Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kto ma hackintosha ?

locos
01-12-2011, 22:46
Witam
Pytanie jak w temacie - kto ma hackintosha i się podzieli sprawdzoną i stabilną konfiguracją ? Wiem, ze jest tonymac86 (http://www.tonymacx86.com/viewforum.php?f=10&sid=1dc0b4e4d473e391a150cbbc9ce0dd7c) i przejrzałem wpisy, ale więcej info nie zaszkodzi, a nóż ktoś ma jakiś dobry patent i będzie chciał pochwalić się u nas na forum ? Śmiało zapraszam do dyskusji i udzielania rad, jeśli ktoś ma i jest chętny.

UWAGA: Uprasza się o zachowanie spokoju i nie udzielanie się w tym wątku przez osoby, które nie maja nic konkretnego do napisania, poza biciem piany, ze jeśli mac to tylko z apple store - THX FROM THE MOUNTAIN ! ;)

Zapraszam do dyskusji.

wojteh
01-12-2011, 22:53
ja mam na sandy brige i5 recepta wg tonego... mam tez iMaca i Macbooka ...

potrzebowałem wydajnej maszyny do fotografii właśnie

locos
01-12-2011, 22:59
Na stronce tonego duzo maszyn ma wypasne plyty, kostki ramu itp itd - chcialbym wiedziec czy kupujac srednią plyte z tym samym chipsetem, co te wypasy po 700-900 zlotych bedzie jakis problem ? Maszynka bedzie stala na tym samym procku co twoja. A i tak przy okazji - jaka grafika pasywna bedzie w miare ok do takiej zabawy ?? (oczywiscie mowie o dostepnych na rynku - moze byc ati lub nvidia )

wojteh
01-12-2011, 23:06
jest pytanie jak reszta np. dźwięk czy usb ... trzeba wykonać konfiguracje pod płytę

ram nie jest ważny - ale wg. mnie płyta tak ... zerknij na polskie forum jakie płyty polecają (mowa jest o tanich płytach ) - ja kupiłem dobra (droga) płytę z zestawu referencyjnego tonego - ale teraz mam bardzo stabilny system (lion)

Majek
01-12-2011, 23:11
A ja tak zupełnie z ciekawości spytam. Jak jest z legalnością takiej zabawy?

wojteh
01-12-2011, 23:15
w Polsce wg prawnika jeśli kupisz Liona jest w miarę OK poza granicami niezbyt OK - wszystko zależy od prawników jak oni to widzą

ja wyszedłem z założenia ze mam wszystko legalne na 2 Macach a ten potrzebuje do hobby nie zarabiania - liona kupiłem tak samo jak Snow Leoparda jak i oprogramowanie do maców jak i do iPhona i iPada

tu masz link do tanich płyt jakie są polecane : link (http://forum.osx86.org.pl/topics26/ktora-z-plyt-z68-pod-sb-do-550zl-jest-najmniej-problemowa-vt6156.htm)

locos
01-12-2011, 23:21
Wojteh wielkie dzieki za linka. Musze sie jeszcze w takim razie troche doksztalcic.
Majek --> legalny=zgodny z prawem, a o ile wiem, nie ma w Polsce prawa, które zakazywałoby instalacji osx na pc. Oczywiście system musi być kupiony, oryginalny itd...
W europie niektóre firmy sprzedają komputery pc z osx np niemiecki pearc
http://pearc.de/

Poza tym prosiłem o konkrety, a nie wyskakiwanie z tematem legalności...który można wygooglac w piec sekund..

wojteh
01-12-2011, 23:24
poszukaj hackintoshy których budowa jest dokładnie opisana i sprawdzona czy to na forum tonego czy na naszym

ja na przykład nie doczytałem małej pierdoły ze pierwsza instalacje robi się na karcie graficznej wbudowanej a dopiero potem dokłada się swojego potwora - kupiłem wydajną jednostkę graficzna ...

locos
01-12-2011, 23:31
Dzieki za wskazowki - niby *******a a pewnie potrafi uprzykrzyc zycie. Duzo miales problemow czy tylko ten o ktorym wspomniales ? BTW Ta wydajna jednostka - mozesz uchylic rabka tajemnicy ? Moze skorzystam :)

wojteh
01-12-2011, 23:43
Wg. Mnie bardzo wydajna mimo ze to tylko i5 2500k nie kręcony - dysk SSD 128 gb na system i programy 12 gb ram ( jest spora różnica wydajności miedzy 8 a 12 - dolozenie do 16 nie zmienia nic.

