PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Lesny zachodzik

Seeker
19-02-2007, 20:50
1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img468.imageshack.us/img468/7532/z1yh7.jpg)

2.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img468.imageshack.us/img468/8050/z2gb4.jpg)

jm
19-02-2007, 20:56
nr dwa fajny. Tak się zastanawiam czy gdyby rozjaśnić nieco dół, czy nie byłoby jeszcze lepiej?

Seeker
19-02-2007, 21:02
"Tak się zastanawiam czy gdyby rozjaśnić nieco dół, czy nie byłoby jeszcze lepiej?"

Karolinko, celowo tak dobralem ekspozycje ;). "Bloto posniegowe" jest malo atrakcyjne...

swiatlo
19-02-2007, 21:05
"Tak się zastanawiam czy gdyby rozjaśnić nieco dół, czy nie byłoby jeszcze lepiej?"

Karolinko, celowo tak dobralem ekspozycje ;). "Bloto posniegowe" jest malo atrakcyjne...

No tak, ale to wtedy nic nie zostaje. Albo jest atrakcyjne i pokazujemy, albo nie jest, a wtedy nie ma zdjęcia. Bo same czarne kontury lasu i czerwone niebo to ciut za mało. Poza tym ta droga na dwójce naprawdę źle nie wygląda. Jak się ją wydobędzie z ciemności i podkontrastuje, to kto wie? Nawet w ogólnej tonacji może zostać ciemna, aby tylko tam trochę świateł było. Chyba że poza szumami to tam już nic nie zostało..

jm
19-02-2007, 21:19
to ja chyba jakieś totalne bezguście jestem:(,
bo mi się najbardziej na 2 te odbicia światła w koleinach na tym błocie pośniegowym podobają....

swiatlo
19-02-2007, 21:41
to ja chyba jakieś totalne bezguście jestem:(,
bo mi się najbardziej na 2 te odbicia światła w koleinach na tym błocie pośniegowym podobają....

Właśnie te koleiny miałem na myśli..

Seeker
19-02-2007, 21:55
"bo mi się najbardziej na 2 te odbicia światła w koleinach na tym błocie pośniegowym podobają..."

Dla mnie sa uzupelnieniem, ale bardzo waznym.
Chcialbym, aby widoczne byly tylko te odbicia. Bez blota.
Samo zdjecie natomiast, nie jest zadna abstrakcja, tylko widokiem przy slabym swietle.
To jasne, obok odblaskow jest pozostaloscia sniegu, ktory jasniejszy od nich byc nie powinien, podobnie, jak odblaski od zrodla swiatla.
Podsumowujac, tak wlasnie chcialem to pokazac.

Oryginal jest nieco jasniejszy, ale to celowe dzialanie w kierunku poprawy jakosci gotowego produktu.
W obrobce cyfrowej wysokie wartosci sa przy skalowaniu w dol maskowane przez kwantyzacje. W przypadku rozjasnien efekt koncowy zmierza w przeciwnym kierunku.

Pozdrawiam

Megazordon
19-02-2007, 21:57
No tak, ale to wtedy nic nie zostaje. Albo jest atrakcyjne i pokazujemy, albo nie jest, a wtedy nie ma zdjęcia. Bo same czarne kontury lasu i czerwone niebo to ciut za mało. Poza tym ta droga na dwójce naprawdę źle nie wygląda. Jak się ją wydobędzie z ciemności i podkontrastuje, to kto wie? Nawet w ogólnej tonacji może zostać ciemna, aby tylko tam trochę świateł było. Chyba że poza szumami to tam już nic nie zostało..

Światło, to samo mi do głowy przyszło, jak zobaczyłem dwójkę.

jm
19-02-2007, 22:52
obrobce cyfrowej wysokie wartosci sa przy skalowaniu w dol maskowane przez kwantyzacje. W przypadku rozjasnien efekt koncowy zmierza w przeciwnym kierunku.

Pozdrawiam

Niby po polsku a ja nic nie rozumiem.... i raczej mi tego nie tłumacz jeszcze dogłębniej.... nie rozumiem ale w sumie nie jest mi z tym jakoś bardzo źle...

