Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Domyślnie F-801 - problem w trybie A i M

Witam!

Po dłuższej przerwie, ostatnio chciałem podpiąć do swojego F-801 85/1.8 D i spotkałem się z pewnym problemem - w trybie M i A bez względu na to jaką wartość przysłony wybiorę pierścieniem na obiektywie - aparat mi pokazuję, że fotografuję z maksymalnie domkniętą przysłoną (F16). Problem występuje zarówno w trybie M i A. W trybie S i P wszystko działa jak należy - aparat sam dobiera przysłonę i patrząc na wielkość "dziurki" podczas ekspozycji - wszystko jest w porządku. Dodam tylko, że aby automatyka dobrała sama przysłonę czasami muszę, a czasem nie muszę blokować pierścienia w położeniu największej przysłony (jak to ma miejsce w aparatach cyfrowych).

Problem występuję zarówno z 85/1.8 jak i 17-35/2.8.

Macie jakieś pomysły?

Pozdrawiam!

Domyślnie

Może zblokował się ten dzyndzel w aparacie, który popycha przysłonę w obiektywie - zdejmij obiektyw i zobacz czy wszystko OK .

Domyślnie

tez bym stawiał na komunikację mechaniczną body-szklo
    Völkchlor

wojteh
    Gość

Domyślnie

przeczyścić styki

Domyślnie

Styki czyściłem. Nie sądzę, żeby to była usterka typowo mechaniczna, ponieważ w innych trybach aparat pracuje bezproblemowo. Nigdy wcześniej nie miałem z nim tego typu problemu...

Domyślnie

A nie zablokował Ci się czasem ten pierścień co jest wokół bagnetu aparatu. Przesuwa się jak kręcisz pierścieniem przysłony. W S i P działa OK, bo wtedy ten pierścień musi być na maksymalnej przysłonie.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

No właśnie nie - chodzi płynnie i równo, działa podgląd głębi ostrości. Teraz np. czasami pokazuję mi F11, czasami F8, ale z reguły F16. Dziwna sprawa.

wojteh
    Gość

Domyślnie

f16 pokazuje nawet jeśli obiektyw ma do f22 czy więcej ?? resetowałeś ustawienia ? (nie wiem czy w 801 jest reset)

Domyślnie

Jeżeli obiektyw ma do 22, to pokazuje 22 (po przekręceniu pierścienia na 2.8 - pokazuje 16).
    Mówiąc "resetowałeś" miałeś pewnie na myśli wyjęcie baterii? Tak, wyjmowałem na chwilę. Teraz spróbuję na 10 minut.

wojteh
    Gość

Domyślnie

ja np w 90x dwie zielone kropy - to kasuje ustawienia w body

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów