Zobacz pełną wersję : N D90 vs P K-r
Witajcie. Przyglądam się cenom aparatów lustrzanek cyfrowych i mam wrażenie, że Nikon ześwirował. Wiem, że kurs zł/usd i zł/eur jest kijowy, że zalało im fabrykę, ale to co się dzieje to szok. Cena D90 mam wrażenie jest zdecydowanie przesadzona. Stąd też zastanawiam się, nad Pentaxem K-r którego kupić można za zdecydowanie mniejsze pieniądze, a jakościowo aparat nie wydaje się być wiele gorszym. Miałem D90, ale z pewnych przyczyn musiałem się z nią rozstać. Chciałem kupić ten sam i co się okazuje - cena ze spacerowym ob. 18-105 odstrasza. Ceny w okolicach 4k są moim zdaniem grubo przesadzone. Zamiast Canona pojawił się więc Pentac K-r, który z podstawowym szkłem 18-55 można kupić za połowę ceny Nikona... Natomiast nie wiem jak jest faktycznie z jakością zdjęć i potencjalnymi obiektywami. Możecie doradzić? Chciałbym dokupić jakąś stałkę a'la 35/1.8. Z góry bardzo dziękuję ;-)
ps. inne propozycje do ~3-3,5k mile widziane.
Też ostatnio patrzyłem ceny 300s i szkła 14-24 i prawie zemndlałem, może to przez święta? Nawet stałka 50-tka 1,8 - szok
Pytanie chyba powinieneś skierować pod adresem forum pentax'a (http://pentax.org.pl). IMO najbliższy limiter o ogniskowej 40 mm i świetle 2.8 jest w cenie ok 1500 złociszy. Inne propozycje, to już zabawa ok. 3000 (np. 43/1.9). Alternatywnie możesz zakupić tamrona SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di-II LD pod pentax'a, ale to już nie to światło. No, ale zawsze pozostają tanie manuale w systemie np. M42 za śmieszne pieniążki, które przez przejściówkę bez problemu współpracują z Pentax'em - przynajmniej tak wieść gminna niesie.
Ps. Jakiś czas temu widziałem K20'tkę za ok. 2800 w MM w Wawie.
Ps2. Znalazłem również Pentax smc DA 35 mm f/2.4 AL w cenie poniżej 800 zł (test (http://www.optyczne.pl/221.1-Test_obiektywu-Pentax_smc_DA_35_mm_f_2.4_AL.html))
oraz Sigma 30mm f/1.4 EX DC HSM Pentax za ok 1700. Pewnie jak zagłębić mocniej w temat, to coś ciekawszego wygrzebiesz.
Zaatakuj Bartekkw - on obsiada Pentax'a - może się konkretniej wypowie w tym temacie.
P K-r to świetny sprzęt - jakość wykonania, jakość obrazu,szumy i cena. Test jest np w grudniowym DFV 2010. Ze szkłem podstawowym i tele tylko brać a cena pewnie bedzie i tak niższa niż N90+18-105.
Paradiso Perduto
04-12-2011, 22:23
żałuję że sprzedałem jakiś czas temu mojego D90. przy obecnych cenach wziąłbym za niego teraz więcej niż zapłaciłem w sklepie...
dziś byłem w sklepie foto wybierać nowy korpus (Nikon) i myślałem że padnę. oczywiście wyszedłem bez niczego. poczekam na lepsze czasy, albo kupię używkę chociaż i to mało opłacalne
ceny są po prostu chore i aż za bardzo przesadzone. Nikon chyba za bardzo w siebie uwierzył, co graniczy z bezczelnością... W październiku ~3300zł D90+18-105 a teraz...
no, ale - K-r moim zdaniem do kupienia za fajne pieniążki, ale właśnie - ceny obiektywów. Pewnie szukałbym zamienników,..
ad2122 - dziękuję za konstruktywną odpowiedź
W październiku ~3300zł D90+18-105 a teraz...
Jaka cena jest 'teraz'? Wczoraj kupowałam D90+18-105 i zapłaciłam dokładnie 3300zł, no dobra, 3299 ;) Jak dla mnie jest warty zapłacenia takiej kasy, ale na Pentax'ach się nie znam więc niewiele mogę powiedzieć o tym aparacie
K-r?! Przecież to kastrat bez górnego wyświetlacza! :)
cainees- daj mi namiar na sklep i biorę od ręki. na alledrogo ze spacerówką 18-105 rzuć okiem na cenę chociażby. Nie mówię już o FJ czy innym sklepie.
