Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie N D3100 przepalenia

Dobry wieczór wszystkim,

od samego początku, gdy mam tę lustrzankę, pojawia się ten sam problem - przepalenia.
    Nie wiem czym są spowodowane, próbowałem na wszystkie możliwe sposoby je ograniczyć, niestety, bez rezultatu.

http://imageshack.us/photo/my-images/26/79779266.jpg/
    http://imageshack.us/photo/my-images/857/97153108.jpg/

Przepalenia na górze, na dole, z lewej, z prawej. Gdziekolwiek trochę mocniej przygrzeje słońce pojawia się biała plama.
    Mam tulipana na obiektywie, balans ustawiam na niebo i nic.

Proszę pomocy

Domyślnie

Mnie brakuje jednego zapewnienia autora wątku:
    "Umiem robić zdjęcia, poprzednią lustrzanką robiłem bezproblemowo ładne fotki a tutaj - nie mogę !"

Bez tego, to nie wiadomo na jakim temacie się skupić.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

ta biała plama przez innych zwana słońcem będzie raczej trudna do zlikwidowania...

-tulipan nie służy do likwidowania przepaleń
    -balans bieli niczemu nie służy w przypadku przepaleń

ustaw centralny pomiar i wal w najjaśniejsze miejsce w kadrze przepałów nie będzie ...tylko reszta może być z deka ciemna

jak strzelasz w ostrym słońcu pod słońce przepał zawsze będzie bo żeby wyciągnąć resztę aparat dobiera ekspozycje, a nie da się naświetlać tylko wybranych miejsc

Domyślnie

Koledzy słusznie prawią - nic nie zastąpi znajomości podstaw.

Ze sposobów których być może nie próbowałeś: nie focić w samo południe, nie być bezkrytycznym wobec automatyki, zwracać większą uwagę na panujące warunki (zwłaszcza kierunek światła i rodzaj zachmurzenia), poznać swój aparat oraz jego ograniczenia. Brzmi może trochę zbyt górnolotnie, ale niestety na tym to IMHO polega...

Domyślnie

a czy filtr uv coś pomoże?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez net Zobacz posta
    a czy filtr uv coś pomoże?
    Nie.
    Może pomóc filtr szary lub szara połówka.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

UV nie, połówkowy tak - może pomóc. Tak samo jak HDR z NEF'a. Niestety ta pucha nie ma funkcji bracketingu więc tego nie mogę polecić.

Domyślnie

A najwięcej pomoże świadomość, że system matryca/soft w porównaniu z możliwościami systemu oko/mózg jest żadnym zawodnikiem. Chcesz utrwalić różnice jasności, który po prostu przekraczają możliwości aparatu (dla jasności - każdego aparatu w jednokrotnym ujęciu). Rady kolegów oczywiście jak najbardziej są ok (no może poza filtrem jednolicie szarym, który tu akurat zepsułby zdjęcie przy tych samych parametrach ekspozycji, tylko inaczej )

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Jak miałem D3000 to na ogół dawałem -1/3EV przy fotkach w słońcu.
    Plus zawsze robię w RAW dzięki temu można ciut podratować prześwietlenia.

Domyślnie

Rawy da się bardzo dobrze podratować z przepaleń.
    Co do prześwietleń to filtr połówkowy lub po prostu krótsza migawka/wyższe F (jak nie idzie -1/3EV to -2/3EV. Czasami jest mocniejsze światło a czasami nie. Zazwyczaj mocniejsze tyczy się godziny 12-14 - w przypadku zimy około 12:00)

Filtr UV służy tylko i wyłącznie do ochrony obiektywów z lustrzanek cyfrowych. Kiedyś służył do odblasków na kliszy czy czegoś.

Uprawnienia umieszczania postów