Pozdr

swiatlo
19-02-2007, 23:10
Cokolwiek to by znaczyło, to nie sądzę aby to "kwantowanie" miało jakiś związek z ciemnymi koleinami... :)

Megazordon
19-02-2007, 23:21
Zawsze tak jest, gdy defragmentyzacja polaroizydalna kontrastuje ze zdematerializowaną konfrakcją dychotomicznych parafraz molekularno - elipsoidalnych :)

jm
19-02-2007, 23:23
Zawsze tak jest, gdy defragmentyzacja polaroizydalna kontrastuje ze zdematerializowaną konfrakcją dychotomicznych parafraz molekularno - elipsoidalnych :)

mogę sobie to skopiować do swojej stopki? bo na pamięć się tego raczej nie nauczę, a tak przynajmniej stopką będę mogła szpanować;)

swiatlo
19-02-2007, 23:27

Wow! Jestem pełem podziwu. To nie dziwota więc z tymi ciemnymi koleinami. Jak taka elipsoida światło zasłoni to już nawet konfrakcja nie pomoże. Zwłaszcza polaroizydalna..

Hej, może założymy klub miłośników zdemoralizowanch kontrakcji...

Megazordon
20-02-2007, 01:40
Cieszę się, że się podoba mój naukowy bełkot :)

Mam nadzieję, że się Seeker nie obrazi z powodu tej lekkie ironii.

A klub miłośników zdemoralizowanch kontrakcji możemy założyć już dzisiaj, tylko ja nie chcę być przewodniczącym :)

Seeker
20-02-2007, 03:17
"Cokolwiek to by znaczyło, to nie sądzę aby to "kwantowanie" miało jakiś związek z ciemnymi koleinami..."

Swiatlo, przekombinowales nieco ;)

Napisales cos takiego:

"Chyba że poza szumami to tam już nic nie zostało"

czyli wyjawiles nam przypuszczenie, ktore prowokuje do odpowiedzi.

Fragment (moj) o szumach jest wlasnie owa odpowiedzia i niczym innym.

Megazordon:

"Mam nadzieję, że się Seeker nie obrazi z powodu tej lekkie ironii."

Pozwol, ze odpowiem pytaniem:
ironii n.t. czego? ;)

Moge to poprzec pewnym zapewnieniem od siebie.
Jest to uzupelnienie odpowiedzi na twoje (powiedzmy) pytanie. Nie traktuj go jednak osobisci, lecz informacyjnie.

Nie lubie marionetek, wiec mow, co myslisz. Oby tylko w formie akceptowalnej etycznie ;). Fajnie poznawac poglady inne od wlasnych, jesli tylko ich autor zdola je uzasadnic.
Kazdy ma inny gust i poglady, a forum istnieje po to, aby mozna bylo o nich podyskutowac.
Mozna spokojnie zakladac, ze kazda sensowna dyskusja bedzie mile widziana.

Pozdrawiam

swiatlo
20-02-2007, 06:07
Pozdrawiam

Nie obrażaj się Seeker, każda okazja dobra aby sobie pożartować. Może kiedyś będzie podobna okazja abyście sobie podokazywali moim kosztem... :)

Megazordon
20-02-2007, 11:53
Megazordon:

"Mam nadzieję, że się Seeker nie obrazi z powodu tej lekkie ironii."

Pozwol, ze odpowiem pytaniem:
ironii n.t. czego? ;)

Moge to poprzec pewnym zapewnieniem od siebie.
Jest to uzupelnienie odpowiedzi na twoje (powiedzmy) pytanie. Nie traktuj go jednak osobisci, lecz informacyjnie.

Nie lubie marionetek, wiec mow, co myslisz. Oby tylko w formie akceptowalnej etycznie ;). Fajnie poznawac poglady inne od wlasnych, jesli tylko ich autor zdola je uzasadnic.
Kazdy ma inny gust i poglady, a forum istnieje po to, aby mozna bylo o nich podyskutowac.

Pozdrawiam

Ironii na temat tego:
" Oryginal jest nieco jasniejszy, ale to celowe dzialanie w kierunku poprawy jakosci gotowego produktu.
W obrobce cyfrowej wysokie wartosci sa przy skalowaniu w dol maskowane przez kwantyzacje. W przypadku rozjasnien efekt koncowy zmierza w przeciwnym kierunku."

Zazwyczaj piszę, to co myślę, nawet jeśli może to wzbudzić pewne kontrowersje, pomimo że jestem dość dużym konformistą i potrafię się dostosować do panujących opinii. Mam jednak swoje zdanie na wiele tematów i staram się je wygłaszać, jeśli mam taką okazję.

Pozdrawiam!

Seeker
20-02-2007, 22:42
Oj, slabo mnie zrozumieliscie ;)
Przeciez napisalem, ze nie mam za co sie obrazac.

A co do ironii - nie tyle nie wiem, czego dotyczyla, co samej ironii w tym nie dostrzegam ;).

Pozdro

Megazordon
21-02-2007, 01:20
No to nie było tematu ;)