Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Beauty dish + schowany palnik

Kilka razy napotkałem się na tym forum na kwestie schowanego palnika. Nigdzie jednak nie znalazłem wyczerpujących informacji na temat, który mnie interesuje. Na dzień dzisiejszy używam quantuum 300 z softem 60x60, ale światło jest dla mnie za miękkie zwłaszcza jeżeli w kadrze chce zmieścić całą sylwetka. Czy przy tej lampie jest sens zakupu beauty disha? Jak schowany palnik wpłynie w takim zestawie na światło? Czy będzie ono po prostu słabsze czy w ogóle straci swoją właściwość?

Chciałbym uzyskać taki efekt oświetlenia modelki: http://marcintyszka.com/upload/galer...5536fe3344.jpg. Jeśli ktoś się czuje na siłach wydedukować jak wykonane zostało zdjęcie będzie fajnie.

Domyślnie

Taki efekt daje zwykła parasolka prześwitująca (91cm) w dużym studio (25x40x6m). W małym będzie problem ze spillem światła na wszystkie strony.
    BSL i DSLR

Domyślnie

Można też próbować z softboksem, ale ze zdjętym dyfuzorem.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wer Zobacz posta
    Można też próbować z softboksem, ale ze zdjętym dyfuzorem.
    Albo odsunąć lampę ciut dalej.

Domyślnie

najbardziej w moim poście interesuje mnie sprawa bd + schowany palnik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gin96 Zobacz posta
    najbardziej w moim poście interesuje mnie sprawa bd + schowany palnik
    Kupuj.
    Dlaczego podkreślasz, że schowany palnik. Przecież to norma w tej konstrukcji.
    Światło dostaniesz takie mniej więcej jak w przykładzie. Bo to zależy jeszcze od wielu innych rzeczy - średnicy BD, odległości itd.
    Nie spodziewaj się, że ktoś ci wyliczy zależności jaki masz mieć BD w jakiej odległości.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Ok. Pytam bo gdzieś w pobocznych tematach pojawiał się temat schowanego palnika... że to źle, że inaczej światło się rozchodzi przy niektórych nakładkach modelujących. Nie wiedziałem czy to ma jakiś wpływ na BD czy nie.

Domyślnie

skoro masz już jedyną słuszną odpowiedź to jak tu coś poradzić?
    BSL i DSLR

Domyślnie

ok widocznie pomyliłem pojecia

Uprawnienia umieszczania postów