Zobacz pełną wersję : Auto focus - pytanie amatora
Kacper82
17-11-2011, 20:28
Po nabyciu Sigmy 70-200 czas się bardziej postarać...
Jaki tryb AF (chodzi mi o śledzenie 3D, dynamiczny itd. oraz AF-C itd.) proponujecie do:
a) piłki nożnej
b) koszykówki
Dzięki!
nabyłeś sigmę ,fajnie ,a do czego podpinasz ?? do pinhola czy jak...
ja używam do piłki af-c (300S)
Kacper82
18-11-2011, 08:15
Podpinam do D90 :)
AF-C, a jaki tryb wyboru pola ostrości?
andrzej_laskowski
18-11-2011, 10:56
Wprawdzie Sigmy nie posiadam, D90 zresztą również nie, ale zasady są takie same jak dla innych,długich zoomów.
Włącz ograniczenie ostrzenia (powinno być na szkle 3m-~, lub coś podobnego), śledzenie dynamiczne i pojedynczy pomiar ostrości.
Dzięki jednemu polu pomiaru ostrości będziesz miał większy wpływ na to co ustrzelisz, bo kiedy puszka ma "myśleć" za Ciebie to efekty mogą być niezadowalające.
Wybierz raczej któryś z centralnych punktów (nie wiem ile D90 ich ma), a najlepiej centralny, bo normą jest że skrajne działają z mniejszą skutecznością.
Reszta to kwestia wprawy i dobrego światła, bo im ciemniej tym Af będzie częściej się mylił, przestrzeliwał, lub kręcił się od końca do początku.
Tak więc mecz ligi okręgowej o zmroku bez światła, lub ze znikomym z okolicznych latarni może być wyzwaniem ponad siły każdego sprzętu i fotografa.
Kacper82
18-11-2011, 18:29
Dzięki za konstruktywną odpowiedź. Jutro mam trzy mecze na pierwszym z nich z pewnością zastosuję się do Twoich uwag.. Jedyne czego nie zrobię to ograniczenie ostrzenia, bo nie mam czegoś takiego :)
A jaki tryb proponujesz do koszykówki, gdzie zazwyczaj na 70 mm wychodzi że akcja jest w pełnym kadrze.