K-r nie jest kastratem o ile chodzi o silnik AF o ile dobrze się orientuję. Brak górnego wyświetlacza, owszem, jest niedogodnością, ale cena jednak 'robi robotę'. Nie mam ciśnienia, mogę poczekać, ale czy za 3-4 miesiące coś na lepsze się zmieni? nie sądzę...
Hmm, K-r ze standardowym zoomem, albo jak masz więcej gotówki na wydanie, to 16-45. Możesz również wraz z 18-55 dokupić DA35/2,4 i tyle w temacie. Dobór szkieł jest ogólnodostępny, więc żaden problem rozwijać szklarnię. Ponadto przejrzyj forum: http://pentax.org.pl/
samson09
05-12-2011, 07:12
Pamiętać trzeba tylko o tym, że kupując dany sprzęt wchodzi się w system i raczej już dłużej w nim zostaje. Dlatego moim zdaniem trza również zobaczyć jakie dana firma oferuję nam możliwości w zakresie optyki i innych bardziej pro aparatów, gdyby się okazało, że za jakiś czas d90 czy k-r to już dla nas za mało. W tym aspekcie zdecydowanie Nikon.
Jaka cena jest 'teraz'? Wczoraj kupowałam D90+18-105 i zapłaciłam dokładnie 3300zł, no dobra, 3299 ;) Jak dla mnie jest warty zapłacenia takiej kasy, ale na Pentax'ach się nie znam więc niewiele mogę powiedzieć o tym aparacie We wrześniu taki zestaw wziałem za 2700 w FJ. Ja bym nie się wahał z k-r, brak górnego wyświetlacza nie powinien mocno razić aleza to dostajesz chociaż by czas 1/6000 i pentaksowe starsze manuale bez żadnych przejściówek w niezłych cenach.
inne propozycje do ~3-3,5k mile widziane
K-5 + 18-55 WR za ok 3650 ?
K-5 + 18-55 WR za ok 3650 ?
i właśnie to też jest opcja mocno rozważana. Z tym, że do ok. 3,5 byłem zdecydowany na D90 + 18-105 i w najbliższym czasie stałka 35/1.8 bo tak miałem obliczoną gotówkę. K-r to forma budżetowa, j akościowo całkiem przyzwoita. Może bez wodotrysków, ale cena/jakość wypada w moim odczuciu naprawdę dobrze. Jednak jak napisał kolega nieco wyżej - także o system chodzi. W tym przypadku (Pentaxa), wchodziłbym w nowy dla mnie świat. Na temat Nikosia sporo się naczytałem, kilku znajomych stale używa. Wiem jakie są szkła, które i w jakim celu chciałbym (mógł) kupić . Co więcej D90 znam. Głową muru jednak nie przebije, stąd zastanawiam się, nad pogodzeniem przyjemnego z pożytecznym, nie masakrując budżety. Inna myśl, to czy nie przeczekać boomu świątecznego, rzucić okiem na ceny i w tedy podjąć finalną decyzję, zwłaszcza, że do połowy stycznie nie zapowiada mi się żadne większe focenie.
Jak nie czujesz mocnego parcia na szkło to ja bym na razie sobie odpuścił
krzysiozboj
05-12-2011, 09:35
Nie wiem czy ceny aż tak mocno powariowały, D90+18-105 chyba nie zszedł znacząco ponizej 3 tys zł, teraz jest ok 3,300 co najwyżej uwzglednia osłabienie złotówki do euro.
To co ratuje nasz eksport niestety każe płacić drogo za sprowadzane zabawki :/
Nie. ciśnienia nie ma :-) Przypalić też się nie przypaliłem.
ps. Inna opcja, o której przed sekundą pomyślałem - z tym, że to luźny i nie przemyślany póki co pomysł - kupić D80 (za ~1k z haczykiem można go złapać z 30k zdjęć) i jechać ze szklarnią, która chyba aż tak bardzo cenowo nie zmieniła się. Samo body zmienić natomiast, gdy Nikon zejdzie do normalnego poziomu cenowego ze swoimi produktami.
krzysiozboj - pokaż mi gdzie dają taką cenę z 18-105, tak, żebym mógł pomacać, sprawdzić i biorę od ręki. W okolicach Krakowa - nie znalazłem niestety.
krzysiozboj
05-12-2011, 09:51
ps. Inna opcja, o której przed sekundą pomyślałem - z tym, że to luźny i nie przemyślany póki co pomysł - kupić D80 (za ~1k z haczykiem można go złapać z 30k zdjęć) i jechać ze szklarnią, która chyba aż tak bardzo cenowo nie zmieniła się. Samo body zmienić natomiast, gdy Nikon zejdzie do normalnego poziomu cenowego ze swoimi produktami.
krzysiozboj - pokaż mi gdzie dają taką cenę z 18-105, tak, żebym mógł pomacać, sprawdzić i biorę od ręki. W okolicach Krakowa - nie znalazłem niestety.
