mam takie pytanko czy jest mozliwe robienie fotek w serii z sb800 np w zupełnych ciemnosciachnigdy sie tym nie interesowalem bo nie bylo mi to potrzebne a w instrukcji jakos nie moge znalesc
bylbym wdzieczny za odpowiedzna to pytanie
Szukaj
mam takie pytanko czy jest mozliwe robienie fotek w serii z sb800 np w zupełnych ciemnosciachnigdy sie tym nie interesowalem bo nie bylo mi to potrzebne a w instrukcji jakos nie moge znalesc
bylbym wdzieczny za odpowiedzna to pytanie
a jak to uruchomic i jeszce jedno pytanko czy lampa nie ma z kazdym blyskiem mniejszej siły??
nie wiem czy sobie jaja robisz czy poważnie pytasz?
przeciez po to lampy wymyslono - by w ciemnościach świeciły.
tej funkcji sie nie uruchamia, po prostu sie robi zdjęcia. albo błyska albo niebo w serii będzie świecić aż do rozładowania kondensatora, najwyzej ostatni błysk będzie słabszy. A ile bedzie błysków to zalezy od warunków, odległosci, iso, przysłon.
Po serii zdjęc lampa musi ostygnąć - poważnie. patrz do instrukcji.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
pytam bo jeszcze nigdy nie udalo mi sie zrobic serii nawet na iso 800 3f i odlegloci ok 5m po pierwszym blysku 2 jest juz tak slaby ze praktycznie nic nie doswiettla przez to pytam dodam ze zazwyczaj mam 5 akumulatorkow dopiero co załadowanych
Sb 800 ma naprawde dużo moc trzeba pamietac ze lampa nie moze być głównym oświetleniem tylko pomocniczym.
W pełnej ciemności da radę nawet prześwietlic fotke, ale seria w bardzo ciemnych miejscach nigdy nie da super efektów. to jest lampa przenośna a nie studyjna.
w szybkiej serii kondesator sie tylko rozładowuje. za krótko zeby mogła sie doladowac
przysłona 3 z odległosci 5 metrów i 800 ISO? to bardzo delikatny błysk jak na sabinkę. rozładowanie kondensatora jest bardzo małe, wystarczy na dłuższą serię.
coś mi tu nie gra. a może to zupełnie inny powód - np body nie nadąża robic pomiarów miedzy błyskami w funkcji automatycznej.
jakie body? masz włączone odszumanie przy długich czasach? odszumianie przy wysokim iso? jaka automatyka aparatu - czy manual, lampa - na TTL?
wyłącz odszumiania, zrób zapamiętanie mocy błysku (nie będzie pomiarów przed każdym) i spróbuj ponownie
lampy studyjne nie nadają się (z małymi wyjątkami) do zdjęć seryjnych.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 21-02-2007 o 11:17
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
puszka to d50raczej robie w manualu a lampa w ttl.
dzieki serdeczne![]()
Skontaktuj się z nami