Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Domyślnie Fotografia podwodna

Ostatnio jestem zapatrzony na fotografie podwodne Zeny Holloway (zenaholloway.com) i się zastanawiam jak ona to wszystko robi. Wiem, że obudowa to podstawa ale czy ktoś mi może powiedzieć jak ona te wszystkie lampy odpala? Czy są jakieś wyzwalacze specjalnie zaprojektowane pod wodę czy jest jakieś inne ustrojstwo?

Motorniczy
    Gość

Domyślnie

Duzo pieniedzy i sie same odpala

Domyślnie

A może używa dużego akwarium z lampami na zewnątrz. Przynajmniej cześć zdjęć ze strony dało by się tak zrobić.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Roarflex Zobacz posta
    A może używa dużego akwarium z lampami na zewnątrz. Przynajmniej cześć zdjęć ze strony dało by się tak zrobić.
    Bardzo dużego

http://www.youtube.com/watch?v=JjRfd--uLFE

Domyślnie

tu masz link do jednego z odcinków programu Supermodels - nadawanego w zeszłym roku
    w tym odcinku wszystkie dziewczyny pozowały pod wodą
    może to Ci coś pomoże

http://sophisti.tv/super-models-by-l...dcinek-10.html

aaa... jeszcze Michał Dulemba, który prowadził wiele kursów strobingowych (w tym z forum Nikona)
    prowadził kiedyś kurs strobingu na basenie
    http://www.michaldulemba.pl/page/4/ (wpisy na dole strony) ... błyskał tylko lampami z nad wody
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 13-12-2011 o 21:38
    NinoVeron |==========[> | IG | Flickr | BLOG | MM | FB
    "na co sprzętu qpa gdy fotograf d..."

Domyślnie

Nie potrzebujesz radia, przecież woda przewodzi prąd - można wyzwalać lampy jak po kablu...

A tak poza tym, na małych głębokościach jeśli zadbasz o szczelne opakowanie lampy to powinien zadziałać i CLS i Chiński radiowy wyzwalacz...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Nie potrzebujesz radia, przecież woda przewodzi prąd - można wyzwalać lampy jak po kablu...

A tak poza tym, na małych głębokościach jeśli zadbasz o szczelne opakowanie lampy to powinien zadziałać i CLS i Chiński radiowy wyzwalacz...
    OK, jak mi powiesz, jak podłączyć pod Subala, Pocketa czy nawet chiński wyzwalacz to stawiam piwo, ba nawet dwa

Edit: Najbardziej to ciekawi mnie to, czy przez lampy przy obudowie uda mi się wyzwolić te na górze i czy będzie synchro przy tym.
    Ostatnio edytowane przez Flores ; 13-12-2011 o 22:52

Domyślnie

Rozumiem, że masz zamiar dla paru pstryków (z pytania wnioskuję, że nie wykonujesz takich zdjęć zawodowo) kupić obudowę na aparat za 10k + obudowę na lampę za 3,5k ?

Pewnie można i tak, ale równie dobrze do zdjęć w basenie nadaje się 'foliowy' pokrowiec wodoszczelny za 500 zł

Czyli jak? Będzie piwo?

Domyślnie

Tutaj nie chodzi o to czy to dla paru pstryków, czy wykonuję zawodowo bo jeżeli o to by chodziło to wątek bym założył w innym dziale. Chodzi mi tylko o synchro lamp podwodnych z lampami studyjnymi które wiszą nad basenem albo i o innym sposobie, którego jeszcze nie znam.

Robercie a tak na zdrowy rozsądek, kto by kupował taki sprzęt dla paru pstryków? Co jak co ale nie ufam foliakom i nie zaryzykowałbym wsadzić w folię za 500zł sprzęt za 25tyś.

Domyślnie

Innego sposobu niż radio lub CLS/Fotocela nie ma, tak więc jeśli się nie da zapakować radia do obudowy podwodnej - zostaje wyzwalanie fotocelą błysk na +/- 5m pewnie nie powinien mieć problemu z wyzwoleniem lampy nad basenem (pod warunkiem niezbyt głębokiego basenu).

W każdym razie na filmie używa dwóch lamp, pewnie tym łatwiej ewentualnie 'wyjść' błyskiem ponad wodę i wyzwolić inne lampy (przy założeniu odpowiedniego zaciemnienia basenu).

Co do ryzyka pakowania, cóż obawiam się, że ciężko wypożyczyć coś takiego - a pisałem pod kątem ewentualnego praktycznego wykorzystania przez zwykłych śmiertelników.
    W tym roku pół urlopu przesiedziałem z gołym aparatem w basenie i ...miałem szczęście ;>

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów