Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nissin Di622 II Af assist

idzior
05-12-2011, 17:42
Witam wszystkich

Czy ktoś z Was wie czy da się wyłączyć wspomaganie af w tym Nissinie? Mam wrażenie, ze wzorek jaki puszcza ta lampa zakłuca mi działanie af w Nikonie d90.
Często mam FF co się nie zdarza przy wspomaganiu af z body.
Jest to dość irytujące bo co trochę muszę powtarzać ujęcie. Dziwi mnie to bo wzorek nawet łapie się (częściowo) z centralnym punktem af.

Pozdrawiam

Irpac
06-12-2011, 12:08
Też zauważyłem, że w ciemności przy wspomaganiu AF z tej lampy ostrość ustawiana jest nieprawidłowo. Z tego co się orientuję, to nie da się niestety przełączyć wspomagania AF z lampy na body, gdy lampa jest aktywna na gorącej stopce. Ale głowy za to nie dam;)

idzior
06-12-2011, 18:13
Dzięki,

przeszperałem menu aparatu i instrukcję Nissia i nic nie mogłem na tn temat znaleźć. No nic jak będzie tak dalej się działo to na reklamację pójdzie i tyle.

Irpac
06-12-2011, 18:58
Jeśli złożysz reklamację, to napisz tu czy Ci ją uznają. Bo szczerze wątpię. Lampka świeci, a to, że aparat nieprawidłowo ustawia ostrość, to już raczej nie wina lampy. No chyba, że lampka wyświetla tą kratkę poza centralnym punktem ostrości, ale z tego co piszesz, to się łapie w środek. Obawiam się, że już taki urok tych lamp. Ta dioda wspomagająca nie jest niestety tak skuteczna jak dioda w D90. Ale za to nie oślepia modela. Coś za coś.

wer
08-12-2011, 11:46
Mnie zastanawia czy układ AF ogólnie nie ma problemów z czerwienią i podczerwienią. Problemy przecież też są w świetle żarowym, czyli też bliżej czerwieni.

jacq
08-12-2011, 12:51
spróbuj wyłączyć manualnie czyli zaklej taśmą izolacyjną diodę.

ja też mam D90 i z Nissinem nietrafianie również mi się zdarza, ale nie podejrzewałem, że to wina wspomagania z lampy. Myślałem, że nietrafienie to moja wina.

Irpac
08-12-2011, 16:51
U mnie nie trafia tylko wtedy gdy jest naprawdę ciemno. Jeśli jest wystarczająco jasno do ustawienia ostrości, to dioda wspomagania AF z lampy raczej nie przeszkadza. Przynajmniej ja tego nie zauważyłem. Zatem zaklejenie jej wg mnie nie pomoże. Ale możesz spróbować. Daj znać gdyby się okazało, że się myliłem.

idzior
25-01-2012, 19:30
Tak trochę odgrzebuję,

Lampę oddałem na gwarancję ale z innej przyczyny (lampa cały czas wymuszała pomiar światła w aparacie i podświetlał się wyświetlacz lcd w d90).

Reklamację uwzględnili z zaznaczeniem wymiany na nowy sprzęt, a że w sklepie nie mieli na stanie to zwrócili kasę.

Tak więc problem się sam rozwiązał;)

Pozdrawiam