Na skąpcu patrzyłem, nie sprawdzałem dokładnie gdzie, nie wiem czy w Krakowie dostanie akurat za tyle :/ A wiesz co, na alledrogo masz w Krakowie prawie nieużywany, na gwarancji za 3 tys (pewnie do potargowania coś zawsze będzie) w tym kitowym zestawie.
Opcja z D80, ale z niższym przebiegiem nie jest taka głupia. Zależy co chcesz fotografować.
ceny zmieniają się z dnia na dzień :/
swoją drogą jestem ciekaw, dlaczego ktoś sprzedaje aparat 4 miesięczny, o którym pisze, że jest kupiony później, niż miał aktualizowany przez serwis soft... (mapowanie matrycy? rok przed kupnem? coś nie pasuje...) Nie robiąc jednak OT. Coraz więcej czytam o tym Pentaxie, i wydaje się być na spokojnie wart swojej ceny. D90 jest z tego samego czasookresu i jest też.. 2x droższy...
joker333
05-12-2011, 10:50
k-r w dual kicie dostaniesz za troszkę powyżej 2k pln za używkę na gwarancji da 35 2.4 zapłacisz koło 700pln i masz super zestaw
Jesli masz na wydanie 3.5 tys to zastanów się nad k-5 z kitem WR to body to najlepsze imho aps-c na rynku. Świetna matryca, jakość wykonania samego body i to że jest ono tak małe
No i kupując przed końcem roku Pentaksa masz gwarancje 3 lata !
krzysiozboj
05-12-2011, 10:51
ceny zmieniają się z dnia na dzień :/
swoją drogą jestem ciekaw, dlaczego ktoś sprzedaje aparat 4 miesięczny, o którym pisze, że jest kupiony później, niż miał aktualizowany przez serwis soft... (mapowanie matrycy? rok przed kupnem? coś nie pasuje...) Nie robiąc jednak OT. Coraz więcej czytam o tym Pentaxie, i wydaje się być na spokojnie wart swojej ceny. D90 jest z tego samego czasookresu i jest też.. 2x droższy...
http://allegro.pl/nikon-d90-18-105mm-vr-na-gwarancji-i1965719727.html
tu coś takiego pisze? albo slepy jestem i nie widze albo o czymś innym mówimy. Ja tak sprzedawałem kiedyś półtoramiesięcznego D3100 z kitem z podobną ilością klatek, nie przypasował mi i puściłem szybko 4 stówki taniej niż kupiłem.
mówiliśmy o innych aukcjach. Tej nie zauważyłem i ... skontaktowałem się ze sprzedającym. Podeśle mi tylko zdjęcia i się okaże co i jak. Ale nie róbmy tutaj OT.
Temat tyczył się Pentaxa, bo za tą cenę, można mieć fajne body + szkła a wydaje się że P jest niedoceniony albo - niedoreklamowany... Mnie to nie potrzebne (reklama) a opinii sporo na plus. Mnie tylko zastanawia potencjalna szklarnia do tej zabaweczki na temat której - nie wiem nic :-(
Mnie tylko zastanawia potencjalna szklarnia do tej zabaweczki na temat której - nie wiem nic
to juz musisz tu poczytać:
http://pentax.org.pl/
i po angielsku:
http://kmp.bdimitrov.de/lenses/index.html
Nie znam się na systemie Pentaxa, ale po dłuższym czasie użytkkowania aparatu, zauważyłem, że w system wchodzi się między innymi dla szkieł. W wątku jest mowa o kupnie D90 z 18-105, natomiast kupno Pentaxa to już z jakimś małym zoomem. W systemie Pentaxa nie ma takiego zooma, czy zupełnie inaczej się zestaw składa? Jeżeli tak, to warto przemyśleć całość pod tym kątem może? Nie okaże się przypadkiem, że by pokryć w wygodny sposób i w podobnej jakości te same ogniskowe, wydamy podobne pieniądze?
