Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Brud?

Domyślnie Brud?

Na fotkach mam takie cosik...

http://duo.vgr.pl/to.jpg

i przy większym F wyglada to tak

http://duo.vgr.pl/to2.JPG

Oszczędny w słowach Awatar micruz
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie

Brudny filtr dolnoprzepustowy, lub potocznie syf na matrycy. Poszukaj na forum o czyszczeniu tego typu cudów - sprawa nieunikniona w DSLR.
    D50 i trochę złomu | Tylko Chuck Norris ma idealnie czystą matrycę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micruz Zobacz posta
    Brudny filtr dolnoprzepustowy, lub potocznie syf na matrycy. Poszukaj na forum o czyszczeniu tego typu cudów - sprawa nieunikniona w DSLR.

Podmuchałem gruszką, ale to nadal jest, chyba musze oddać do czyszczenia?

Domyślnie

Zrobiłem ) dziekuje za cierpliwość.

Oszczędny w słowach Awatar micruz
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie

Babol dość sporych rozmiarów więc powinien w końcu odfrunąć przy użyciu gruszki - pomęcz go trochę dłużej - tylko pamiętaj - ryjek aparatu w dół - gruch powinna być przepłukana przed użyciem i wysuszona żeby ci talkiem nie sypnęła na filtr.
    D50 i trochę złomu | Tylko Chuck Norris ma idealnie czystą matrycę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micruz Zobacz posta
    Babol dość sporych rozmiarów więc powinien w końcu odfrunąć przy użyciu gruszki - pomęcz go trochę dłużej - tylko pamiętaj - ryjek aparatu w dół - gruch powinna być przepłukana przed użyciem i wysuszona żeby ci talkiem nie sypnęła na filtr.
    Ja laik jestem, i dopiero jak menu właczyłem całe, i zablokowałem cos tam, to sie pojawiła ta matryca i pyłek był... juz go wywaliłem ) dziękuje...

Domyślnie

Ja mam to samo, z racji tego, że przesiadłem się ze zwykłej cyfry na lustro nie mam sprzętu do czyszczenia. No i mam mały kłopot, bo kiedy odsłonie filtr to nic na nim nie ma... nie wiem, czy plamki tego typu są niewidoczne? A tak w ogóle, macie jakąś specjalną szkołę zmieniania szkieł, bo praktycznie po kilku zmianach paprochy wracają. Robie fotki głównie w terenie i trudno ustrzec się przed pyłkami np. w lesie...

Domyślnie

sposób to w sumie zachowanie ludzkiej "ostrożności" przy zmianie szkła, czyli raczej w body skierowane w dół itp... wiadomo że nigdy nie uchroni się w pełni przed jakimś pyłkiem syfkiem itp, ale spokojnie gruszka powinna załatwić sprawę, choć w moim przypadku raczej staram się ograniczać zmianę szkieł kiedy jestem w plenerze
    D7200

Domyślnie

Tylko u mnie niczego nie widać na filtrze, nawet najmniejszego brudu. Obawiam się, że to będzie trzeba jakimś płynem czyścić...

Domyślnie

Podmuchaj dobrze duza grucha, ja tez mialem jakies syfki ktorych nie bylo widac, duza grucha i dobry nacisk rozwiazaly sprawe .
    pozdrawiam
    Nikon D80; Nikkor 18-200 VR; Jupiter 135/3,5; mieszek; SB-800... i tyle...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów