PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografia podwodna

Flores
13-12-2011, 15:31
Ostatnio jestem zapatrzony na fotografie podwodne Zeny Holloway (zenaholloway.com) i się zastanawiam jak ona to wszystko robi. Wiem, że obudowa to podstawa ale czy ktoś mi może powiedzieć jak ona te wszystkie lampy odpala? Czy są jakieś wyzwalacze specjalnie zaprojektowane pod wodę czy jest jakieś inne ustrojstwo?

Motorniczy
13-12-2011, 16:10
Duzo pieniedzy i sie same odpala :)

Roarflex
13-12-2011, 20:16
A może używa dużego akwarium z lampami na zewnątrz. Przynajmniej cześć zdjęć ze strony dało by się tak zrobić.

Flores
13-12-2011, 21:04
A może używa dużego akwarium z lampami na zewnątrz. Przynajmniej cześć zdjęć ze strony dało by się tak zrobić.

Bardzo dużego ;)

http://www.youtube.com/watch?v=JjRfd--uLFE

Bartek - NinoVeron
13-12-2011, 21:33
tu masz link do jednego z odcinków programu Supermodels - nadawanego w zeszłym roku
w tym odcinku wszystkie dziewczyny pozowały pod wodą
może to Ci coś pomoże

http://sophisti.tv/super-models-by-loreal-paris-odcinek-10.html

aaa... jeszcze Michał Dulemba, który prowadził wiele kursów strobingowych (w tym z forum Nikona)
prowadził kiedyś kurs strobingu na basenie
http://www.michaldulemba.pl/page/4/ (wpisy na dole strony) ... błyskał tylko lampami z nad wody

RobertMiernik
13-12-2011, 22:11
Nie potrzebujesz radia, przecież woda przewodzi prąd - można wyzwalać lampy jak po kablu...

A tak poza tym, na małych głębokościach jeśli zadbasz o szczelne opakowanie lampy to powinien zadziałać i CLS i Chiński radiowy wyzwalacz...

Flores
13-12-2011, 22:49
Nie potrzebujesz radia, przecież woda przewodzi prąd - można wyzwalać lampy jak po kablu...

A tak poza tym, na małych głębokościach jeśli zadbasz o szczelne opakowanie lampy to powinien zadziałać i CLS i Chiński radiowy wyzwalacz...

OK, jak mi powiesz, jak podłączyć pod Subala, Pocketa czy nawet chiński wyzwalacz to stawiam piwo, ba nawet dwa :)

Edit: Najbardziej to ciekawi mnie to, czy przez lampy przy obudowie uda mi się wyzwolić te na górze i czy będzie synchro przy tym.

RobertMiernik
13-12-2011, 23:21
Rozumiem, że masz zamiar dla paru pstryków (z pytania wnioskuję, że nie wykonujesz takich zdjęć zawodowo) kupić obudowę na aparat za 10k + obudowę na lampę za 3,5k ?

Pewnie można i tak, ale równie dobrze do zdjęć w basenie nadaje się 'foliowy' pokrowiec wodoszczelny za 500 zł

Czyli jak? Będzie piwo?

Flores
13-12-2011, 23:32
Tutaj nie chodzi o to czy to dla paru pstryków, czy wykonuję zawodowo bo jeżeli o to by chodziło to wątek bym założył w innym dziale. Chodzi mi tylko o synchro lamp podwodnych z lampami studyjnymi które wiszą nad basenem albo i o innym sposobie, którego jeszcze nie znam.

Robercie a tak na zdrowy rozsądek, kto by kupował taki sprzęt dla paru pstryków? Co jak co ale nie ufam foliakom i nie zaryzykowałbym wsadzić w folię za 500zł sprzęt za 25tyś.

RobertMiernik
13-12-2011, 23:45
Innego sposobu niż radio lub CLS/Fotocela nie ma, tak więc jeśli się nie da zapakować radia do obudowy podwodnej - zostaje wyzwalanie fotocelą błysk na +/- 5m pewnie nie powinien mieć problemu z wyzwoleniem lampy nad basenem (pod warunkiem niezbyt głębokiego basenu).