joker333
05-12-2011, 12:23
35 w Pentaksie jest na pewno za znośne pieniądze. Może niech autor wypowie się jakie szkła by chciał na już i przyszłościowo to osoby zorientowane w systemie podpowiedzą czy w Pentaksie coś takiego znajdzie i w jakiej cenie
W systemie Pentaxa nie ma czegoś takiego jak 18-105. Masz kitowe 18-55 i 55-200. Wersja z uszczelnieniem i bez. Coś podobnego, tj. 18-135 WR kosztuje przesadnie dużo (coś koło 2,5K). Ciekawą propozycją jest 17-70/4 w cenie zbliżonej do nikonowskiego 16-85.
pawelpiotrm
05-12-2011, 12:41
Chciałbym się pobawić sprzętem Pentaxa. Także szklarnia jest całkiem całkiem ;-)
No właśnie - jak zauważyliście 18-105 na początek, typowo wycieczkowy (chodzę po górach i coś takiego przydałoby się do tworzenia pamiątek), ale przyznam się, że w kręgu zainteresowania znajdują się: na pierwszy rzut 35/1.8 (chyba lepsze niż 50/1.4), później 55-200. W kolejnych krokach rozbudowywanie szklarni. Wykorzystanie na chwilę obecną - jak wspomniałem plenerowe (ale też jakieś drobne sesje plenerowe) + portrecik
do landszaftów w górach przydałoby się coś znacznie szerszego :) coś ala sigma 10-20 :)
efmk, przepraszam za późną odpowiedź, aparat kupowałam w Saturnie we Wrocławiu ale myślę, że w internecie też za tyle znajdziesz.
laaval - pewnie i masz rację, ale na chwilę obecną budżet nie pozwoli na wydatek rzędu ponad 2k na sam obiektyw ;-)
cainees - nic się nie stało ;-) mnie powiedzieli w Saturnie, że tego aparatu mieć nie będą :-(
z racji, że pomysł na Pentaxa pojawił się 'dopiero co' moje spostrzeżenia - ceny teoretycznie porównywalnych obiektywów są nieco większe.. prawda to, czy ja się mylę?
krzysiozboj
05-12-2011, 13:50
Ja bym powiedział inaczej, stosunkowo nowych szkieł z af jest w nikonie sporo więcej i chyba tańsze, pentax za to nigdy bagnetu nie zmienił i można z całej gamy starych szkieł korzystać, do tego całkiem przyzwoicie współpracuje z M42 w przeciwieństwie do nikona.
Ja bym powiedział inaczej, stosunkowo nowych szkieł z af jest w nikonie sporo więcej i chyba tańsze
Że jest więcej, to na pewno. Ale czy tańszych? Tutaj można polemizować. Zależy jakie szkła porównujemy. Jedne szkła u N tańsze inne droższe :) Np. jasne zoomy N17-55/2.8 a P16-50/2.8 - cena nikosia znacznie wyższa. Kitowe szkła - ceny podobne. Nikon ma jednak coś takiego jak 50/1.8 i 35/1.8 czego nie ma w Pentaksie, zwłaszcza w takich cenach :)
Nikon ma jednak coś takiego jak 50/1.8 i 35/1.8 czego nie ma w Pentaksie, zwłaszcza w takich cenach
no i właśnie. 35/1.8 (bo 50/1.4 jeśli o tym samym mówimy) cena jest zachęcająca jakość/cena a szkło bardzo przydatne... i tutaj właśnie porównanie P - N jest na plus tego z literką N na początku
Niedawno stałem przed podobnym wyborem. Przez 3 lata byłem uzytkownikem P k100d ( super sprzet) , ale bardzo sie wachałem pomiędzy k-r a d90. Wygrał d90, dlaczego?
d90:
+
-dużo lepsza ergonomia
-dużo funckcji na zewnatrz
-dwa pokrętła
-górny wyswitlacz
-dużo więcej szkieł i akcesorii łatwiej dostepnych
minusy
- cena (chociaż kupiłem uzywke 4 tys zdjec za 1600zł)
- gorsze iso
-troszke gorsza matryca
-filmowanie
penatx k-r
plusy:
-cena a jakość wypluwanych fotek
- dużo lepszy AF niz w poprzednikach
- lepsze iso spokojnie używalne 1600
- lepsza matryca
minusy:
- mało szkieł poza tym dosyć drogie ( chociaż bardzo polecam DA35 2.4 - super fotki a cena uzywki ~ 600zl)
- dla mnie za mały
- brak górnego wyświetlacza ( jak dla mnie duzy minus , nawet k100d mial)
- słaba ergonomia
Reasumując u mnie zadecydowało tzw "macanko" . Chociaż miałem duży sentyment do pentaxa. A z d90 jestem mega szczesliwy.
jutro jadę obejrzeć używkę D90. Ponoć mało przelatana. Cena z 18-105 ~3k. Myślicie że warto?