Operacje w programach graficznych natychmiastowe ... Stabilny pracuje np przy skanowaniu filmów z dużymi plikami tiff na raz mam ich otwartych kilka co najmniej by je korygować ...

Mam dolozenie jeszcze 2 dyski po 2 gb ale już zwykle na archiwum zdjęć

Kupiłem oryginala klawiaturę i mysz APPLE

Ważny jest dobry zasilacz ja kupiłem bardzo wydajny ale bardzo bardzo cichy ...

Obudowa rozebrana ze starego ibm i zostawiłem tylko aluminiowe stelaz

locos
01-12-2011, 23:45
OKi NIe mecze juz, podobne parametry mam w planach zakupic. DZIEKI!

wojteh
02-12-2011, 06:10
Spoko z checia odpowiem na pytania ...

KrzysiekT
02-12-2011, 08:59
Ja również mam hackintosha, i bardzo polecam. Oczywiście w naszym kraju jest on w 100% legalny pod warunkiem zakupu oryginalnej wersji systemu. Tutaj rozchodzi się o tzw. EULA - w PL/UE nie ma to podobno mocy prawnej, i dlatego instalacja jest legalna, choć oczywiście nie supportowana przez Apple.

Co do hardware, to polecam polskie forum dla hackintosha. Sam jestem tam obecny, wiele razy korzystałem z pomocy i opisanych tam tematów. Nie polecam płyt głównych z tonymac - gość poleca głownie płyty Gigabyte, które są dość problematyczne w konfiguracji (konieczność generowania i wprowadzania poprawek do tablicy DSDT). Na naszym polskim forum znajdziesz lepsze konfiguracje, a właściwie rozchodzi się o płytę główną, bo to ona gra tutaj pierwsze skrzypce. Pozostaje dwóch graczy, Asus i MSI.

U siebie mam Asusa P8Z68 Deluxe - płyta absolutnie bezproblemowa, nie trzeba nawet przeprowadzać specjalnej konfiguracji po instalacji Lion, działa USB3.0 itd. Wszystko opisane na forum. Do tego procesor i7 2600k, Raid0 1TB + SSD 128GB i komputer kładzie mnie wydajnością na łopatki. Długo ciułałem na taki sprzęt, ale było warto!

wojteh
02-12-2011, 09:52
właśnie także pokazałem w linku - płyty główne jakie są polecane na naszym forum są dobre - ja zastosowałem Gigabyta - ale także nie miałem problemu - na forum są ludzie także którzy zajmują sie składaniem dla innych hackintoshy jeśli ktoś nie czuje się na siłach

marszull
02-12-2011, 13:35
a jak jest z aktualizacjami systemowymi i softem z applestore?

KrzysiekT
02-12-2011, 13:42
Na dobrze postawionym systemie (tzw. retail) Appstore i aktualizacje działają zupełnie jak na normalnym Macu. Czyli lewym i zainstaluj ;) Czasami jednak trzeba wgrać poprawiony sterownik od dźwięku (HDAEnabler), ale cała operacja sprowadza się do podmiany jednego pliku na dysku twardym. Pytanie, czy chciałbyś zainstalować sobie już Liona, czy jeszcze Snow Leoparda? Ja korzystam ze SL, ponieważ Lion wg. mnie jest mniej wydajny i ogólnie jakiś taki "iPadowy".

locos
02-12-2011, 14:31
Pytanie, czy chciałbyś zainstalować sobie już Liona, czy jeszcze Snow Leoparda? Ja korzystam ze SL, ponieważ Lion wg. mnie jest mniej wydajny i ogólnie jakiś taki "iPadowy".

A jesli chodzi o stabilnosc ? Leo czy Lion ? Probuje zlozyc sprzet, do ktorego nie zamierzam zagladac, gdyz to nie ja bede uzytkownikiem koncowym, stad moje pytanko.

Majek
02-12-2011, 14:42
A można kupić Liona tak po prostu nie mając żadnej makówki?

