PDA

Zobacz pełną wersję : nikon D80 problem .

bitterdelicious
07-12-2011, 06:37
Witam , może na poczatek się przedstawie , jestem Iza . Znalazłam to forum i wydaje mi się być bardzo przyjemne . Obecnie posiadam nikona D80. fotografuje amatorsko , wyłacznie dla siebie . ale z moim aparatem chyba dzieje sie coś dziwnego . jak robie zdjęcie i nacikam spust migawki to zdjęcie robi się jakby do połowy i musze czekać około 10 sec. aż zdjęcie zrobi się do końca , przy czym aparat jest jakby zawieszony a zdjęcia nieładne . najdziwniejsze ze na trybie auto z fleszem wszystko działa . a na innych trybach nie . Niestety nie lubie korzystać z tego trybu wiecie może co może być przyczyna tej niemiłej sprawy ?. Przypominam że jestem amatorka wiec niezbyt się znam . Zastanawiam się nad pójściem do jakiegoś serwisu z naprawa , ale najpierw musze wiedzeć czy to faktycznie jakiś uszczerbek w zdrowiu mojego maleństwa . dziękuje za odpowiedzi ;)

blackone
07-12-2011, 06:44
Na M i ustawieniu czasu na np. 1/100 s też tak jest?

bitterdelicious
07-12-2011, 06:46
a gdzie to ustawić , ja przepraszam ale aparat mam od wczoraj i jest to moja pierwsza lustrzanka , zawsze jechałam na kompaktowych .

bitterdelicious
07-12-2011, 07:11
jak ustawie na 1/100 idzie normalnie niby , tylko zdjęcia wychodza całe czarne , ciemne i wg . dlaczego ? :o

Badyl81
07-12-2011, 08:42
No to może na bardzo szybko KLIK (http://www.fotografuj.pl/Article/EV_Exposure_Value_ekspozycja_zdjecia/id/56). Poszukaj u wujka googla czegoś o podstawach fotografii, może nawet jakąś książkę (http://merlin.pl/Ekspozycja-bez-tajemnic_Bryan-Peterson/browse/product/1,566948.html) kup ;) Akurat długie zimowe wieczory sprzyjają czytaniu i nauce :)

bitterdelicious
07-12-2011, 08:59
ale to nawet na auto bez lampy tak dziwnie chodzi, wydaje mi sie że to wina aparatu i trzeba pójść z nim do jakiegoś specjalisty żeby zobaczył o co mu chodzi ,

Semati
07-12-2011, 09:34
zrób reset ustawień. jak nagrzewałem w ustawieniach to podobnie miałem.. jeśli to nie pomoże to już nie wiem..

jeśli znajdę czas to poszukam dokładnie ...

Umbra
07-12-2011, 10:44
Coś mi się zdaje, że nie znasz podstawowych zależności czas-przysłona - a poruszone zdjęcie.

W pierwszym wypadku zapewne miałaś ustawiony długi czas. W drugim czas ok, ale przysłona pewnie przymknięta (albo iso za niskie).

velaskez
07-12-2011, 10:52
jak ustawie na 1/100 idzie normalnie niby , tylko zdjęcia wychodza całe czarne , ciemne i wg . dlaczego ? :o
To jest skrót od "w ogóle"? :shock:

Są ciemne, bo są niedoświetlone. Zawsze możesz spróbować wrócić do ustawień fabrycznych. Jednoczesne wciśnięcie przycisków z zielonymi kropkami zdaję się.

Seeker
07-12-2011, 13:27
Prawdopodobnie trzeba trochę poczytać, potrenować i sprzęt "się naprawi".

Witamy na forum ;)

amirez
07-12-2011, 14:06
"Kupiłem auto. Wszystko jest OK. Ale autko jeździ tylko z górki. Pod górkę już nie chce. Wie ktoś może, dlaczego? A... autko mam od wczoraj" ;)
Sugestia idzie jednak w kierunku rozpoczęcia przygody z lustrzanką od przestudiowania i analizy... instrukcji obsługi aparatu.
...witając na forum panią Izę...

bitterdelicious
07-12-2011, 22:34
tylko że aparat mam używany , i wydaje mi się że jest zepsuty . niech się amirez zbytnio nie martwi bo instrukcje czytałam ;)

Wozlow
07-12-2011, 22:54
przysłona, czas naświetlania, iso. Jak się mają do siebie te wartości? Wiesz za co one odpowiadają?

amirez
08-12-2011, 11:16
Nie martwię się ;) Mam D80, tylko mieszkasz za daleko.
Wrzuć tutaj kilka zdjęć. Z tych udanych i tych brzydkich. Bez kombinacji. JPG, z puszki, pomniejszone /ew. linki do pełnego formatu/ - nic więcej. Nie usuwać danych Exif.

Pienia
08-12-2011, 11:28
napisz jaki tryb, jakie parametry...

efix
14-12-2011, 17:43
Według mnie, jeśli Iza ma problemy z ustawieniami (co jest prawdopodobne), najlepszym sposobem byłoby zobaczyć czy na trybie "zielonym" zdjęcia wychodzą dobre.

ale to nawet na auto bez lampy tak dziwnie chodzi,

Jeśli na auto coś się dzieje to może być coś innego niż nieumiejętność obsługi/ustawień.

Proponuję udać się z aparatem do najbliższego sklepu foto i poprosić o pomoc/sprawdzenie.

amirez
14-12-2011, 18:26
Pani Iza... straciła zaufanie do forumowiczów i zrezygnowała z naszej pomocy, ew. postanowiła posłuchać rad i przeczytała instrukcję obsługi aparatu ;)