Weźcie pod uwagę, że NIE MAM ciśnienia na kupno już teraz tego sprzętu, więc brać to powyżej, czy czekać aż sklepowe spadną z ceny?
Np. jasne zoomy N17-55/2.8 a P16-50/2.8 - cena nikosia znacznie wyższa.
Tych szkieł nie ma co porównywać - N17-55 jest szkłem wybitnym, P to po prostu Tokina 16-50, dostępna zresztą także do Nikona i to za dużo niższą cenę. Jako charakterystykę P16-50 warto zacytować cyfrowe.pl: "Jeśli sporo narzekaliśmy na Tokinę, to co mamy napisać przy Pentaxie? Chęć dołożenia silnika SDM i uszczelnień oraz zachowanie przy tym niezmiennych w stosunku do Tokiny gabarytów, doprowadziła do małej katastrofy. Nie chce być posądzany o preferowanie jakiś konkretnych firm, ale, mówiąc brutalnie, posiadacze korpusów Pentaxa, chcąc mieć dobry i światłosilny zamiennik "kita", wyposażony na dodatek w silnik ultradźwiękowy, powinni zmienić system..."
efmk- Testy testami , najlepiej pogadać z ludźmi użytkującymi sprzęt. Wiele testów jest "sponsorowanych", do jednego z autorów testów na cyfrowe.pl wysłałem emaila z szeregiem zapytań dotyczących jego testów z D7000 (przymierzałem się do jego zakupu).
Odpowiedzi po upływie 2 miesięcy do dziś nie widzę. Spędziłem miesiąc na forach nikona i pentax-a czytając co się da i wymieniając emaile z kolegami ze sporym doświadczeniem zarówno posiadającymi nikony jak i z tymi którzy wybrali pentax-a. Mój wybór padł na Pentax-a. Konkretnie k-5. Dlaczego? Bardzo wysoka jakość wykonania, wysoka jakość zastosowanych technologii, wysoka jakość zdjęć i niezawodność. Ze szkłami nie jest tak żle...Na początku miałem podobne podobne wrazenie, ale po szczegółowym zapoznaniu się dostępną ofertą uspokoiłem się. Fakt że wiele firm produkujących zamienniki dla wiodących marek traktuje pentax-a po macoszemu i osprzęt pod pentax-a ukazuje się z opóźnieniem i nie każdy to jednak jakość i niezawodność wzięła górę. No i te stare szkła...bajka. Znakomitej jakości manualne szkła za 20-50 $ .... do wyboru i koloru. N17-50 jest faktycznie bardzo dobrym szkłem Nikona ale moim zdaniem 35-2 pentax-a pozostawia w tyle większość szkieł zarówno Nikona jak i Canona tak pod wzgledem jakości jak i ceny... Każdy system ma swoje rodzynki i porażki. Moim zdaniem Pentax na Polskim rynku jest niedoceniany, ma fatalny marketing ale.....ma bardzo dobry sprzęt. Nikogo nie namawiam bo dla każdego co innego może być istotne przy wyborze sprzętu, ale warto po prostu dokładnie przeanalizować dostępność dostępność rynku bo to że w nie każdej reklamie coś jest zamieszczane to nie znaczy że tego nie ma. I jeszcze jedno...dzięki temu poznałem paru fajnych ludzi - zarówno wśród zwolenników Nikona jak i Pentax-a. Wybrałem Pentax-a i jestem z wyboru zadowolony. Życzę Ci zebyś ze swojego był równie zadowolony bez względu na to co wybierzesz :)
Pozdrawiam
pioter m
06-12-2011, 05:26
Pentax ma ciekawe aparaty, ale reszta lezy (marketing takze). Pentax w ciagu ostatniche kilku lat zmienial wlasciciela i kooperantow nie jeden raz. Trwalosc tych 'mariazy' dobrze nie wrozy na przyszlosc.