W każdym razie na filmie używa dwóch lamp, pewnie tym łatwiej ewentualnie 'wyjść' błyskiem ponad wodę i wyzwolić inne lampy (przy założeniu odpowiedniego zaciemnienia basenu).

Co do ryzyka pakowania, cóż obawiam się, że ciężko wypożyczyć coś takiego - a pisałem pod kątem ewentualnego praktycznego wykorzystania przez zwykłych śmiertelników.
W tym roku pół urlopu przesiedziałem z gołym aparatem w basenie i ...miałem szczęście ;>

Flores
14-12-2011, 00:08
Wydaje mi się, że fotocela tutaj gra główną rolę. Pogrzebie jeszcze i może czegoś się dowiem.

Co do wypożyczenia to nie wiem czy jest to niewykonalne. Szukajcie a znajdziecie.

Gratuluję wyczynu z gołym aparatem. Chyba musisz mieć gruby portfel.

RobertMiernik
14-12-2011, 00:17
Etam, po prostu refleks, stalowe nerwy i przedmiotowe podejście do sprzętu ;P

Matey3000
14-12-2011, 00:34
co do sprzetu to mozna np. tak:underwater lighting (http://www.backscatter.com/underwater/photo/lighting/strobes.lasso)

RobertMiernik
14-12-2011, 00:40
Czyli fotocela ;)

Flores
14-12-2011, 00:58
Nic innego tylko to. Dzięki wielkie

wojteh
14-12-2011, 09:18
a tu masz przykład odwrotnego podejścia - w cenie 35 zł

http://www.wojteh.com/wp-content/gallery/podwodne-egipt/r002-005_800.jpg

marszull
14-12-2011, 16:22
subal ma wyprowadzone z kostki wyjscie do lamp
a ikelite sprzedaje kable do podlacznia lamp

marcin_G
18-12-2011, 00:23
A ja z bardzo dobrymi rezultatami fotografowałem i filmowałem pod wodą w "worku" aquapack. Smigało z D7000, Coopixem P7000, Coolpixem P5100

wer
18-12-2011, 00:30
Pod wodą wyzwalacze radiowe 2,4GHz będą działać słabo. Woda tłumi najmocniej tę częstotliwość. Więc wyzwalacze o niższych częstotliwościach lepiej.

simil
18-12-2011, 11:22
A ja z bardzo dobrymi rezultatami fotografowałem i filmowałem pod wodą w "worku" aquapack. Smigało z D7000, Coopixem P7000, Coolpixem P5100

gratuluje odwagi :)

jackrabbit
18-12-2011, 11:48
najtaniej to chyba wychodzi sprzet ubezpieczyc i wsadzic w taki tani worek :)

RobertMiernik
18-12-2011, 11:56
To nawet nie chodzi o to, że to jest najtańsze rozwiązanie - jest po prostu jedyne.
Jeśli chcesz robić zdjęcia pod wodą masz trzy możliwości:
1. Kupić kompakt, który jest wodoszczelny - coraz więcej takich jest i nawet nie najgorszy obrazek mają niektóre
Dla lustrzanek są już tylko dwie opcje
2. Profesjonalna obudowa kosztem przekraczająca koszt sprzętu w niej zamkniętego - dla casual'a całkowicie poza zasięgiem
3. Worek - tanie, jeśli kupi się dobrą markę to w miarę pewne, no i przede wszystkim jedyne dostępne dla ludzi nie zajmujących się zawodowo tym rodzajem fotografii

Ebeb
18-12-2011, 12:26
Ja ze swoim lustrem schodziłem w wakacje pod wodę. Zaopatrzony byłem w coś a'la aquapack z tą różnicą, że z przodu nie było szybki a przezroczysta folia. Strata jakości na brzegach była znaczna, ale występowała na raczej niewielkim obszarze. 18-55 nie dawał rady, silnik nie miał mocy, żeby poruszać mordką obiektywu w futerale naciskającym na szkło. Podejście drugie zrobiłem z 18-105, obiektyw idealnie pasował do rozmiarów więc "przód" futerału rozłożył się równo i wszystko działało miodnie. Oczywiście "podwodne opakowanie" było wcześniej sprawdzone na tysiąc sposobów pod kątem szczelności. A kosztowało mnie mniej niż 30 złotówek. I nawet na tym zarobiłem :) Jak wygrzebię gdzieś, to wrzucę zdjęcie.

