Zobacz pełną wersję : Brud?
Na fotkach mam takie cosik...
http://duo.vgr.pl/to.jpg
i przy większym F wyglada to tak
http://duo.vgr.pl/to2.JPG
Brudny filtr dolnoprzepustowy, lub potocznie syf na matrycy. Poszukaj na forum o czyszczeniu tego typu cudów - sprawa nieunikniona w DSLR.
Brudny filtr dolnoprzepustowy, lub potocznie syf na matrycy. Poszukaj na forum o czyszczeniu tego typu cudów - sprawa nieunikniona w DSLR.
Podmuchałem gruszką, ale to nadal jest, chyba musze oddać do czyszczenia?
Zrobiłem :)) dziekuje za cierpliwość.
Babol dość sporych rozmiarów więc powinien w końcu odfrunąć przy użyciu gruszki - pomęcz go trochę dłużej - tylko pamiętaj - ryjek aparatu w dół - gruch powinna być przepłukana przed użyciem i wysuszona żeby ci talkiem nie sypnęła na filtr.
Babol dość sporych rozmiarów więc powinien w końcu odfrunąć przy użyciu gruszki - pomęcz go trochę dłużej - tylko pamiętaj - ryjek aparatu w dół - gruch powinna być przepłukana przed użyciem i wysuszona żeby ci talkiem nie sypnęła na filtr.
Ja laik jestem, i dopiero jak menu właczyłem całe, i zablokowałem cos tam, to sie pojawiła ta matryca :D i pyłek był... juz go wywaliłem :)) dziękuje...
michaszek
07-03-2007, 09:33
Ja mam to samo, z racji tego, że przesiadłem się ze zwykłej cyfry na lustro nie mam sprzętu do czyszczenia. No i mam mały kłopot, bo kiedy odsłonie filtr to nic na nim nie ma... nie wiem, czy plamki tego typu są niewidoczne? A tak w ogóle, macie jakąś specjalną szkołę zmieniania szkieł, bo praktycznie po kilku zmianach paprochy wracają. Robie fotki głównie w terenie i trudno ustrzec się przed pyłkami np. w lesie...
Sebastiann
07-03-2007, 10:20
sposób to w sumie zachowanie ludzkiej "ostrożności" przy zmianie szkła, czyli raczej w body skierowane w dół itp... wiadomo że nigdy nie uchroni się w pełni przed jakimś pyłkiem syfkiem itp, ale spokojnie gruszka powinna załatwić sprawę, choć w moim przypadku raczej staram się ograniczać zmianę szkieł kiedy jestem w plenerze:)
michaszek
07-03-2007, 10:28
Tylko u mnie niczego nie widać na filtrze, nawet najmniejszego brudu. Obawiam się, że to będzie trzeba jakimś płynem czyścić...
Podmuchaj dobrze duza grucha, ja tez mialem jakies syfki ktorych nie bylo widac, duza grucha i dobry nacisk rozwiazaly sprawe ;).
pozdrawiam
michaszek
07-03-2007, 11:40
Dzięki, dziś po południu spróbuje! Grunt, że nie ma tłustych plam :D
Dzięki, dziś po południu spróbuje! Grunt, że nie ma tłustych plam :D
z płynami to juz ostateczność. miałem podobnie, tzn. grucha nie dawała rady... pomógł pędzelek.
jeżeli bedziesz miał podobnie to poszukaj wątków o pędzelkach z włosia nylonowego (TORAY).
sposób to w sumie zachowanie ludzkiej "ostrożności" przy zmianie szkła
...i częste czyszczenie okolic obudowy wizjera - zwróćcie uwagę, jak dużo się tam zbiera pyłków, niby nie wiadomo, skąd...
Kacper_84
07-03-2007, 15:55
...i częste czyszczenie okolic obudowy wizjera - zwróćcie uwagę, jak dużo się tam zbiera pyłków, niby nie wiadomo, skąd...
ze skóry i włosów ;) przypadkiem zdjąłem muszlę.. odkryłem nowe, ukryte życie. aparatu. moze nie byl to efekt spod klawiszy w klawiaturze ale dosc przerazajacy :d w komorze flasha tez sie duzo syfu zbiera:/ a babole z wnetrza usuwam spraydusterem, zadnych przedzelkow, im bardziej ingeruje tym szybciej o "o k..., bylo wogule nie ruszac!"
