PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Przyjaciele.

wilkolak
04-12-2011, 02:43
Witam.
Zainspirowany zdjęciem Motorniczego "Zjadacz słońca" zapraszam do wczucia się w to zdjęcie. Jechałem za tym starszym Panem jakieś 10 minut po mieście. Ale dla tego zdjęcia warto byłoby jeździć i godzinę :) Może i Wam się spodoba. Zapraszam, pozdrawiam.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://dl.dropbox.com/u/6847763/prv/przyjaciele.jpg)

ramzey
04-12-2011, 03:07
Tytuł

wilkolak
04-12-2011, 03:09
Dzięki.

wilkolak
06-12-2011, 19:44
Kurcze, tak się zastanawiam... 188 odsłon zdjęcia a w komentarzach tylko korekta tytułu. Może brak krytycznych komentarzy to tez dobre ale zastanawiam się czy tylko dla mnie to zdjęcie ma w sobie to coś fajnego czy i Wy w nim coś widzicie. Chyba że dla większości odbiorców jest to tylko dziadek przy starym mercedesie.

zdyboo
06-12-2011, 20:49
Chyba że dla większości odbiorców jest to tylko dziadek przy starym mercedesie.

Jestem w tej większości.
Nie widać na zdjęciu, że to w ogóle jego Mercedes jest. Może wyszedł z sąsiedniego garażu, gdzie właśnie zaparkował swoją Skodę i tylko spogląda na, być może obiekt swoich westchnień, gdy kilka lat mniej miał.

wilkolak
06-12-2011, 23:59
dzięki Zdyboo, o to właśnie mi chodziło. Może masz i rację że to tak wygląda. W każdym bądź razie historia wygląda tak że tym mercedesem ten starszy jegomość jeździ od 1985 roku i jest jego pierwszym właścicielem. Wywołałem mu to zdjęcie w formacie 15x23 i kiedyś podarowałem. Rozmowa z Panem Józefem była bezcenna: "a wiesz pan, na trasie nigdy mnie nie zawiódł". W każdym razie dzięki bardzo i pozdrawiam.

zdyboo
07-12-2011, 00:06
Skoro znasz właściciela, to już nic nie rozumiem. Zamiast pogadać, zrobić pozowane fotosy i dać nawet w dziale portret, to zrobiłeś takie nie wiadomo co. Jak "klasyczny" street od tyłu, robiony tele.

mOSAd
07-12-2011, 03:58
Tu wystarczyłoby dodane jedno dwa zdjęcia, zawiązujące historię i pokazujące bliżej tę postać. Może raz z a kierownicą, raz jeszcze gdzie indziej. Być może nawet masz takie zdjęcia, ale forma prezentacji w tym przypadku ma ogromne znaczenie. Powyższa klatka, sama w sobie wygląda na bezosobową i całkiem postronną. Ot jakiś człowiek ogląda auto, może to kupiec, może właściciel, może przechodzień. Bywa, że wielość interpretacji zdjęcia jest dobra. Jednak nie w takim przypadku.

Motorniczy
07-12-2011, 04:09
Milo slyszec, ze moje zdjecie stalo sie inspiracja ,tylko, ze ja zrobilem pozeracza slonca przystajac na chwile aby otrzec pot z czola chusteczka, poniewaz tego dnia bylo 41 stopni :) Moim zdaniem masz udane zdjecie a Twoj opis zamyka historie . To zdjecie przypomina mi troche sceny, kadry z filmu NRDowskiego o tajniakach . Pozdrawiam:)

rawa
07-12-2011, 05:33
wilkolak :) tak ,ona ma w sobie cos :)
uczucie miedzy nimi fajnie utrwaliles.
do kadru nie moge sie calkiem przekonac ..
poz

wilkolak
07-12-2011, 07:22
W chwili robienia zdjęcia nie znałem tego człowieka. Jechałem za nim po mieście licząc że gdzieś się zatrzyma. Zajechał pod swój garaż i to zdjęcie rzeczywiście zostało zrobione przy użyciu tele z mojego samochodu. W tamtym momencie nie mogłem pozwolić sobie na kilka ujęć. Teraz kiedy poznałem pana Józefa mógłbym mu zaproponować set kilku zdjec tylko czy byłoby to samo. Mam tu na myśli taką satysfakcję z "upolowania" fajnego kadru. Tak czy inaczej dzięki za opinie i pozdrawiam.

Motorniczy
07-12-2011, 12:58
Miales cel i konsekwentnie napierales i tak trzymac :)