PDA

Zobacz pełną wersję : N D3100 przepalenia

net
11-12-2011, 20:42
Dobry wieczór wszystkim,

od samego początku, gdy mam tę lustrzankę, pojawia się ten sam problem - przepalenia.
Nie wiem czym są spowodowane, próbowałem na wszystkie możliwe sposoby je ograniczyć, niestety, bez rezultatu.

http://imageshack.us/photo/my-images/26/79779266.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/857/97153108.jpg/

Przepalenia na górze, na dole, z lewej, z prawej. Gdziekolwiek trochę mocniej przygrzeje słońce pojawia się biała plama.
Mam tulipana na obiektywie, balans ustawiam na niebo i nic.

Proszę pomocy :roll:

wasilewk
11-12-2011, 20:48
Mnie brakuje jednego zapewnienia autora wątku:
"Umiem robić zdjęcia, poprzednią lustrzanką robiłem bezproblemowo ładne fotki a tutaj - nie mogę !"

Bez tego, to nie wiadomo na jakim temacie się skupić.

Pzdr.

darkmajin
11-12-2011, 21:02
ta biała plama przez innych zwana słońcem będzie raczej trudna do zlikwidowania...

-tulipan nie służy do likwidowania przepaleń
-balans bieli niczemu nie służy w przypadku przepaleń

ustaw centralny pomiar i wal w najjaśniejsze miejsce w kadrze przepałów nie będzie ...tylko reszta może być z deka ciemna :D

jak strzelasz w ostrym słońcu pod słońce przepał zawsze będzie bo żeby wyciągnąć resztę aparat dobiera ekspozycje, a nie da się naświetlać tylko wybranych miejsc

net
12-12-2011, 17:57
a czy filtr uv coś pomoże?

puciek
12-12-2011, 18:01
UV nie, połówkowy tak - może pomóc. Tak samo jak HDR z NEF'a. Niestety ta pucha nie ma funkcji bracketingu więc tego nie mogę polecić.

wasilewk
12-12-2011, 18:02
a czy filtr uv coś pomoże?

Nie.
Może pomóc filtr szary lub szara połówka.

MariuszJ
12-12-2011, 18:26
A najwięcej pomoże świadomość, że system matryca/soft w porównaniu z możliwościami systemu oko/mózg jest żadnym zawodnikiem. Chcesz utrwalić różnice jasności, który po prostu przekraczają możliwości aparatu (dla jasności - każdego aparatu w jednokrotnym ujęciu). Rady kolegów oczywiście jak najbardziej są ok (no może poza filtrem jednolicie szarym, który tu akurat zepsułby zdjęcie przy tych samych parametrach ekspozycji, tylko inaczej :))

tomek67
12-12-2011, 18:49
Jak miałem D3000 to na ogół dawałem -1/3EV przy fotkach w słońcu.
Plus zawsze robię w RAW dzięki temu można ciut podratować prześwietlenia.

zbigz
12-12-2011, 23:16
Rawy da się bardzo dobrze podratować z przepaleń.
Co do prześwietleń to filtr połówkowy lub po prostu krótsza migawka/wyższe F (jak nie idzie -1/3EV to -2/3EV. Czasami jest mocniejsze światło a czasami nie. Zazwyczaj mocniejsze tyczy się godziny 12-14 - w przypadku zimy około 12:00)

Filtr UV służy tylko i wyłącznie do ochrony obiektywów z lustrzanek cyfrowych. Kiedyś służył do odblasków na kliszy czy czegoś.

Jacenty Z.
16-12-2011, 00:03
Koledzy słusznie prawią - nic nie zastąpi znajomości podstaw.

Ze sposobów których być może nie próbowałeś: nie focić w samo południe, nie być bezkrytycznym wobec automatyki, zwracać większą uwagę na panujące warunki (zwłaszcza kierunek światła i rodzaj zachmurzenia), poznać swój aparat oraz jego ograniczenia. Brzmi może trochę zbyt górnolotnie, ale niestety na tym to IMHO polega...