Aparaty pentaxa sa latwo dostepne. Gorzej z reszta. Cena czesto powala, a manualne m42... Jesli ktos lubi - OK. Jednakze poprobowalbym przed zakupem.
krzysztof2297
06-12-2011, 06:48
Cena czesto powala
Proponowalbym koledze porownac ceny lepszych szkiel pentaxa z odpowiednikami w nikonie ... to sie kolega dowie , gdzie ceny powalaja ;) Fakt , faktem , szkiel jest mniej , ale nie ma tragedi . Sa sigmy i tamrony , sa limitedy , kupa manuali . Tania 35/2.4 jest , praktycznie standartowa , swietna manualna smc 50/1.7 za grosze , a jak nie pasi manual to jest tani FA 50/1.4 , swietny limited 70/2.4 do portretu , no i dosc istotny szczegol - mozna kupywac tansze zamieniki bez stabilizacji , bo pentax ma ja w body . Tak ze amator biedy z szklami mial nie bedzie ;)
Co do kr , to jest swietny , ale ma minusy w stosunku do d90 - brak gripa , gornego wyswietlacza ( i co za tym idzie guzikologia gorsza ) , wejscia na wezyk spustowy , af w zarowym sie mota , no i do nikonowskiego cls pentax nie podskoczy .
Plusy - w porownaniu do d90 blyskawiczny af w LV , lepiej oprogramowana matryca ( ladniejsze jpeg z puszki niz w d90 ) , wiele programow typu wolanie rawow w puszce , 6 klatek/s , format DNG i stabilizacja w body .
Generalnie kr i d90 to nie ta sama liga , ale kr nie ma sie czego wstydzic
pioter m
06-12-2011, 09:49
Proponowalbym koledze porownac ceny lepszych szkiel pentaxa z odpowiednikami w nikonie ... to sie kolega dowie , gdzie ceny powalaja ;) Fakt , faktem , szkiel jest mniej , ale nie ma tragedi . Sa sigmy i tamrony , sa limitedy , kupa manuali . Tania 35/2.4 jest , praktycznie standartowa , swietna manualna smc 50/1.7 za grosze , a jak nie pasi manual to jest tani FA 50/1.4 , swietny limited 70/2.4 do portretu , no i dosc istotny szczegol - mozna kupywac tansze zamieniki bez stabilizacji , bo pentax ma ja w body . Tak ze amator biedy z szklami mial nie bedzie ;)
Co do kr , to jest swietny , ale ma minusy w stosunku do d90 - brak gripa , gornego wyswietlacza ( i co za tym idzie guzikologia gorsza ) , wejscia na wezyk spustowy , af w zarowym sie mota , no i do nikonowskiego cls pentax nie podskoczy .
Plusy - w porownaniu do d90 blyskawiczny af w LV , lepiej oprogramowana matryca ( ladniejsze jpeg z puszki niz w d90 ) , wiele programow typu wolanie rawow w puszce , 6 klatek/s , format DNG i stabilizacja w body .
Szkla nikona, to sa szkla nikona (vide 17-55/2.8), a nie podrasowana tokina z cena pentaxa.
Do nikona tokiny, sigmy i tampony tez sa. Do zooma typu 17-50 nie potrzebuje. Nie miewam delirek.
Stabilizacja w korpusie - przecietna skutecznosc. Bez rewelacji.
Limited 70/2.4 - owszem swietny, ale cena z kosmosu i ciezko trafic. Wole 85/1.8d nikona (lub canona).
Mnie z tych powodow zauroczenie pentaxem przeszlo.
JPEG? - Nie uzywam. Szkoda zachodu.
Genralnie - temat = bicie piany, bo po raz n-ty. Kazdy niech dobierze wedlug konkretnych potrzeb. Tobie pasuje? Super.
Powodzenia.
Pentax ma ciekawe aparaty, ale reszta lezy (marketing takze). Pentax w ciagu ostatniche kilku lat zmienial wlasciciela i kooperantow nie jeden raz. Trwalosc tych 'mariazy' dobrze nie wrozy na przyszlosc.
Tak z ciekawości, czy to cokolwiek poza gadaniem ludzi z tego wynika? Czy w związku z drugą w ostatnim czasie zmianą właściciela firmy cokolwiek w ofercie się zmieniło? Jak mieli problem z koralikami na matrycy w k-5 to napisali oficjalne stanowisko i wyszli z twarzą i tym sporo zyskali. A jak spojrzeć na wątek o d7000...
