Zobacz pełną wersję : Beauty dish + schowany palnik
Kilka razy napotkałem się na tym forum na kwestie schowanego palnika. Nigdzie jednak nie znalazłem wyczerpujących informacji na temat, który mnie interesuje. Na dzień dzisiejszy używam quantuum 300 z softem 60x60, ale światło jest dla mnie za miękkie zwłaszcza jeżeli w kadrze chce zmieścić całą sylwetka. Czy przy tej lampie jest sens zakupu beauty disha? Jak schowany palnik wpłynie w takim zestawie na światło? Czy będzie ono po prostu słabsze czy w ogóle straci swoją właściwość?
Chciałbym uzyskać taki efekt oświetlenia modelki: http://marcintyszka.com/upload/galeria/77bf27d9ae2974c5f4e6445536fe3344.jpg. Jeśli ktoś się czuje na siłach wydedukować jak wykonane zostało zdjęcie będzie fajnie.
Taki efekt daje zwykła parasolka prześwitująca (91cm) w dużym studio (25x40x6m). W małym będzie problem ze spillem światła na wszystkie strony.
Można też próbować z softboksem, ale ze zdjętym dyfuzorem.
Można też próbować z softboksem, ale ze zdjętym dyfuzorem.
Albo odsunąć lampę ciut dalej.
najbardziej w moim poście interesuje mnie sprawa bd + schowany palnik
skoro masz już jedyną słuszną odpowiedź to jak tu coś poradzić?
najbardziej w moim poście interesuje mnie sprawa bd + schowany palnik
Kupuj.
Dlaczego podkreślasz, że schowany palnik. Przecież to norma w tej konstrukcji.
Światło dostaniesz takie mniej więcej jak w przykładzie. Bo to zależy jeszcze od wielu innych rzeczy - średnicy BD, odległości itd.
Nie spodziewaj się, że ktoś ci wyliczy zależności jaki masz mieć BD w jakiej odległości.
Ok. Pytam bo gdzieś w pobocznych tematach pojawiał się temat schowanego palnika... że to źle, że inaczej światło się rozchodzi przy niektórych nakładkach modelujących. Nie wiedziałem czy to ma jakiś wpływ na BD czy nie.
Quantuum 300 i BD to najnormalniejszy zestaw na świecie :) niczego sie nie obawiaj. Przeciez ten Quantuum nie ma schowanego palnika.
ok widocznie pomyliłem pojecia