Zobacz pełną wersję : Nissin Di622 II Af assist
Witam wszystkich
Czy ktoś z Was wie czy da się wyłączyć wspomaganie af w tym Nissinie? Mam wrażenie, ze wzorek jaki puszcza ta lampa zakłuca mi działanie af w Nikonie d90.
Często mam FF co się nie zdarza przy wspomaganiu af z body.
Jest to dość irytujące bo co trochę muszę powtarzać ujęcie. Dziwi mnie to bo wzorek nawet łapie się (częściowo) z centralnym punktem af.
Pozdrawiam
Też zauważyłem, że w ciemności przy wspomaganiu AF z tej lampy ostrość ustawiana jest nieprawidłowo. Z tego co się orientuję, to nie da się niestety przełączyć wspomagania AF z lampy na body, gdy lampa jest aktywna na gorącej stopce. Ale głowy za to nie dam;)
Dzięki,
przeszperałem menu aparatu i instrukcję Nissia i nic nie mogłem na tn temat znaleźć. No nic jak będzie tak dalej się działo to na reklamację pójdzie i tyle.
Jeśli złożysz reklamację, to napisz tu czy Ci ją uznają. Bo szczerze wątpię. Lampka świeci, a to, że aparat nieprawidłowo ustawia ostrość, to już raczej nie wina lampy. No chyba, że lampka wyświetla tą kratkę poza centralnym punktem ostrości, ale z tego co piszesz, to się łapie w środek. Obawiam się, że już taki urok tych lamp. Ta dioda wspomagająca nie jest niestety tak skuteczna jak dioda w D90. Ale za to nie oślepia modela. Coś za coś.
Mnie zastanawia czy układ AF ogólnie nie ma problemów z czerwienią i podczerwienią. Problemy przecież też są w świetle żarowym, czyli też bliżej czerwieni.
spróbuj wyłączyć manualnie czyli zaklej taśmą izolacyjną diodę.
ja też mam D90 i z Nissinem nietrafianie również mi się zdarza, ale nie podejrzewałem, że to wina wspomagania z lampy. Myślałem, że nietrafienie to moja wina.
U mnie nie trafia tylko wtedy gdy jest naprawdę ciemno. Jeśli jest wystarczająco jasno do ustawienia ostrości, to dioda wspomagania AF z lampy raczej nie przeszkadza. Przynajmniej ja tego nie zauważyłem. Zatem zaklejenie jej wg mnie nie pomoże. Ale możesz spróbować. Daj znać gdyby się okazało, że się myliłem.
Tak trochę odgrzebuję,
Lampę oddałem na gwarancję ale z innej przyczyny (lampa cały czas wymuszała pomiar światła w aparacie i podświetlał się wyświetlacz lcd w d90).
Reklamację uwzględnili z zaznaczeniem wymiany na nowy sprzęt, a że w sklepie nie mieli na stanie to zwrócili kasę.
Tak więc problem się sam rozwiązał;)
Pozdrawiam