PDA

Zobacz pełną wersję : sb 800 seria

Artur25
20-02-2007, 20:44
mam takie pytanko czy jest mozliwe robienie fotek w serii z sb800 np w zupełnych ciemnosciach :) nigdy sie tym nie interesowalem bo nie bylo mi to potrzebne a w instrukcji jakos nie moge znalesc:) bylbym wdzieczny za odpowiedzna to pytanie

tzk
20-02-2007, 21:33
Jest. Ale będzie wtedy prawie widno :)

Artur25
20-02-2007, 21:45
a jak to uruchomic i jeszce jedno pytanko czy lampa nie ma z kazdym blyskiem mniejszej siły??

Jacek_Z
21-02-2007, 01:03
mam takie pytanko czy jest mozliwe robienie fotek w serii z sb800 np w zupełnych ciemnosciach :) nigdy sie tym nie interesowalem bo nie bylo mi to potrzebne a w instrukcji jakos nie moge znalesc:) bylbym wdzieczny za odpowiedzna to pytanie

nie wiem czy sobie jaja robisz czy poważnie pytasz?
przeciez po to lampy wymyslono - by w ciemnościach świeciły.

tej funkcji sie nie uruchamia, po prostu sie robi zdjęcia. albo błyska albo nie :) bo w serii będzie świecić aż do rozładowania kondensatora, najwyzej ostatni błysk będzie słabszy. A ile bedzie błysków to zalezy od warunków, odległosci, iso, przysłon.
Po serii zdjęc lampa musi ostygnąć - poważnie. patrz do instrukcji.

Artur25
21-02-2007, 09:03
pytam bo jeszcze nigdy nie udalo mi sie zrobic serii nawet na iso 800 3f i odlegloci ok 5m po pierwszym blysku 2 jest juz tak slaby ze praktycznie nic nie doswiettla przez to pytam dodam ze zazwyczaj mam 5 akumulatorkow dopiero co załadowanych

Patio
21-02-2007, 10:01
Sb 800 ma naprawde dużo moc trzeba pamietac ze lampa nie moze być głównym oświetleniem tylko pomocniczym.
W pełnej ciemności da radę nawet prześwietlic fotke, ale seria w bardzo ciemnych miejscach nigdy nie da super efektów. to jest lampa przenośna a nie studyjna.
w szybkiej serii kondesator sie tylko rozładowuje. za krótko zeby mogła sie doladowac

Jacek_Z
21-02-2007, 11:15
pytam bo jeszcze nigdy nie udalo mi sie zrobic serii nawet na iso 800 3f i odlegloci ok 5m po pierwszym blysku 2 jest juz tak slaby ze praktycznie nic nie doswiettla przez to pytam dodam ze zazwyczaj mam 5 akumulatorkow dopiero co załadowanych
przysłona 3 z odległosci 5 metrów i 800 ISO? to bardzo delikatny błysk jak na sabinkę. rozładowanie kondensatora jest bardzo małe, wystarczy na dłuższą serię.
coś mi tu nie gra. a może to zupełnie inny powód - np body nie nadąża robic pomiarów miedzy błyskami w funkcji automatycznej.
jakie body? masz włączone odszumanie przy długich czasach? odszumianie przy wysokim iso? jaka automatyka aparatu - czy manual, lampa - na TTL?
wyłącz odszumiania, zrób zapamiętanie mocy błysku (nie będzie pomiarów przed każdym) i spróbuj ponownie

lampy studyjne nie nadają się (z małymi wyjątkami) do zdjęć seryjnych.

Artur25
21-02-2007, 13:42
puszka to d50:) raczej robie w manualu a lampa w ttl.

Jacek_Z
21-02-2007, 13:48
puszka to d50:) raczej robie w manualu a lampa w ttl.

wyłącz odszumianie, zrób zapamiętanie (blokada) mocy błysku (nie będzie pomiarów przed każdym błyskiem w serii) i spróbuj ponownie

Artur25
21-02-2007, 13:59
dzieki serdeczne :)