jackrabbit
18-12-2011, 12:36
mnie kusi zeby zapakowac d300s i sigme 10-20 w worek i wsadzic pod wode, ale obawy sa :)

Ebeb
18-12-2011, 12:51
Do mojego ta Sigma się nie mieści, pewnie są też jakieś większe rozmiary. Próbuj, do odważnych świat należy :)

marcin_G
18-12-2011, 13:19
To nawet nie chodzi o to, że to jest najtańsze rozwiązanie - jest po prostu jedyne.
Jeśli chcesz robić zdjęcia pod wodą masz trzy możliwości:
1. Kupić kompakt, który jest wodoszczelny - coraz więcej takich jest i nawet nie najgorszy obrazek mają niektóre
Dla lustrzanek są już tylko dwie opcje
2. Profesjonalna obudowa kosztem przekraczająca koszt sprzętu w niej zamkniętego - dla casual'a całkowicie poza zasięgiem
3. Worek - tanie, jeśli kupi się dobrą markę to w miarę pewne, no i przede wszystkim jedyne dostępne dla ludzi nie zajmujących się zawodowo tym rodzajem fotografii

Nie zapominajmy o opcji 4: N I K O N O S
- poza analogowością zdjęć, same zalety: wodoszczelność do 50 m, optyka skorygowana pod wodę, koszt to ułamek ceny sztywnej obudowy, dużo osprzętu (do makro / błysk lampami SB-100~105)

Co do worka aquapack:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10965&z-cyklu-bezpieczne-fotografowanie-w-niebezpiecznych-warunkach-marcin-gorko-o-fotografowaniu-nad-wodai-pod-woda

RobertMiernik
18-12-2011, 13:48
Niby tak, ale to koszt koło 700 stówek, więc przypuszczam, że coś koło prostego kompakcika, więc opcja jak pkt 1 (chociaż oczywiście jakość zdjęć będzie pewnie dużo lepsza).

Ebeb
18-12-2011, 17:02
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/12/podwodnie-1.jpg
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/-Vev-pSAVaLw/Tu4AaJ4KR6I/AAAAAAAAByc/iPXTcrx3cnI/s800/podwodnie.jpg)

RobertMiernik
18-12-2011, 17:31
Ale on strony www przegląda a nie zdjęcia robi... ;PP

To dopiero trzeba być od forum uzależnionym...

Ebeb
18-12-2011, 18:23
Zdjęcie robione specjalnie na konkurs, chodziło o pokazanie ciekawych miejsc, w których się korzystało z mobilnej wersji serwisu.

marcin_G
18-12-2011, 22:41
muszę spróbować wygrać jakąś aukcję na ebayu spod wody :D

Flores
18-12-2011, 23:01
Tak czy inaczej jakość zdjęć z aquapacka mnie nie zadowala w najmniejszym stopniu. Jeszcze jak sobie pomyślę, że to coś miałoby być używane raz na dwa tygodnie przy sesjach po trzy-cztery godziny to włos mi się jeży na głowie. Przy porównaniu jakość/cena to system ikelite wychodzi najlepiej.

RobertMiernik
19-12-2011, 00:58
Jakość / Cena wychodzi najlepiej kompakt albo poza kwalifikacją bo jakość wypasiona, cena dostępna, tylko te filmy - Nikonos

Poprosturysiek
18-06-2012, 18:00
Korzystałem przez pewien czas z worka, z bardzo przyzwoitymi rezultatami, co prawda bez lampy i tylko z kitowym 18-105, ale już taki zestaw pokazywał pazur w krajobrazie podwodnym. Tak więc polecam, zwłaszcza że sezon wakacyjny coraz bliżej, ale trzeba się liczyć z jednak dużym (znacznie bardziej realnym niż przypuszczałem) ryzykiem - patrz stopka :-(