A marketing leży, bo Pentax nie ma swojego przedstawicielstwa w Polsce. Nie ma firmy Pentax Polska, jest jedynie oficjalny dystrybutor czyli Apollo, który również zajmuje się serwisowaniem. A ostatnio dał miły prezent w postaci 3 lat gwarancji :)
marcus777
06-12-2011, 10:17
Fakt , faktem , szkiel jest mniej , ale nie ma tragedi
Dokładnie. To jest troche kiepski agrument. Ilekroć czytam wywody, że w C czy w N jest więcej szkieł skoro amator czy zaawansowany fotograf nie kupi całej szklarni i nie otworzy hurtowni :] Sam znam grono/multi ludzi, którzy tak pisali i na czym skończyli ? 18-105/16-85 + 35/1.8 + no i ewentualnie 70-300. Amator kupuje ze 3 szkiełka i potem zapomina o 101 szkłach. Zapomina potem o forum, idzie robić zdjecia a w najgorszym wydaniu używa jednego szkłą, bo nie chce mu się targać całej reszty. ( BTW zamożni kupują sobie dodatkowo bezlusterkowce, heavy sprzęt leżyw domu non stop albo sprzedają ale to inny temat) Jest też sporo ludzi(w tym ja), którzy mają 17-55/2.8 albo kupują sigme 17-50/2.8 i naprawde, porównywałem obrazek i nie ma aż tak wielkiej różnicy miedzy nimi. 17-55 za 5500 (cena dzisiejsza) nie jest w ogóle wart, żeby go kupić za to co prezentuje. Naprawde cena/jakość to tylko s 17-50/2.8. Ja miałem szczeście ze go kupiłem za 4300.
dokłądnie tak :) Dodam tylko, że obróbka nefów w N to tylko pozostaje Capture NX :) Reszta LR , ACR nie odczytują pewnych danych z puchy, są jakoś przez Nikon zakodowane(no mniej więcej) CO innego P. Tam masz większe pole manewru. Mimo, że ma nikosia ukochanego hehe to i tak obrazek podoba mi się z P.
@ pioter m
n17-55 mam i szału nie ma na 2.8. Spotkałem się i to nie nowość, ze 16-85 bije go ostrością. Mimo, że kupywałem w Stanach. TO moje szkiełko jest ostre od kilku egzemplarzy w 17-55 w PL. Owszem tylko AF pierwsza liga. Poza tym na moim 3 letnim zaczyna lekko guma schodzić(n17-55. ) a Argument to żaden "Szkla nikona, to sa szkla nikona" rzadko który amator podchodzący zdrowo-rozsądkowo, kupi tak "mityczne" szkło (17-55) za taką chorą cene. Ja pisałem wcześniej, sporo ludzi woli kupić s17-50/2.8 który ma naprawdę świetny obrazek. A budowa to cituke lepsza tam chociaż nic nie odłazi.
joker333
06-12-2011, 10:39
Limited 70/2.4 - owszem swietny, ale cena z kosmosu i ciezko trafic.
.
Już bez przesady z tym trafianiem to nie jest szkło które kupuje się w kiosku przy okazji kupowania zapałek czy gazety. W dobie internetu kto chce to kupi praktycznie od ręki, używkę za około 1.7k myślę że cena jakoś specjalnie wygórowana nie jest
Ogólnie jeśli ktoś chce dobre zoomy z szybkim AF to Pentax raczej nie jest dla niego tu kupuje się stałki za nieco większe pieniądze niż u konkurencji płacąc może nie tyle za jakość obrazka z nich co za ich wykonanie (metal i szkło w limitedach co ciężko uświadczyć u konkurencji ) Są też uszczelniane szkła na trudne warunki
Aparaty pentaxa sa latwo dostepne. Gorzej z reszta. Cena czesto powala.
Już chyba od 4/5 lat słyszę, że pentax umiera i zaraz zniknie z rynku... no i te mitycznie drogie szkła, których i tak nigdzie nie można kupić...
no to się temat rozbrykał. Dziś jadę oblookać D90. Używkę, półroczną, ze szkłem 18-105. Aparat ma gwarancję (jeszcze pół roku) do tego statyw i lampa (ale nie wiem jaka) jeśli nie kupię (muszę sprawdzić jak wyglądają obrazki, bo nie widziałem co produkuje) pewnie nie będę czekał , tylko kupię tego Pentaxa. a właśnie - cena D90 - 2,5k jeśli to kogoś interesuje.
