PDA

Zobacz pełną wersję : softbox - producent

br3
10-12-2011, 14:17
Mam szybkie pytanie,
zastanawiam się nad zakupem softboxa w plener. Znalazlem dwa, które mi pasują.
Jeden jest firmy F&V, drugi Freepower. Nie mam doświadczenia z żadną z podanych firm (jeśli chodzi o modyfikatory).
Może mi ktoś poradzić który teoretycznie będzie "lepszy" ? Lub która firma budzi większe zaufanie...

RobertMiernik
10-12-2011, 14:26
Nie mam porównania z tym drugim, ale Feepowerów mogę polecić, w tej cenie trudno znaleźć coś lepiej zrobionego.

br3
10-12-2011, 17:15
szkoda tylko, ze nie moge namierzyc sklepu, ktory ma obydwa softy i je porownac

micz87
11-12-2011, 00:22
To chyba jedna chińszczyzna bo to nie producenci ale firmy sygnujące towary swoim logiem. Ja używam Freepower i nie mam zastrzeżeń.

11-12-2011, 00:38
zalece teraz nygustwem(nikt nie musi odpowiadac)... freepower to klasa cenowa i jaksciowa typu qunatuum?

Bartek - NinoVeron
11-12-2011, 01:19
nie mam freepowersa ale mam softy i quantuuma i powerluxa i FV ... dla mnie to praktycznie to samo... no FV są dużo prostsze (nie da się założyć grida, mają uniwersalne mocowanie i zewnętrzna warstwa jest z jednego płatu materiału) :)
aczkolwiek mam teraz zamiar sprzedać troszkę moich softów i okt i wymienić je na freepowersy "szybki montaż"
ale nie dlatego, że dają lepsze światło a tylko dlatego, żeby je szybko składać i rozkładać :)

br3
11-12-2011, 11:51
nie mam freepowersa ale mam softy i quantuuma i powerluxa i FV ... dla mnie to praktycznie to samo... no FV są dużo prostsze (nie da się założyć grida, mają uniwersalne mocowanie i zewnętrzna warstwa jest z jednego płatu materiału) :)
aczkolwiek mam teraz zamiar sprzedać troszkę moich softów i okt i wymienić je na freepowersy "szybki montaż"
ale nie dlatego, że dają lepsze światło a tylko dlatego, żeby je szybko składać i rozkładać :)

mi wlasnie chodziło o F&V "szybki montaż" z gridem :)

11-12-2011, 13:38
ja wlasnie nie wiem co wybrac czy qunatuumy czy freepowersy... i wsumie budzet troche mam ograniczony

br3
11-12-2011, 14:02
ja wlasnie nie wiem co wybrac czy qunatuumy czy freepowersy... i wsumie budzet troche mam ograniczony

testowalem quantuma i szalu nie ma - szkoda ze nie ma porownania jakiegos w sieci... przynajmniej nie moge znalezc

ThomasGlasgow
11-12-2011, 14:29
Ja sobie zamówiłem softbox i octę (szybki montaż) freepowera ze stronki fripers.pl (http://fripers.pl/).
Wyglądają na solidne, mają podwójny dyfuzor, rozkłada się je jak parasolki i mają metalowy pierscień typu bowens z możliwością obracania softboxu o dowolny kąt i blokowania pozycji.

zoom2
11-12-2011, 15:12
Używam softy od wszystkich tu wymienionych producentów.
Quantuum najdroższy (ogólnie)
F&V najtańszy i ma pewne ograniczenia o których pisał Bartos
Fripers rozsądna oferta cenowa i modele "szybki montaż"
Wszystkie świecą praktycznie tak samo
Wszystkie co pewien czas wymagają poprawiania prujących się przeszyc.
Osobiście najbardziej cenię Fripersa za szybki montaż i głównie te softy mam ( po kilku wymianach z Quantuum)
Dla mnie wada F&V jest brak możliwości gridowania (przeróbka mozliwa, ale przy cenach softów wszelkie przeróbki krawieckie są bez sensu) oraz brak pierścienia bowensa.
Różnice widze tylko w ergonomi , w świeceniu nie widzę żadnych różnic.
Słuchaj Bartosa , on ma rację.
Mi też kiedyś dobrze podpowiedział

br3
11-12-2011, 15:32
koledzy bardzo słabo szukaja w necie ;p
to teraz reklama (jak nie moge to proszę o wywalenie posta):
http://www.afe.pl/1161.html

