Zobacz pełną wersję : F-801 - problem w trybie A i M
Witam!
Po dłuższej przerwie, ostatnio chciałem podpiąć do swojego F-801 85/1.8 D i spotkałem się z pewnym problemem - w trybie M i A bez względu na to jaką wartość przysłony wybiorę pierścieniem na obiektywie - aparat mi pokazuję, że fotografuję z maksymalnie domkniętą przysłoną (F16). Problem występuje zarówno w trybie M i A. W trybie S i P wszystko działa jak należy - aparat sam dobiera przysłonę i patrząc na wielkość "dziurki" podczas ekspozycji - wszystko jest w porządku. Dodam tylko, że aby automatyka dobrała sama przysłonę czasami muszę, a czasem nie muszę blokować pierścienia w położeniu największej przysłony (jak to ma miejsce w aparatach cyfrowych).
Problem występuję zarówno z 85/1.8 jak i 17-35/2.8.
Macie jakieś pomysły?
Pozdrawiam!
Może zblokował się ten dzyndzel w aparacie, który popycha przysłonę w obiektywie - zdejmij obiektyw i zobacz czy wszystko OK .
pastwisko
06-12-2011, 17:59
tez bym stawiał na komunikację mechaniczną body-szklo
Styki czyściłem. Nie sądzę, żeby to była usterka typowo mechaniczna, ponieważ w innych trybach aparat pracuje bezproblemowo. Nigdy wcześniej nie miałem z nim tego typu problemu...
A nie zablokował Ci się czasem ten pierścień co jest wokół bagnetu aparatu. Przesuwa się jak kręcisz pierścieniem przysłony. W S i P działa OK, bo wtedy ten pierścień musi być na maksymalnej przysłonie.
No właśnie nie - chodzi płynnie i równo, działa podgląd głębi ostrości. Teraz np. czasami pokazuję mi F11, czasami F8, ale z reguły F16. Dziwna sprawa.
f16 pokazuje nawet jeśli obiektyw ma do f22 czy więcej ?? resetowałeś ustawienia ? (nie wiem czy w 801 jest reset)
Jeżeli obiektyw ma do 22, to pokazuje 22 (po przekręceniu pierścienia na 2.8 - pokazuje 16).
Mówiąc "resetowałeś" miałeś pewnie na myśli wyjęcie baterii? Tak, wyjmowałem na chwilę. Teraz spróbuję na 10 minut.
ja np w 90x dwie zielone kropy - to kasuje ustawienia w body
Ja takich kropek nie posiadam, a resetowanie przez wyjęcie baterii nic nie dało.
Jeżeli obiektyw ma do 22, to pokazuje 22 (po przekręceniu pierścienia na 2.8 - pokazuje 16).
Mówiąc "resetowałeś" miałeś pewnie na myśli wyjęcie baterii? Tak, wyjmowałem na chwilę. Teraz spróbuję na 10 minut.
Dziwne. Dla mnie to wyglada na to, ze ten "dynks" w body aparatu odpowiedzialny za odczyt przyslony nie wraca na właściwe miejsce. Tylko dziwne, ze z innymi szkłami działa.
Z innymi szkłami nie działa. W 85 max przysłonę mam 16 i na LCD pokazuje 16. W 17-35 max przysłona to 22 i na LCD pokazuje 22.
Nie przymykaj tylko otworz na maxa 17-35 bo z tego co widze ten "dynks" w body odpowiedzialny za przeniesienie wartosci przyslony dziala ci prawidlowo od 16 w zwyz.
Probujesz otworzyc 85mm z przyslony 16 na wiekszy otwor a body ci pokazuje ci ciagle 16. Sprawdz czy inny obiektyw jak otworzysz szeroko to tez body pokaze ci tylko 16.
Cały czas (bez względu na wybraną przysłonę na pierścieniu) pokazuje mi 16. Nie ma znaczenia czy wybrałem 2.8 czy 16 czy 1.8. Zaraz będę dzwonił do człowieka w Olsztynie, który się tym zajmuje - może coś poradzi.
Sprawa rozwiązana - przytarł się pierścień wokół bagnetu. Ja raczej szukałem problemu w popychaczu przysłony lub elektronice. Dziękuję Wam za zaangażowanie. Pozdrawiam!
Możesz przybliżyć co znaczy przytarł?
wpadło ziarenko piasku :)
Czyli jednak słusznie sugerowałem, że się blokuje ten właśnie pierścień. ;)
Racja. To jednak Ty o tym pisałeś. Próbowałem go kilka razy rozruszać, ale na niewiele się to zdało. Aż w trakcie wizyty u aparatowego doktora po prostu ziarenko wypadło i jest ok :)