KrzysiekT
02-12-2011, 16:28
Można :) http://store.apple.com/us/product/MD256Z/A

Pozostaje tylko kwestia legalności. Formalnie, aby zainstalować Lion musisz mieć SnowLeo. I tutaj są 2 opcje, różnie interpretowane przez forumowych prawników ;) Albo kupujesz w ispocie Snow Leo za jakieś 130 zł, tyle że jest to tylko update - aby zainstalować musisz posiadać Leoparda (10.5.8), przynajmniej tak twierdzi producent. I jeżeli chcemy być na 100% legalni, należy zakupić Mac Box Set (pełno tego na ebay.com) ze stareńkim Leopardem, przy okazji z iWork i iLife 09.

W praktyce posiadanie płytki ze SnowLeo jest wystarczające przy kontroli legalności oprogramowania w firmie - jest płyta, jest paragon, jest spokój. Nie ma więcej pytań.

Ja sam posiadam Macbooka Pro, więc niejako jestem "czysty" od tej strony.

Co do samej legalności hackintosha to wspieram się opinią z forum myapple.pl http://dl.dropbox.com/u/9641107/legalnoscb.png

Majek
02-12-2011, 16:45
Dzięki za info. Pytam o to wszystko, bo od jakiegoś czasu korci mnie, żeby sobie kupić jakiegoś Maca, ale nie jestem przekonany, czy by się w mojej sytuacji sprawdził. A taki hackintosh może być sposobem na relatywnie tanie przetestowania środowiska. Z lekka "kuzorium", bo na PC by stał MacOS, a na tym MacOSie byłby wirtualizowany Windows (do niektórych zadań musiałbym mieć Windę). Takie trochę drapanie się w lewy półdupek przez prawe ramię. :-)

ThomasVoland
02-12-2011, 16:56
Na płycie nie oszczędzaj i kupuj DOKŁADNIE taką jak polecają np. na osx86.org.pl. Mostek północny to nie wszystko, południowy też się liczy, a nawet wszystkie dodatkowe kontrolery. W przypadku karty graficznej tak samo - kupuj identyczne jak te, które wiesz że działają. Ale na prawdę identyczne - czyli nie tylko model i producent mają się zgadzać, ale też rodzaj wyjść z tyłu. To że grafika Dvi+miniDP działa, nie znaczy że ta sama z 2xDVI będzie równie bezproblemowa. Szczególnie mając kilka monitorów. Nie tyczy się to wszystkich modeli tylko niektórych, ale jak chcesz mieć pewność że będzie działało na 100% to musisz być dokładny.

Czy Snow czy Lion. Lion ma jeszcze kilka wad wieku dziecięcego, mimo to więcej rzeczy mnie irytowało w Snow. Z Lionem problemów nie mam żadnych,ale dopiero kilka dni z niego korzystam. Na pewno jest bardziej przyszłościowy i wg. mnie lepszy. Niektórzy narzekają na mission control zamiast expose i na parę innych rzeczy, ale mi się wydaje że to przez przyzwyczajenia bo nowe rozwiązania są bardziej intuicyjne.

wojteh
02-12-2011, 19:49
ja na wszystkich 3 Makach śmigam na lionie i tak jak pisalem trzeb stawiać system na spradzonych komponentach

aaa a winda i mac może być niezależnie zainstalowana i wybierasz podczas uruchamiania z którego systemu chcesz korzystać

GoOrange
02-12-2011, 20:46
Ja również korzystam z Hacka i Macka. Nie widzę kompletnie żadnej różnicy między nimi (poza oczywiście różnicami biorącymi się z różnych komponentów). Aczkolwiek super funkcją Mini jest możliwość zrobienia recovery Liona na gołym dysku z Internetu przez WiFi...

Ja dla kompletnych laików polecam nieco starszy konfig z i7-870 + Asusem P7P55D-E, wystarczy ściągnąć jedną płytkę i po sprawie. Aczkolwiek dziś, kiedy ceny 2600k i 870 są podobne to chyba mija się to z celem, ja za i7-870 płaciłem 890 zł.

Co do grafik, fajnie działa XFX HD5770 lub HD6770 ale tu trzeba zmienić w biosie ID karty na 5770 (2 min. roboty).

wdhiz
02-12-2011, 22:08
Można :) http://store.apple.com/us/product/MD256Z/A
Pozostaje tylko kwestia legalności. Formalnie, aby zainstalować Lion musisz mieć SnowLeo. I tutaj są 2 opcje, różnie interpretowane przez forumowych prawników ;) Albo kupujesz w ispocie Snow Leo za jakieś 130 zł, tyle że jest to tylko update - aby zainstalować musisz posiadać Leoparda (10.5.8), przynajmniej tak twierdzi producent. I jeżeli chcemy być na 100% legalni, należy zakupić Mac Box Set (pełno tego na ebay.com) ze stareńkim Leopardem, przy okazji z iWork i iLife 09.