Co do cen nowych Nikonów - poszły strasznie do góry, pamiętam że w czerwcu 2011 D90 18-55 kosztował 2499 w SP i MM,
ja swojego d300s kupiłem za 3999 zł teraz, w tym samym sklepie (Saturn) mógłbym go kupić za 5100 bez bufora sklepu:)
Powariowały te ceny.
krzysztof2297
06-12-2011, 13:25
Tobie pasuje? Super.
Powodzenia.
Masz jakies kompleksy ? Mialem i kr i d90 , opisalem tylko moje wrazenia , wiec to raczej ty bijesz piane , nie majac pojecia o faktach . Prezentujesz tylko obiegowe opinie , wyssane z palca . Np . ltd 70/2.4 wcale nie jest wiele drozszy od nikonowskiego 85/1.8 , pomerdalo ci sie z ltd 77 ...
malyandrzejek
06-12-2011, 16:59
Może dorzucę coś od siebie. Posiadałem Pentaxa K-r obecnie posiadam D90.
Co do Pentaxa. Rzeczywiscie puszka fajna, ale... problematyczna. Tak bym to określił. Nie wiem jak to obecnie wygląda z Autofocusem, ale jest całkiem zawodny (często zależy to od egzemplarza, ale jest sporo takich przypadków). Do tego AF słabo sobie radzi w świetle żarowym. Wadą jest też brak wyświetlacza górnego oraz gorsza ergonomia. Jeśli planujesz używać lampy to zdecydowanie odradzam Kaerkę. Współpraca z lampami to poważna wada tego modelu (i systemu). Do tego ceny lamp Pentaxa są z kosmosu (a wcale nie są jakieś rewelacyjne). Można oczywiście kupić zamiennik, ale wiadomo jak to z zamiennikami, a w Pentaxie przede wszystkim.
Co na plus? Jakość fotek. Jak trafisz dobry egzemplarz to i wysokie ISO, i dynamika lepsza niż w D90. Szybki AF w trybie LV. Małe gabaryty, choć pewnie dla niektórych to spora wada. Dobra współpraca z M42 (tego mi najbardziej brakuje).
Warto też zwrócić uwagę na cały system. Mimo wszystko jest on jednak niszowy. Co ciągnie za sobą małą konkurencję na naszym rynku, słaby dostęp do szkieł (ciężko isć sobie do sklepu i coś pomacać). Pewnie pentaksiarze mnie za to zjedzą, ale wydaje mi się, że ich obiektywy są jednak droższe, szczególnie te lepsze optycznie. Oczywiście są też zamienniki, ale ich współpraca z korpusami Pentaxa średnio wypada. Posiadałem również wspomniany obiektyw Pentax 35 f2,4. Niestety jest on imho, gorszy od 35 1,8 (Nikkor), a miałem oba.
N-ikonka
06-12-2011, 21:49
na foka.nl jjest d90- 18-105 za 2700zl (630 euro). Wysylaja pewnie do PL. Wiem ze szwedzkiego forum nikona, ze sporo osob tam zamawialo i byli bardzo zadowoleni. MOze to jest jakas opcja?
Dzięki, ale sprawa już zamknięta. Zakupiłem Nikona D90 + 18-105. Niespełna 1500 zdjęć nalotu, jeszcze pół roku gwarancji. W pakiecie statyw. Mam nadzieję, że będzie jak trzeba :-)
N-ikonka
06-12-2011, 22:58
Dzięki, ale sprawa już zamknięta. Zakupiłem Nikona D90 + 18-105. Niespełna 1500 zdjęć nalotu, jeszcze pół roku gwarancji. W pakiecie statyw. Mam nadzieję, że będzie jak trzeba :-)
W takim razie gratuluje zakupu! :)
Wrócę troszkę do tematu z pytaniem. Skąd takie info że szkła Pentaxa to Tokiny? Bo już któryś raz czytam to na forum.
http://www.pentaxforums.com/forums/pentax-slr-lens-discussion/75845-tokina-pentax.html
http://photo.net/pentax-camera-forum/00IrA4
itd..
Zwracam uwagę na zdania: "Now it seems Tokina and Pentax make the exact same lenses. Only pentax charges double." :)