Bartek - NinoVeron
11-12-2011, 16:51
koledzy bardzo słabo szukaja w necie ;p
to teraz reklama (jak nie moge to proszę o wywalenie posta):
http://www.afe.pl/1161.html

importerami sprzętu F&V na Polskę są AFE.pl i ELTEC.pl
afe ma już w ofercie "szybki montaż" a w Eltecu jeszcze nie ma (szkoda bo w tej firmie najczęściej się zaopatruje i mam tam stałe zniżki)
opinię o F&V wyrażałem na podstawie tego co mam i co widzę

są dwie metody aby porównać "szybki montaż" F&V i Freepowera:
1) kupić sprzęt z obu producentów
2) poczekać do marca i pojechać na Targi Foto w Łodzi (http://www.mtl.lodz.pl/fair/web/index/id/211) i tam porównać i to i to :)

jednak moim zdaniem to przerost formy nad treścią ... różnice i tak będą znikome

br3
11-12-2011, 17:20
importerami sprzętu F&V na Polskę są AFE.pl i ELTEC.pl
afe ma już w ofercie "szybki montaż" a w Eltecu jeszcze nie ma (szkoda bo w tej firmie najczęściej się zaopatruje i mam tam stałe zniżki)
opinię o F&V wyrażałem na podstawie tego co mam i co widzę

są dwie metody aby porównać "szybki montaż" F&V i Freepowera:
1) kupić sprzęt z obu producentów
2) poczekać do marca i pojechać na Targi Foto w Łodzi (http://www.mtl.lodz.pl/fair/web/index/id/211) i tam porównać i to i to :)

jednak moim zdaniem to przerost formy nad treścią ... różnice i tak będą znikome

dzieki wielkie za info :) chyba sie skusze na fv - ma lepsza cene :)

christipoher
11-12-2011, 17:45
kup sobie np softa elfo- jest to całkiem dobre wykonanie w porównaniu do powyższych

br3
11-12-2011, 17:51
kup sobie np softa elfo- jest to całkiem dobre wykonanie w porównaniu do powyższych

elinchrom jest tez dobrze wykonany :)

zoom2
12-12-2011, 02:02
kup sobie broncolora , na 100 procent wielu ci bedzie zazdroscic. a i jeszcze stosowna przejsciowke

br3
12-12-2011, 10:32
kup sobie broncolora , na 100 procent wielu ci bedzie zazdroscic. a i jeszcze stosowna przejsciowke

jak tylko znajde ze złotym płótnem zewnętrznym :)

christipoher
12-12-2011, 11:31
kup sobie broncolora , na 100 procent wielu ci bedzie zazdroscic. a i jeszcze stosowna przejsciowke autorowi chodzi o cenę, wiec nie wiem po co ten komentarz i napinka, równie dobrze mógłbym mu powiedzieć profoto bo sam używam, ale ELFO w tym przedziale cenowym i z tym wykonaniem jest moim zdaniem bezkonkurencyjne w niższej półce a chińczyki bije na głowę

marszull
12-12-2011, 12:02
tak z ciekawosci to czym softy elfo bija na glowe szybkorozkladane od fripersa
albo softy fomei ?
aha zeby nie byo to pracowalem na wszystkich trzech i uwazam ze wykonanie jest bardzo podobne
i jesli maja byc skladane i rozkladane to fripres

br3
12-12-2011, 12:09
tak z ciekawosci to czym softy elfo bija na glowe szybkorozkladane od fripersa
albo softy fomei ?
aha zeby nie byo to pracowalem na wszystkich trzech i uwazam ze wykonanie jest bardzo podobne
i jesli maja byc skladane i rozkladane to fripres

marszull - miło Cię znów słyszeć/czytać :) szkoda mi tylko tego grida w gratisie w fv :)

marszull
12-12-2011, 12:15
:)
rzeczywiscie pare zlotych zostaje w kieszeni
a softem z afe nie mialem stycznosci
z fripersa tak i sobie szybkorozkladane chwale

12-12-2011, 12:20
ja wlasnie szukam czegos z griadmi(strip 40x180 i 80x120) wiec szykorozkladane raczej nie wchodza w gre. elfo duzo drozsze od np quantuuma? szalu dostane z internetem co strone otwiera pol godziny wiec troche niezbyt fajnie mi sie szuka cen

digit
12-12-2011, 12:33
mam softa z gridem 60x90 z afe. Rozkłada się go bardzo szybko ( można zmontować go w minutę). Na jakość wykonania nie narzekam. Jedyne co to w wewnętrznym rozpraszaczu już przy pierwszym użyciu odpadło kółko, które przekłada się przez naciąg szybkiego rozkładania. Można żyć bez tego ( będzie się materiał strzępił). Ja użyłem młotka i założyłem to już porządnie, że nie odpadnie. Generalnie za tą cenę polecam.