Przygladalem sie ofertom OSX w roznych sklepach i zdaje sie, ze nawet nowe MacBoxSet sa upgrejdem od starszych wersji. Czyli faktycznie trzebaby szukac starszych Xow. Apple jakis czas temu zmienilo EULA i teraz kazdy system dostepny w sklepach to upgrejd. Nie potrafilem znalezc 100% legalnego sposobu na zainstalowanie X na hacku.
Odpuscilem sobie na razie ta zabawe, ale pc zlozylem (miesiac temu) pod katem ew. instalacji OSX. Wybralem jedna z plyt Asrocka - Extreme3Pro, dosc dobra jakosciowo i stosunkowo latwo wszystko poinstalowac.
Bardzo polecam polskie forum hackowe.
http://forum.osx86.org.pl/index.htm?sid=b0f3cf67a671fe2cd6b77d59d1d2b91c

pozdr
Piotr

KrzysiekT
02-12-2011, 22:20
Ebay: http://www.ebay.com/itm/Apple-Mac-Box-Set-MB997Z-A-new-sealed-/260902639922?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3cbf025932

Ale jeżeli o upgrade stanowi EULA, to trzeba by się kogoś bardziej w prawie obeznanego zapytać, czy sam Lion na pendrive wraz z dowodem zakupu nie wystarczy, ewentualnie ze SnowLeo.

ThomasVoland
03-12-2011, 09:03
Jako że temat o macach nam zamknęli to tu zapytam - na Snow miałem ustawione żeby pokazywało mi wielkość każdego katalogu w oknie findera, tak samo jak pokazuje rozmiar każdego pliku (kiedy ustawiony jest tryb widoku lista). Możliwe że było to odblokowane zewnętrznym programem, już nie pamiętam. Jak to załączyć w Lionie?

conik
03-12-2011, 10:28
i5 na GA-Z68MA-D2H-B3 z postawionym iAtkosem 10.7.1 lata jak dziki;)

locos
03-12-2011, 11:38
Panowie dzięki za porady, powoli kończę konfigurować sprzęt, więc niebawem zakup i próba generalna. Pytanie - czy 12 GB ramu to jest warunek konieczny ? (nawiązuje do wpisu Wojteha, w którym mówi, ze widać wyraźną różnicę)

ThomasVoland
03-12-2011, 11:57
Konieczny nie, ale ram rozdają prawie za darmo więc przy cenie komputera 8 czy 16 różnicy w cenie nie robi prawie żadnej więc co tu się w ogóle zastanawiać.

igsux3
03-12-2011, 16:15
A czy na P67 jest sens ruszać czy trzeba się wyposażyć w Z68?

GoOrange
03-12-2011, 16:38
A czy na P67 jest sens ruszać czy trzeba się wyposażyć w Z68?

Nie w chipsecie problem (i ten i ten pójdzie) tylko w reszcie, LAN, dźwięk, ewentualnie USB3 czy dodatkowy kontroler SATA3.

igsux3
03-12-2011, 17:40
Kartę WLAN mam na USB, dźwiękówkę X-Fi w złączu PCI, bez USB 3.0 przeżyję a Sata3 i tak używam tylko na kontrolerze wewnętrznym... Nie ma gdzieś jakiegoś generalnego FAQ jak sobie z tym poradzić? Bo na forum osx86 jest taki bałagan, że po godzinie czytania odpuściłem. Chyba, że jest gdzieś przeoczony przeze mnie wątek o P67? Nie mam wielkiego parcia, ale chętnie potestuję.

RobertMiernik
03-12-2011, 18:38
Jeśli masz już sprzęt to ściągnij iatkos'a (z torrentów).
Jeśli wszystko jest ok, to pójdzie od kopa...

ThomasVoland
03-12-2011, 18:41
Zdecydowanie lepiej retaila instalować.

igsux3
03-12-2011, 20:14
A czy trzeba mu całą partycję rezerwować? Jeśli dobrze pamiętam OSX nie korzysta z NTFS.

