skorzystamy.
Jeśli w zdjęciu coś jest nie tak to wiedz, że przy takim sprzęcie w 99,9% to Nasza wina. Nie ma już zwalania, że sprzęt niedomaga. To My nie potrafimy wykorzystac tego co mamy.
Nie do końca jest tak, jak mówisz.
Chciałbym zobaczyć zdjęcie w Twoim wykonaniu Nikkorem 14mm pod słońce zrobione tak, żeby nie było blików, czy flar ;) Ciekawe, czy masz na to wpływ ;)
Najczęsciej jest tak jak piszesz jednak nie jest to regułą.Pół roku się głowilem nad nikkorem 24-70 u którego za nic w swiecie nie mogłem dopatrzeć się świetności opisywanej przez wszystkich.Był to jeden z najsłabszych obiektywów jakie miałem.Po zakupie 35/1.8 i 85/1.8 uśmiech wrócił.Dla mnie 24-70 był baardzo przeciętny mimo że to najwyższa półka.Mialem okazję podpiąć 70-200 vrII i szczęka opadła.Ostrość,kontrast mega super.Przeszkadzalo mi trochę skracanie ogniskowej ale to najlepszy obiektyw jaki mialem podpięty.
Chyba nikt o to nie zapytał więc zapytam ja ;)
Może masz założony jakiś filtr na jednym ze szkieł, może masz na obu?
Nie żebym sugerował, że coś widzę na zdjęciach złego, ale tak pytam profilaktycznie.
wolnyslimak
17-12-2011, 16:14
...Nie do końca jest tak, jak mówisz.
Chciałbym zobaczyć zdjęcie w Twoim wykonaniu Nikkorem 14mm pod słońce zrobione tak, żeby nie było blików, czy flar ;) Ciekawe, czy masz na to wpływ ;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img521.imageshack.us/img521/2562/14mmisoce.jpg)
...jeszcze jakieś pytania?:)
Powtarzam. Zdjęcia robić a nie testy, które są o kant dupy...
...jeszcze jakieś pytania?:)
Po pierwsze to nie jest zdjęcie z Nikkora 14/2.8.
Po drugie to jest z cropa, czyli mniejszy wycinek kadru.
Po trzecie, nie chodziło o zdjęcie słońca ;) Źle się wyraziłem. Chodziło mi o zdjęcie, gdzie słońce napieprza na ukos (wtedy najwięcej flar powstaje). Wiadomo, im bardziej w słońce tym mniejsza flara ;)
Dobra, nie róbmy OT, bo trochę zbaczamy z głównego tematu.
Jak ja nie lubię takich komentarzy...
Przecież robienie wszelkiego rodzaju testów czemuś służy. Nie robi się ich dla zabicia czasu. Każdy opublikowany test pozwala nam - potencjalnym użytkownikom - dokonać wyboru, wyrobić sobie opinię. I nie chodzi mi o testy techniczne (które też są ważne), tylko o testy praktyczne, czyli pod kątem codziennego użytkowania.
Jeżeli chcę kupić np. N70-200 to czytam opinie i porównuję obie wersje. Cieszy mnie to, że ludzie znajdują czas na zrobienie testów, a najlepiej właśnie testów porównawczych. Na obrazkach testowych widzę, które szkło jak się zachowuje, jak winietuje, czy powstają bliki celując pod światło, różnicę ostrości, kontrastu itd...
A "dobre rady" typu: "idź robić zdjęcia" uważam za śmieszne. Wiadomo, że pójdzie robić zdjęcia i to w momencie kiedy będzie miała na to ochotę. Nie ma przymusu robienia non-stop zdjęć. Równie dobrze mógłbym do Ciebie napisać: "nie siedź na forum - idź robić zdjęcia".
Podsumowując: Jak macie ochotę to róbcie testy, a wszyscy na tym skorzystamy.)
Też czytam testy, porównuję sobie to i owo, ale to co pokazała autorka wątku nie można nazwać testem - to dość nieudane dwa kadry i do tego robione w automacie. Chyba się zgodzisz?
