PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z kupieniem szerkokątnego zooma do D90

MikeM
24-11-2011, 18:56
Po lekturze wielu testów rozgrywka toczyła się między Tokiną 11-16 f2.8 a Sigmą 10-20 f/3.5.
Ostatecznie wybór padł na Tokinę.

I problem. Egzemplarz jaki zakupiłem miał monstrualny backfocus. Ostro było dopiero na 2-3m za obiektem na którym ostrzyłem. Przykładowo, ustawiłem się dokładnie metr od ściany (zmierzone) wyostrzone na ścianę - na zdjęciu nawet nie mydło - wazelina, a za szybką obiektywu 2 (metry). O tym że ostrzyła wyłącznie w punkcie centralnym, i o loteryjnym ustawianiu ostrości w pracy z SB900 nie wspominam.
Jeszcze testowo sprawdziłem ciemniejszą Sigmę 10-20 f/4-5,6 (wiem, że różnica przesłony) ale ostro. W każdym zakresie. Konkluzja - Tokina do zwrotu.

Jako, że tymsamym sympatia do Tokiny zmalała - zamówiłem w pobliskim sklepie 2szt Sigm 10-20 f/3.5.
- pierwsza - niby to HSM a rzęził gorzej jak śrobokręt. Mydło totalne na każdym zakresie ogniskowej. Doostrzał jak głupi.
- druga - tu było już cichutko. Na 20mm - trafiała w punkt. 10mm - ostrość ok 1-1.5 m dalej.

Warto jeszcze dodać, że do mojego aparatu podpinałem różne szkła (choć żadnego szerokokątnego zooma z AF), zawsze było w punkt! Kupując obiektywy testowałem kilka - każdy trafiał idealnie.

Co jest do cholery ja się pytam? Czy producenci sobie jaja robią próbująć wcisnąć ludziom kiepski słoik za ponad 2,5k PLN czy to z moją D90 jest coś nie tak że AF nie działa poprawnie z szerokimi zoomami......

KubaM
24-11-2011, 20:49
MikeM stoje przed podobnym wyborem (zakup szerokiego do d90) i chyba zdecyduje sie na sigme 10-20 4-5.6 . Ponad pol roku czytam rozne testy i opinie i wlasnie nowa sigma 10-20 jakosciowo lipa , abberacja spora itd. Tokina nie warta tych ~2700zł , a stara sigme mozna dorwac ponizej 2000 i ponoc 0 problemow. Gdyby nikkor 10-24 byl w okolicach cen tokiny wybor bylby wiadomy.
Dzieki ze sie podzieliles swoimi spostrzezeniami

MikeM
24-11-2011, 23:02
Gdyby nie problem z AF jakiego doświadczyłem - byłoby to naprawdę fajne szkło. Wyostrzona manualnie dawała naprawdę fajny jakościowo obrazek. Aczkolwiek przy dzisiejszych cenach - ja miałem ją nabyć za 2799zł - ciężko mówić by była to okazja :).
Już poważnie - zgłupiałem - czy to jakiś problem D90, której AF fixuje przy szerokich szkłach, czy miałem po prostu pecha do 3 sztuk.

Jeszcze słowo o Tokinie. Porobiłem nią trochę testowych fotek i muszę przyznać, że nie tyle abberacja dawała się we znaki, co odbalski. O ile CA łatwo jest skorygować programowo (sprawdziłem) to z odblaskami jest już więcej zabawy, a o odblaski na Tokince, ku mojemu zdziwieniu nie problem.

Zen
25-11-2011, 00:38
Gdyby nie problem z AF jakiego doświadczyłem - byłoby to na prawdę fajne szkło. Wyostrzona manualnie dawała naprawdę fajny jakościowo obrazek. Aczkolwiek przy dzisiejszych cenach - ja miałem ją nabyć za 2799zł - ciężko mówić by była to okazja :).
Już poważnie - zgłupiałem - czy to jakiś problem D90, której AF fixuje przy szerokich szkłach, czy miałem po prostu pecha do 3 sztuk.

Jeszcze słowo o Tokinie. Porobiłem nią trochę testowych fotek i muszę przyznać, że nie tyle abberacja dawała się we znaki, co odbalski. O ile CA łatwo jest skorygować programowo (sprawdziłem) to z odblaskami jest już więcej zabawy, a o odblaski na Tokince, ku mojemu zdziwieniu nie problem.

Fotografuję D90 już od trzech lat. Miałem S 10-20 teraz mam T11-16. Żadnych problemów z tymi szkłami nie miałem nigdy. Kupowałem używki od użytkowników tego forum. Mam jeszcze 3 sigmy 17-70, 70-200 i 120-400. 120-400 kupiłem również używany od forumowicza i zero problemów. 70-200 i 17-70 kupione nowe w Sigma Procentrum poprzez internet. 70-200 jest ostra, szybka i celna Problem z BF pierwszy raz zobaczyłem w 17-70 szkło odesłałem. Przysłąno mi drugie przeproszono grzecznie za problemy i teraz również jest celne, szybkie i ostre. Nigdy nie przebierałem w szkłach i nie oddawałem do kalibracji. Tak więc jak widzisz to nie jest problem D90. Znam jeszcze kilku użytkowników D90-tki którzy nie mają problemów. Osobiście polecam T11-16 mz jest ostrzejsza od S10-20. Ale Sigma jest również szkłem godnym polecenia. Poszukaj może wśród używek zwłaszcza na tym forum, w większości są to szkła zadbane, szkła które nie sprawiały swoim użytkownikom problemów. Mam wrażenie że przebierając w sklepach stacjonarnych nie jesteś pierwszym który z nich był niezadowolony.

roge
25-11-2011, 20:12
Mam podobne problemy z Sigmą 10-20/3,5. Pierwsza sztuka - paprochy pod przednią soczewką, mydło w środku kadru i po lewej stronie, prawa strona najostrzejsza, silnik non stop doostrzał i rzęził. Druga sztuka - środek i lewa strona żyleta, po prawej stronie najczęściej lekkie mydło, czasem równie ostro jak po lewej, czasem totalne mydło. Ogólnie kontrola jakości i powtarzalność produkcji Sigmy zupełnie leży.

MikeM
25-11-2011, 23:16
A najciekawsze jest to, że kupując 17-50 f/2.8 HSM OS w sierpniu, miałem w do sprawdzenie w sklepie 2 sztuki. Obydwie ostre i celne tak że praktycznie różnic nie widziałem. Kolejną sigmę 70-200 kupowałem na forum, wiem że była wysyłana do kalibracji przez poprzedniego właściciela - a z moją D90 - pracuje idealnie.

Kontrola jakości śpi na linii produkcujnej Sigmy 10-20 :)

hateom
28-11-2011, 11:39
Ja osobiście używam Tokiny 11-16 z moim D90 i nigdy żadnych problemów nie miałem, chyba trafiłeś na jakiś wadliwy egzemplarz.
Moja tokina ostrzy idealnie, bardzo szybko i cichutko. Porównywałem z sigmą i zdecydowanie bardziej tokina przypadła mi do gustu.