ThomasVoland
03-12-2011, 20:32
Na partycji z osx jak będziesz chciał coś wrzucić to musisz podać hasło, ale wystarczy stworzyć na niej jakikolwiek folder i dać mu uprawnienia do zapisu każdemu. Ale nie rozumiem o co chodzi z ntfs? Chyba chodziło Ci o rezerwację całego dysku, a nie partycji? OS X zajmuje ok 10GB plus programy itd.

igsux3
03-12-2011, 21:03
No właśnie myślałem żeby na próbę podzielić dysk, chciałbym potestować oba systemy na SSD a mam tylko 128gb. Więc pół na OSX pół na Win7 ale to chyba niemożliwe ?

ThomasVoland
03-12-2011, 21:18
Taki dysk jest z mbr http://forum.osx86.org.pl/topics4/partycjonowanie-pod-os-x-leopard-vt19.htm

igsux3
04-12-2011, 03:32
No to póki co jest ok, wygospodarowałem 60 gb na OSX na SSD i działa karta graficzna, usb, usb 3.0, zintegrowana dźwiękówka... tylko karta bezprzewodowa d-linka na USB nie działa i sterowniki od 10.5 też nie. Przeinstalowałem iAtkosa, ale niestety tym razem mnie nie pytał o sterowniki... Chyba muszę od nowa partycję sformatować :-|

ThomasVoland
04-12-2011, 03:45
Instalacja za każdym razem wygląda tak samo. Po prostu przegapiłeś miejsce w którym miałeś je wybrać.

igsux3
04-12-2011, 04:25
Racja, teraz sobie przypomniałem. Niestety po 3 instalacji system nie chciał wstać jak należy, pewnie coś namieszałem ze sterownikami. A da się jakoś łatwo zrobić bootowalny pendrive? Już mnie szlag trafia z moim arcywolnym i cholernie głośnym napędem DVD...

igsux3
04-12-2011, 06:07
Nie działa edit. Kurde, chyba coś robię źle, bo pierwsze dwie instalacje były OK, następne 4 zawsze wykrzaczały się w tym samym miejscu. Po restarcie komputera pojawia się ekran wyboru OS, klikam na OSX, pojawia się jabłuszko i przez chwilę się ładuje, a zaraz całkowicie umiera. Wrr.

M_J
04-12-2011, 11:43
A katalog z kextami przegrałeś do nowej instalacji?

Henio Jawa
04-12-2011, 13:35
.. A da się jakoś łatwo zrobić bootowalny pendrive? Już mnie szlag trafia z moim arcywolnym i cholernie głośnym napędem DVD...

Wszystko się da.
Osobiście korzystałem z "retaila" za pomocą myHack. IMHO bardzo przyjazne narzędzie.
Zapoznaj się tutaj:
http://myhack.sojugarden.com/

igsux3
04-12-2011, 13:43
Hmm nie, w ogóle kextów nie ruszałem, bo instaluję z iAtkosa. Czytałem co nieco o tych kextach, ale jeśli dobrze zrozumiałem, iAtkos posiada wszystkie niezbędne rzeczy w sobie, a ja się bawię tylko w wybranie z listy. Chciałem zrobić bootowalny pendrive, ale nie da się z płyty startupowej. Będzie się dało z drugiego pendrive'a z pliku DMG?

igsux3
04-12-2011, 13:48
Wszystko się da.
Osobiście korzystałem z "retaila" za pomocą myHack. IMHO bardzo przyjazne narzędzie.
Zapoznaj się tutaj:
http://myhack.sojugarden.com/

Tylko do tego trzeba mieć postawionego jakiegokolwiek OSX'a, a właśnie próbuję to zrobić :p

--

kurde, kolejna instalacja w plecy. nie mam pojęcia co robię, że tym razem nic nie chce działać...

RobertMiernik
04-12-2011, 14:08
Mniej więcej w tym miejscu się poddałem przy próbie zainstalowania systemu na laptopowym dellu - nie wykrywał klawiatury ;P

igsux3
04-12-2011, 14:12
Pewnie też bym się poddał, gdyby nie fakt, że dwie pierwsze instalacje poszły gładko, bezproblemowo, a system latał aż miło ;-) Nie miałem tylko zainstalowanej karty sieciowej. Gdybym wiedział, jak to zrobić z poziomu OSX to pewnie już dawno bym się nim bawił, a sterownik do mojej karty WLAN na usb niestety nie działa z Lionem :P

igsux3
04-12-2011, 17:21
Wciąż brak edycji... no to udało się uruchomić, działa internet, tylko jeszcze dźwięk i mam w pełni sprawnego maca pro ;) Tylko jak wyłączyć tę cholerną akcelerację myszki, wrrr...