Campsis
12-12-2011, 14:31
Z mojego doświadczenia to softboxy tanie od dobrych różnią się np tym że te drugie nie zmieniają koloru światła.
Aktualnie pracuje na Photoflex, wcześniej miałem Elfo i kolor z softboxu był inny niż z reflektora.

br3
12-12-2011, 18:07
Z mojego doświadczenia to softboxy tanie od dobrych różnią się np tym że te drugie nie zmieniają koloru światła.
Aktualnie pracuje na Photoflex, wcześniej miałem Elfo i kolor z softboxu był inny niż z reflektora.

wiec jak Cie nie stac na Photoflex'a to bez sensu jest kupować Elfo zamiast taniej chinszczyzny bo i ten i ten zmienia kolor :)
a tak poważnie to zdaje sobie sprawę, że jest różnica w softboxach i ich cenach, ale czy te ~100K w plenerze podczas robienia amatorskich zdjęć coś zmieni ??

p.s. tak w ogole to pytałem o różnice pomiędzy F&V i Freepower...

br3
12-12-2011, 18:53
taka odpowiedź dostałem od osoby handlującej tego typu sprzętem:
"...wszystkie tego typu softbox- y są produkowane i jednej fabryce więc
jakość jest identyczna.
Różnią się marką w zależności o potrzeb odbiorców..."
Nie wiem ile w tym prawdy, ale myślę, że to dobre podsumowanie tematu :)

zoom2
13-12-2011, 00:04
I to powinno zakonczyc ten watek.

br3
18-01-2012, 03:57
tak po paru tygodniach testow... zrozumiałem, że za jakość się płaci :)
soft w teren całkiem ok, ale nawet jak na ta kase to szału nie ma....
ogromny minus - temperatura barwowa ~100K + do temp. żródła światła

Flores
26-01-2012, 11:24
Zamiast zakładać nowy wątek to pozwolę sobie tego trochę odświeżyć i się o coś zapytać. Chodzi mi o pierścień mocowania softboxu reporterskiego z mocowaniem bowensa. Czy ktoś z Was ma coś takiego i mógłby mi pomóc. Mam Lastolite Ezybox i chciałbym włożyć też lampę studyjną do niego. Problem w tym, że nie wiem czy średnica tego ustrojstwa będzie pasować do mojego softa. Pisałem z prośbą o podanie średnicy do fripersa ale jak na razie cisza z ich strony. Jakby ktokolwiek miał i by zmierzył byłbym bardzo wdzięczny.

br3
26-01-2012, 21:46
http://www.bhphotovideo.com/c/product/254389-REG/Lastolite_LL_LS2351_Ezybox_Speed_Ring_for.html

Flores
26-01-2012, 23:30
I co w związku z tym?

marszull
27-01-2012, 00:18
ja nie mam od fripersa, ale mysle ze to to samo
14,5 cm po zewnetrznych krawedziach

Flores
27-01-2012, 00:22
Marszull powiedz mi tylko gdzie kupiłeś to ustrojstwo. Bo ja już z miarką mierzę ząbki i proporcje z ekranu :)

marszull
27-01-2012, 00:37
na allegro ;)
ale szczerze mowiac to firmy nie pamietam
powinna byc faktura, tylko kiedy to bylo ;)
poszperam zaraz w googlach moze cos znajde
aha ja to kupilem razem z softem i mocowaniem kulowym, bylo jako gratis

google mistrz firma sie nazywa monolit, soft 40/40
hehe znalazlem tez swoje wpisy tutaj, raz juz mierzylem te mocowanie :)
http://forum.nikoniarze.pl/archive/index.php/t-160395.html

Flores
27-01-2012, 00:49
Teraz popatrzyłem na te softy reporterskie i one są identyczne jak ezybox. Także prawdopodobnie w fabryce wymiarów nie zmieniali i wszystko szło na jedno kopyto. Zamówię to od fripersa, pewnie będzie pasować. Materiał też jest elastyczny także nawet jeśli byłoby różnicy 5mm to i tak się upcha :).
Dzięki wielkie.

marszull
27-01-2012, 00:51
nie ma problemu
tez mysle ze bedzie pasowac, chinczycy sa dosyc dokladni przy kopiowaniu ;)
tym bardziej ze to najczesciej odbywa sie w tych samych fabrykach

~lxs
13-08-2012, 19:18
Trochę odświeżę temat. Wnioskując z tego co napisane powyżej sama jakość wykonania i światło z Freepowera i F&V jest bardzo porównywalne. Sęk w tym że zależy mi na gridzie do tego zestawu - znalazłem zestawy obu firm z gridami, prezentują się następująco:
http://eltec.pl/STUDIO-FOTOGRAFICZNE/Softboxy/SOFTBOX-60x90cm-BOWENS-Z-GRIDEM.html
http://fripers.pl/product_info.php/info/p1237_Softbox-60x90cm-moc--Bowens-z-GRIDEM-4cm--wentylowany-FreePower.html
No i mam dylemat - czy ten grid w F&V jest wystarczająco gęsty by dobrze ukierunkować światło, czy lepiej dopłacić 34zł do Freepowera (do ceny dochodzi koszt przesyłki, F&V mogę odebrać osobiście)?

Jacek_Z
14-08-2012, 13:06
Ten na stronie fripersa jest gęstszy, więc lepiej kierunkuje światło. Cała reszta jest niewymierna, więc decyzję podejmujesz sam :)

Flores
16-08-2012, 21:55
Bierz od fripersa. Jest spoko.