Tak, masz rację. Ale zwróć uwagę, jaki "przeciąg" powstaje przy wizjerze przy energicznej zmianie ogniskowej...
drakenus77
07-03-2007, 23:20
Podmuchaj dobrze duza grucha, ja tez mialem jakies syfki ktorych nie bylo widac, duza grucha i dobry nacisk rozwiazaly sprawe ;).
pozdrawiam
w najgorszym przypadku izoprpopanol :)
Pamiętaj że brud jest w połozeniu "lustrzanym" czyli jak na focie z lewej to jest z prawej strony, jak go widac to z pewnościa jest, niestety:(
michaszek
08-03-2007, 08:17
Wiecie co, zanim wczoraj poszedłem do sklepu po gruchę (bo takowej nie miałem) ustawiłem sobie aparat obiektywem w kierunku mojej ślicznej podłogi i zacząłem pstrykać, seriami po kilka zdjęć, z krótkimi i długimi czasami i wiecie co, pyłki zniknęły... Chyba je podmuchy lustra wywiały w jakieś ciemne zakamarki puchy :D
Fajna sprawa, ale gruchę, izopropanol i ściereczki hamy muszę zdobyć :) Pozdrawiam!
Kacper_84
08-03-2007, 12:05
Pamiętaj że brud jest w połozeniu "lustrzanym" czyli jak na focie z lewej to jest z prawej strony, jak go widac to z pewnościa jest, niestety:(
nie tylko lustrzanym bo nie tylko strony sie zmeiniaja ale gora i dol tez.. przez sordek obrazu:) w lustrze na glowie nie stoisz:P
Kacper_84
08-03-2007, 12:11
Tak, masz rację. Ale zwróć uwagę, jaki "przeciąg" powstaje przy wizjerze przy energicznej zmianie ogniskowej...
hehe nie zwrocilem na to uwagi:) jakos inaczej oko trzymam przy muszli, nie opieram brwi tylko policzek o body (prawym okiem patrze).. ale sprawdze w domu z ciekawosci ;] KIT ma takie szczeliny na tubusie ze juz tam cisnienie sie wyrownuje w duzym stopniu:) ja tam ciagle zachuchany mam ekran pod szybką zabezpieczającą ;)
nie przejmuj sie tym tak bardzo, clone stamp zalatwi takie cos bez problemu. Z drugiej strony mozna się troche zdenerwowac.. tak jak radza koledzy, podmuchaj troche.
michaszek
08-03-2007, 14:31
nie przejmuj sie tym tak bardzo, clone stamp zalatwi takie cos bez problemu. Z drugiej strony mozna się troche zdenerwowac.. tak jak radza koledzy, podmuchaj troche.
No to jak, mam się przejmować czy nie? Zresztą dmuchać na razie nie będę, skoro nic nie ma to nie będę pyłu wzniecał w puszce. Z drugiej strony, jak czytałem o tym, jak ludzie tekturkami i izopropanolem filtry czyszczę a do tego widziałem znajomego jak grzebał w puszcze paluchem i chusteczką to wcale się nie martwię :D
Kacper_84
08-03-2007, 14:44
eeee nie przejmuj sie. Kazdego zdjecia nie bedzies w PS czyscil, z czasem wogule zapomnisz albo samo spadnie albo w koncu sie wnerwisz odslonisz matryce i dmuchniesz czyms i bedzie git.
no jak nie chcesz edytowac i uwazasz ze fotek nie przepuszcza sie przez program (tak tez mozna, nie mowie ze to zle) to wtedy czysc, u mnie wszystko leci przez soft do obrobki. wiec przy okazji raz kliknac w taka plamę to dla mnie zadna robota, ale kazdy lubi cos innego. to tylko taka moja propozycja
pozdrawiam
ot i po klopocie razem ze strzałka
http://img237.imageshack.us/img237/5540/to2dy3.jpg
michaszek
09-03-2007, 08:24
Generalnie u mnie każde zdjęcie, które nie ląduje w archuwim przechodzi przez soft, no nie ma siły, jesli robie grafike do druku zawsze trzeba coś poprawić, odszumić, wyostrzyć, więc zdjęcie kropki softem to nie kłopot. Pytanie czy trzymanie paprochów na filtrze na dłuższą mete mu nie zaszkodzi.
odświeżę temat :) ile może kosztowac wymiana filtra na matrycy w nikonie d70?
pozdrawiam
Obi