Istnieje duże prawdopodobieństwo, że nieudane zdjęcia wynikają z braku doświadczenia, a nie z defektu szkła.
Właśnie dlatego napisałem, żeby odpuścić takie "testy" a robić zdjęcia i ciszyć się świetnym sprzętem.
My tu sobie dyskutujemy a tymczasem aga13 milczy - szkoda, bo jestem ciekaw następnych kadrów - co pokażą, jak zachowuje się 70-200. Z D300S to świetny duet.
Też czytam testy, porównuję sobie to i owo, ale to co pokazała autorka wątku nie można nazwać testem - to dość nieudane dwa kadry i do tego robione w automacie. Chyba się zgodzisz?
nie, nie... Ja nie mówię w kontekście powyższych kadrów (bo to trudno nazwać testem). Mówię tylko, że namawianie do zaprzestania robienia testów jest złe. Powinno się własnie zachęcać do robienia testów, ale przemyślanych i miarodajnych.
robienie testów, w dodatku tak ułomnych jest BEZ SENSU. Ja tez jestem amatorem i wiem co to znaczy wiedza na tym forum. Świetne narzędzie do nauki i uczy pokory ale ja nie robie testów tylko zdjęcia...duuuużo zdjęć. Analizuje, oglądam innych ale testy to pozostawiam zawodowcom. Jeśli w zdjęciu coś jest nie tak to wiedz, że przy takim sprzęcie w 99,9% to Nasza wina. Nie ma już zwalania, że sprzęt niedomaga. To My nie potrafimy wykorzystac tego co mamy. Powodzenia i udanych kadrów.
W pełni się z Tobą zgadzam ale zdarzało mi się tym obiektywem robić fotki / zmieniać obiektywy w różnych warunkach deszcz , mróz , tłum ludzi itp. a zawsze coś można uszkodzić
Zaniepokoiło mnie to ,że to co widzę wygląda inaczej niż to co jest na fotce- pewnie jest to moja wina a nie sprzętu ...oby :))
w Święta będę miała czas na fotografowanie , zastosuję się do Waszych rad i zobaczę jak to będzie wyglądać w praktyce.
P.S
Chyba nikt o to nie zapytał więc zapytam ja ;)
Może masz założony jakiś filtr na jednym ze szkieł, może masz na obu?
pozdejmowane
Istnieje duże prawdopodobieństwo, że nieudane zdjęcia wynikają z braku doświadczenia, a nie z defektu szkła.
Właśnie dlatego napisałem, żeby odpuścić takie "testy" a robić zdjęcia i ciszyć się świetnym sprzętem.
My tu sobie dyskutujemy a tymczasem aga13 milczy - szkoda, bo jestem ciekaw następnych kadrów - co pokażą, jak zachowuje się 70-200. Z D300S to świetny duet.
marek2004 - nie masz do końca racji - dobry test to też dobre zdjęcie - nie chcę bezmyślnie pstrykać fotek i cieszyć się bo mam dobry obiektyw -on za mnie wszystkiego nie zrobi a każda Wasza uwaga wpłynie tylko dodatnio na moją wiedzę :)
...Zaniepokoiło mnie to ,że to co widzę wygląda inaczej niż to co jest na fotce- pewnie jest to moja wina a nie sprzętu ...oby :))
Nie możesz porównać tego co widzisz, z tym, co masz na matrycy - szczególnie w trudniejszych warunkach. Matryca jest dużo mniej doskonała niż ludzkie oko, ale rozumiem Twoje obawy i chęć dążenia do dobrych kadrów.
marek2004 - nie masz do końca racji - dobry test to też dobre zdjęcie - nie chcę bezmyślnie pstrykać fotek i cieszyć się bo mam dobry obiektyw -on za mnie wszystkiego nie zrobi a każda Wasza uwaga wpłynie tylko dodatnio na moją wiedzę :)
W pełni się z tym zgadzam ;)