ThomasVoland
05-12-2011, 10:06
Tylko jak wyłączyć tę cholerną akcelerację myszki, wrrr...
USB Overdrive (http://www.usboverdrive.com/USBOverdrive/News.html).

ThomasVoland
05-12-2011, 10:37
BTW. Używacie syntezatora mowy z OSXa? Ja właśnie zacząłem i działa to rewelacyjnie, tylko angielskie wtrącenia w tekstach źle brzmią. Przed chwilą siedziałem w Photoshopie, a 'Agata' czytała mi artykuł z Antyweba.

igsux3
06-12-2011, 18:22
USB Overdrive (http://www.usboverdrive.com/USBOverdrive/News.html).

Niestety, jest poprawa, ale do odwzorowania liniowego wciąż baaaardzo daleko ;)

GeparD
06-12-2011, 18:44
Nie znalazlem na forum osx86 konfiguracji hackintosha na Asus P8H67-M PRO + Intel i5-2500K.
Da sie na tym postawic OSX?

hydra_nt
07-12-2011, 22:01
GeparD

Szukam czegoś podobnego i znalazłem przy okazji :
http://www.osx86.net/motherboard-cpu/11213-help-motherboard-asus-p8h67-m-pro.html
http://www.youtube.com/watch?gl=PL&v=YFSngjtXBDQ

GeparD
08-12-2011, 21:58
dzieki... nie chce kupowac OSX'a jesli nie bede 100% pewien ze go uruchomie :)

locos
22-12-2011, 00:02
Panowie jakiej wielkości partycje zrobić na dysku pod osx'a ?? Pytam, bo rozchodzi się o dysk ssd o pojemności 64 gb, gdzie chciałbym jeszcze postawić 7kę ( w sumie to win 7 będzie głównym systemem, a osx do zabawy). Z góry dziękuje !

ThomasVoland
22-12-2011, 00:07
OSX to mniej niż 10 GB chyba (u mnie 17 zajmował razem z photoshopem i całą resztą softu). Teraz razem z plikami tymczasowymi zajmuje mi wszystko ok 40 GB więc jak kupowałem SSD uznałem że 60GB to tak w sam raz. Ale postawienie jeszcze 7 na tym czarno widzę. Ja na 7 potrzebowałem kilka razy więcej miejsca niż na OSX. Obecnie mam 128 GB na OSX razem z oprogramowaniem i trzymam na nim zdjęcia z sesji które ostatnio robiłem. Jest w sam raz.

EDIT. 10 GB zajmuje mi poczta czyli system z całym softem max 35 GB.

BTW. Przerzuciłem się z hackintosha na maca mini więc jak kogoś interesuje miniacz to mogę się rozpisać nad wadami i zaletami.

locos
22-12-2011, 00:16
dzieki Skinny . magazyn na foty i inne tempy bedzie na dysku mechanicznym, na ssd ma byc tylko system plus nikon capture plus foobar . Z tym czarnowidztwem to wiesz - ja mam 7ke od dwoch lat bez reinstali (z wszyskimi aktualizacjami) i system na dysku zajmuje ok 20 gb...

ThomasVoland
22-12-2011, 00:23
No ale gdzie będziesz miał pliki tymczasowe z photoshopa (czy tam capture bo też na pewno jakieś tworzy) i wszystkie programy? Bo trzymać soft na innym dysku to trochę się mija z celem. Skoro wiesz że 20 GB ci potrzebne na 7 to nie ma się co zastanawiać i dać 44 na OS X. Bo niebardzo widze sens tworzyć 20GB na 7, X na OS X i jeszcze trzecią po coś. Dawaj całą resztę czyli te 44 i gotowe.

locos
22-12-2011, 00:40
Skinny dwie partycje beda tylko. Posprawdzam ile tak naprawde capture zżera miejsca przy odpaleniu 2-4 fot z d700 na tempie plus parę innych programów i podzielę jakoś sprawiedliwie. Cóż, tak myślałem, ze 64gb to będzie deczko za mało ...